Ranskalainen kyläkauppa

Matkailu Kotimaanmatkailu Lahti2017 24.2.2017

Lahti2017: Irtiotto MM-Lahden kisahulinasta

Luistele jäälle, piipahda Vääksyyn tai Orimattilaan

Vääksy ja Orimattila tarjoavat Lahden MM-kisavieraille hengähdystauon, jos kisaväsymys uhkaa kesken kaiken. Vesijärven jäälle aurattu luistelureitti ja latu ovat kaikkien kisavieraiden vapaassa käytössä.

Lahden matkustajasatama on suosittu viivähdyspaikka kesäisin, mutta myös kisojen aikana sinne kannattaa suunnistaa. Talvista terassitunnelmaa voi aistia kahvittelemalla kahvila Karirannan terassilla. Vesijärven jää hohtaa silmissä ja ennen tai jälkeen kahvin voikin astua jäälle, vetää jalkaan sukset tai luistimet. Talviseen tunnelmointiin omaan tahtiin on loistavat olosuhteet, sillä aivan sataman laiturin edustalta pääsee auratulle luistelureitille tai valmiille ladulle.

Vesijärvi

Lämpöä keholle ja mielelle

Noin kahdenkymmen kilometrin piipahdus Lahden MM-kisa-alueen ulkopuolelle tarjoaa rauhoittumista ja erilaisia elämyksiä.

Kehräämö

Maria Drockilan kynttiläpaja, Kehräämö

Orimattilassa Kehräämön alue tarjoaa tauon kisatunnelmista moneen eri makuun. Hellimö hoitoineen rentoutta ja lämmittää kylmän jäykistämää kehoa. Maria Drockilan kynttiläpajasta löytyy lämpimiä ja persoonallisia kynttilöitä kotiin vietäväksi tai vaikkapa tuliaisiksi. Kynttiläpajan kellarissa voi rauhoittua hetkeksi tunnelmalliseen kynttilöin valaistuun tilaan.

Kehräämö

Maria Drockilan kynttiläpaja, Kehräämö

Pitsin taitureita

Heinämaan pitsi on tunnettua ja arvostettua käsityötaidetta. Siihenkin pääsee tutustumaan tai vaikkapa ostamaan omat pitsiliinat mukaan Kehräämön tiloissa majaansa pitävästä Pitsituvasta.

Kehräämö

Riitta Oksan ”Morsiuskukka” vasemmalla ja oikealla ”Prinsessa”, Kehräämön Pitsitupa

Se on Heinämaan Pitsinkutojat ry:n ylläpitämä puoti, jossa on esillä ja myynnissä valmiita töitä, mutta jossa myös hyvällä onnella pääsee näkemään pitsinnyplääjän työnsä äärellä.

Kehräämö

Pitsitupa, Kehräämö

Ryysyjä

Huumorimielellä varustettu vierailija haluaa todennäköisesti tutustua Riitan Ryysyyn. Se on kirppiskauppa, jota pitää takavuosien missi Riitta Väisänen. Riitan tyyliin kauppa on oman ilmoituksensa mukaan auki miten sattuu ja sovittaessa. Valikoima henkii myös omistajansa omaa tyyliä. Ehdottomasti poikkeamisen arvoinen paikka, jos Riitta Väisänen on yhtään vedonnut omaan huumoriin.

Kehräämö

Riitan Ryysy, Kehräämö

Ruokaa lounaaksi ja kotiin

Lahden ravintoloiden kisaruuhkia voi väistää lounastamalla ravintola Tehtaassa. Ravintola tarjoaa rennon ilmapiirin ja maittavaa ruokaa. Ruokajuomaksi on tarjolla esimerkiksi lähipanimo Malmgårdin uusimpia käsityöläisoluita.

Kehräämö

Kehräämö

Paluumatkalla Lahteen Virenojan kohdilla voi nostaa jalan kaasulta ja kurvata pellon poikki Maatilaliha Merosen puotiin. Sieltä löytyy esimerkiksi valikoima tuoretta lihaa, itsetehtyjä makkaroita ja tilan savustamon palvituotteita. Niiden lisäksi tarjolla on lähialueen muidenkin tuottajien herkkuja kananmunista, leipään ja mehuihin.

Pala Ranskaa Vääksyssä

Jos matka vie Lahdesta kohti pohjoista, löytyy reilun parinkymmenen kilometrin päästä Vääksy. Ranskalainen kyläkauppa ja Viipurilainen Kotileipomo ovat ehdottomasti kisatauon arvoisia pysähdyspaikkoja.

Ranskalainen kyläkauppa

Ranskalainen kyläkauppa

Puhtikauran isänä tunnetuksi tullut Viipurilainen Kotileipomo tarjoaa kahvit kera tuoreiden leivonnaisten tai maukkaat omin käsin leivotut leivät. Eikä tarinointi puhtikaurasta lopu kesken, jos sen ottaa puheeksi isäntäväen kanssa.

Ranskalainen kyläkauppa

Ranskalaisen kyläkaupan oven suussa vieraskirjaa vartioi itse Gallian kukko.

Ranskalainen kyläkauppa Vanhassa Vääksyssä on elämys jo itsessään. Kisojen kunniaksi kauppa on somistautunut suksin ja lipuin, mutta viehättävintä on kuitenkin tutkia vanhan matkustajakodin sisustuksen yksityiskohtia.

Ranskalainen kyläkauppa

Ranskalainen kyläkauppa

Vanhoista säilyneistä matkustajakorteista selviää, että myös poliisikonstaapeli Tenho Turunen Lauritsalasta ja laborantti Pentti Raitalinna Helsingistä ovat aikoinaan vierailleet paikalla.

Ranskalainen kyläkauppa

Ranskalaisen kyläkaupan valikoimiin kuuluu tietenkin asianmukaiset herkut, mutta myös vaatteita ja sisustustavaraa löytyy runsaasti. Tuoksuvan kahvin kyytipojaksi kannattaa maistella omistajan itse leipomia piiraita ja kakkuja.

Ranskalainen kyläkauppa

Ranskalainen kyläkauppa

Jaa artikkeli