9.2.2021

Volkswagen ID.3: vikavaloja taulussa tiuhaan tahtiin

Volkswagen ID3

Käyttötestiimme muutama viikko sitten saapunut Volkswagen ID.3 on käytetyn Golfimme tapaan kuljettanut aina perille, mutta runsaammalla vikavalosaldolla.

Tasan kaksi viikkoa sitten julkaisimme ensimmäisen juttumme käyttötestiimme saapuneesta Volkswagen ID.3 -täyssähköautosta. Tarkoituksenamme on siis testata autoa puolen vuoden ajan eri arjen tilanteissa.

Volkswagen ID3

Ensimmäisten viikkojen aikana auto on ollut toimituksemme jäsenistä kahden henkilön ajettavana. Kilometrejä ei ole takana vielä edes tuhattaviittäsataa, mutta jo nyt auto on antanut erilaisia vikailmoituksia huomattavasti useammin kuin uudelle autolle on suotavaa. Kaikki vikavalot ovat kuitenkin hävinneet autosta viimeistään vuorokauden kuluttua niiden syttymisestä. Ohjelmisto-ongelmien piti olla kuitenkin korjattu jo autoomme ajetussa ohjelmistoversiossa, joten herää kysymys: mistä nämä valot sitten johtuvat?

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Toimivatko turvatyynyt vai ei?

Ensimmäisen kerran auto ilmoitti viasta reilun viikon ajeluiden jälkeen. Mittaristossa luki käynnistyksen jälkeen ’’Vika: moottorijärjestelmä. Hakeudu heti korjaamolle’’. Tämä ilmoitus kuitenkin katosi kytkemällä virrat pois ja uudestaan päälle muutamaan otteeseen, eikä siitä sen koommin kuultu.

Helmikuun alussa jokin auton turvatyynyistä oli päättänyt vikaantua työpäivän aikana. Tai siis ainakin auton itsensä mukaan. Tällä kertaa uudelleen käynnistely ei auttanut ja auto herjasi turvatyynyvikaa myös päivän myöhemmillä ajokerroilla, mutta seisoessaan ulkona noin vuorokauden oli turvatyynyvika jo unohtunut.

Volkswagen ID.3 vikavalo

Tästä noin viikon sai ajella huolettomasti, kunnes taas kerran auto ilmoitti viasta juuri kun oli tarve lähteä liikkeelle. Tällä kertaa vikailmoitus oli ’’Suorituskyky on rajoittunut. Ks. käyttöohjekirja.’’ Käyttöohjekirjan mukaan kyseessä ei ole kuitenkaan mitään vakavaa, vaan alennettu suorituskyky voi johtua esimerkiksi alhaisesta ulkolämpötilasta.

Itse vikailmoituksen aikaan suorituskyky ei itse asiassa edes tuntunut alentuneelta. Noin viiden kilometrin ajon jälkeen valokin hävisi kummittelemasta, eli tässä tapauksessa ei edes ollut kyse viasta – vaan pakkasen aiheuttamasta ominaisuudesta.

Mainittakoon, että ostamassamme vuosimallin 2009 Golfissakin vikavalo on syttynyt marraskuussa alkaneen koeajomme aikana ainoastaan yhden kerran. Tämäkin koodi tosin osoittautui uudemman käyttötesti-Volkswagenimme ilmoitusten tapaan tapaan perättömäksi. Nyt tosin epäilemme Golfissa olevan alkavaa vaihteistovikaa, eli ainakaan vielä emme voi kehua käytettyä Golfia ID:tä huolettomammaksi kulkineeksi.

Vikaa vai ei?

Käytännössä autossa ei siis (luultavasti) ole ollut mitään oikeaa vikaa. Auto on kulkenut eteen- ja taaksepäin moitteetta ja latauskin on toiminut mukisematta. Tai ainakin melkein – kahdesti lataustapahtuman aloituksen on estänyt CCS-liittimen pohjalle kertynyt olematon jääkerros. Jään pois rapsuttelun jälkeen virtaa on kuitenkin saatu akkuun toivotulla tapaa.

ID.3 on nykyisen ohjelmistoversion ansiosta aiheuttanut huomattavasti vähemmän harmaita hiuksia, kuin hetki lanseerauksen jälkeen viikon käytössämme ollut yksilö vanhalla ohjelmistoversiolla – virheetön auto ei kuitenkaan vielä tuntuisi olevan. Jäämme siis odottamaan maaliskuun tienoille luvattua seuraavaa ohjelmistopäivitystä.

Kuitenkin useampi vikailmoitus kuukaudessa ei tuo luottoa autoon – jos auto sytyttelee virheilmoituksia itsekseen, niin mistä käyttäjä tietää milloin kyseessä on jokin oikeasti huoltoa vaativa vika? Usein uuden auton valitseva haluaa huolettomia kilometrejä, eikä pähkäillä reilun viikon välein kunkin varoituksen tarkoitusta.

Mutta kuten sanottua, matkantekoon auton ’’viat’’ eivät ole toistaiseksi vaikuttaneet, joten jatkamme ID.3:n testaamista. Emme lyttää autoa vielä näiden näyttöjen perusteella: onhan sillä vielä puoli vuotta aikaa parantaa ensivaikutelmiaan.

Teksti: Eetu Kokkonen Kuvat: Jari Saarentaus, Eetu Kokkonen

Luetuimmat