20.2.2018

Ajokortin ajaneiden keski-ikä muuttuu – nuorten osuus laskussa

ajokortti

Ajokortti ajetaan yhä useammin vasta 18-vuotiaana ja siitä luovutaan yhä vanhemmalla iällä.

Ajokoulutuksen suosio on säilynyt vahvana huolimatta esimerkiksi julkisen liikenteen kehittymisestä. Vuoden 2017 lopussa Suomessa oli 3,74 miljoonaa voimassa olevaa ajokorttia, kertoo Trafi. Ajokorttien määrä kasvoi edellisvuodesta 0,5 prosenttia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajokortista luovutaan entistä vanhempana

Ajokortti on säilyttänyt suosionsa erityisesti väestön ikääntyneillä. Kaikista ajokortin haltijoista 70-vuotiaita tai sitä vanhempia oli vuoden 2017 lopussa 12 prosenttia, kun osuus vuonna 2007 oli 7 prosenttia.

– Suurien ikäpolvien määrä näkyy selkeästi myös ajokorttien lukumäärissä ja ajokortin omaavien ajokunto pysyy hyvänä, jolloin ajokortista luovutaan entistä vanhemmalla iällä, Trafin asiantuntija Marjo Immonen kertoo.

Yhä harvemmalla mopokortti

Sen sijaan nuoret suorittavat ajokortteja aiempaa vähemmän: viime vuoden lopussa 15–17-vuotiaita ajokortin haltijoita oli vain 43 prosenttia ikäryhmästä, kun vastaava luku vuosikymmenen alussa oli yli 50 prosenttia.

– Asutuksen keskittyminen taajamiin ja taajamien mahdollistamat liikkumispalvelut vähentävät ajokortin tarvetta, jolloin varsinkin nuoremmat ikäpolvet harkitsevat ajokortin hankkimista kokonaan tai jättävät sen myöhemmälle, Immonen sanoo.

Esimerkiksi Helsingissä vain kolmasosa 18-vuotiaista hankki viime vuonna henkilöauton ajamiseen oikeuttavan B-kortin. Nuorten henkilöautoilussa on kuitenkin merkittäviä alueellisia eroja: esimerkiksi Kouvolassa 69 prosenttia 18-vuotiaista nuorista suoritti B-ajokortin.

B-luokan suosio säilyy

Ajokorttiluokista B-luokan suosio on pysynyt tasaisena. Sen sijaan A-luokan tutkintojen määrä on vähentynyt merkittävästi: vuonna 2017 A-luokan kortteja suoritettiin 9800, kun vielä 2015 luku oli 17 100. Samaan aikaan C-luokan tutkintojen suosio kasvoi edellisvuoteen verrattuna 11 prosenttia.

Noin viideosa ajokortin ajaneista suoritti ajotutkinnon viime vuonna opetusluvan turvin. Ero ajokoulussa ja opetusluvalla ajo-opetusta saaneiden välillä kapeni: opetusluvalla inssin eli B-luokan ajokokeen läpäisi ensimmäisellä kerralla 64 prosenttia, autokoulun käyneistä 68 prosenttia. Ensimmäisellä kerralla ajokokeen läpäisseiden määrä laski hieman edellisvuoden 70 prosentista.

Lähde: Trafi Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat