1.11.2017

Ajokorttikoulutuksen uudistus etenee – ajokoeaika pitenee ja moottoripyörien käsittelykoe muuttuu

Ajokoulu on uusi ilmainen palvelu Autoliiton jäsenille.

Jatkossa tutkinnossa painotetaan aikaisempaa enemmän kokonaisvaltaista osaamista ja riskitilanteiden tunnistamista.

Liikenne- ja viestintäministeriön käynnissä oleva ajokorttikoulutuksen uudistus tuo muutoksia myös kuljettajantutkinnon sisältöön.

Trafi kertoo, että kuljettajantutkintoa kehitetään vastaamaan tulevaisuuden liikennehaasteisiin. Uudistuksessa kokeiden sisältöä kehitetään siten, että ne mittaavat entistä paremmin kuljettajan valmiuksia kehittyä turvalliseksi kuljettajaksi.

– Jatkossa tutkinnon on tarkoitus mitata ajokorttia hankkivan kokonaisvaltaista osaamista ja kehittymistä turvallisena kuljettajana entistä paremmin. Huomiota ei siis kiinnitetä enää niinkään suuressa määrin yksittäisiin virheisiin, vaan osaamista arvioidaan kokonaisuutena, kertoo projektia vetävä johtava asiantuntija Tuire Simonen.

Uudistuksen myötä ajamisen riskeihin ja niiden hallintaan kiinnitetään myös aikaisempaa enemmän huomiota sekä teoria- että ajokokeessa.

Tutkintojen rakenne säilyy entisellään. Suoritettavasta ajokorttiluokasta riippuen kuljettajantutkinto muodostuu teoriakokeesta, ajokokeesta ja käsittelykokeesta tai näiden yhdistelmistä.

AL-autokoulu

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajokoeaika pidentyy

Trafin mukaan merkittävimpiä suunnitteilla olevia muutoksia ovat henkilöauton ajokortin ajokoeajan pidentyminen, jotta koe mittaisi aikaisempaa paremmin kokeen suorittajan selviytymistä erilaisissa liikennetilanteissa, sekä moottoripyörän käsittelykokeiden muutokset, jotta koe vastaisi moottoripyöräilijän kokemia liikennehaasteita entistä tarkemmin.

Myös teoriakokeiden sisältöä uudistetaan, kuten myös raskaiden ajoneuvoluokkien käsittelykokeita.

Teoriakokeen kysymyksiä kehitetään kokonaisuutena. Kysymyksistä uusiutuu valtaosa ja mukaan tulee Trafin mukaan muun muassa riskienhallintaosaamista mittaavia kysymyksiä. Myös suoritettavan ajokorttiluokan erityispiirteitä painotetaan aikaisempaa enemmän.

Tavoitteena valmistaa liikenteen haasteisiin

Ajokokeesta saatavan palautteen on tarkoitus jatkossa antaa ajokorttia suorittavalle entistä tarkempi käsitys omasta osaamisestaan sekä erityisesti osaamisen kehittämistarpeista ja -mahdollisuuksista.

– Näiden muutosten avulla kokeiden on tarkoitus mitata entistä paremmin kuljettajan kokonaisvaltaista osaamista ja valmistaa häntä liikenteen haasteisiin, tiivistää Simonen.

Kuljettajantutkinnon uudistus on tarkoitus tulla voimaan yhtä aikaa ajokorttikoulutuksen uudistuksen kanssa 1.7.2018, mutta esimerkiksi moottoripyörien käsittelykokeen muutosten on suunniteltu tulevan voimaan jo ajokauden alussa 1.4.2018.

Uudistuksen vaikutuksia tullaan seuraamaan tutkimuksin ja kehittämistarpeisiin reagoidaan aktiivisesti, Trafi vakuuttaa.

Lähde: Trafi Kuvitus: Moottorin arkisto

Lue myös:

Autoliitto: lisäjarrupoljin vesittää ajo-opetuksen uudistamisen

Autoliiton AL-autokoulu – uusia mahdollisuuksia ajokoulutukseen valtakunnallisesti

Autoliitto: Ajo-opetukseen pitää päästä nykyistä nuorempana

Demarinuoret: ajokortti kuuluu kaikille – kustannukset alas

Luetuimmat