23.10.2017

Älä emmi liian kauan – talvirenkaat alle ajoissa!

liikenne

Viisas vaihtaa talvirenkaat alle ennen petollisia ensiliukkaita.

Talvirenkaat ovat jälleen ajankohtaiset. Lakiin on kirjattu, että nastarenkaiden käyttöaika alkaa 1.11., mutta moni autoilija ei hoksaa, että nastarenkaita saa käyttää aikaisemminkin, mikäli sää tai keli sitä edellyttää. Kitkarenkaiden käytölle ei ole ajankohta-rajoituksia.

Turvallisuuden kannalta tuo lain tarkka päivämäärä on haasteellinen, sillä sen velvoittamana moni autoilija jättää talvirenkaiden allelaiton liian myöhäiseen ajankohtaan.

Nastarenkaat ovat alla hieman yli 80 prosentissa henkilö-ja pakettiautoja, kitkarenkaiden osuuden ollessa 17–18 prosenttia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Autonrengasliitto: tarkkaile ajokeliä

Talvirengaspakko on voimassa joulu-, tammi- ja helmikuussa. Autonrengasliitto muistuttaa, että talvirenkaat kannattaa kuitenkin vaihtaa alle ajokelin mukaan, eikä kalenteriin tuijottamalla.

Talvirenkaat puhuttavat syksyllä ja keväällä. Niiden käyttösääntöihin saattaa tulla muutoksia osana tieliikennelain kokonaisuudistusta, joka menee eduskuntaan vielä kuluvan syksyn aikana.

Hallituksen esitysluonnoksen mukaan talvirenkaita olisi käytettävä marras–maaliskuun aikana, jos sää tai keli sitä edellyttää. Autonrengasliiton mukaan se parantaisi liikenneturvallisuutta marras- ja maaliskuussa, sillä nykysääntö sallii kesärenkaat silloin liukkaallakin kelillä.

Talvirenkaiden käyttöä edellytettäisiin, kun alueen tieverkko pienemmät tiet mukaan lukien ovat liukkaat tai mahdollisesti liukkaat. Päätös olisi autoilijan, mikä toteuttaisi tavoitetta tienkäyttäjien omasta vastuullisuudesta liikenneturvallisuudessa. Yksittäistapauksessa liikenteenvalvoja määrittelisi ovatko olosuhteet sellaiset, että talvirenkaita olisi käytettävä.

Poliisi: säätiedotukset tarkkailuun

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta muistuttaa autoilijoita ajonopeuden ja renkaiden tärkeydestä.

– Syksyllä autoilijoiden on syytä huomioida säätiedotukset ja varautua olosuhteiden muutoksiin sopivalla rengastuksella. Myös asenne ja ajotapa pitää vaihtaa olosuhteiden mukaiseksi, Ihalainen painottaa.

Poliisihallitus arvioi tieliikennelain esitysluonnoksen lausuntokierroksella, että talvikelin määrittely saattaisi aiheuttaa yksittäistapauksissa tulkintaerimielisyyksiä.

– Poliisin pitäisi huomioida sivuteilläkin olevat olosuhteet, vaikka päätiellä pärjäisi kesärenkailla. Nykyisen kaltainen aikarajoihin sidottu talvirengaspakko olisi valvonnan kannalta yksinkertaisempi ja selkeämpi, poliisitarkastaja Ihalainen toteaa.

Rengasalan teknisen foorumin mielestä talvirenkaiden käyttö pitäisi olla pakollista jo lokakuun ensiliukkailla, jonka lisäksi tulisi säilyttää kalenteriin sidottu käyttövelvoite joulukuun alusta helmikuun loppuun.

– Suurin osa autoilijoista kantaisi varmasti vastuunsa asianmukaisesti, mutta jotkut riskikuljettajat voisivat vaarantaa liikennettä omilla sääntötulkinnoillaan, puheenjohtaja Juha Mustakangas toteaa.

Haasteena on monitulkintaisuus.

– Kuljettajan on hyvin vaikea silmämääräisesti päätellä, vaatiiko keli talvirenkaiden käyttöä vai ei. Lisäksi hänen on mahdotonta liikkeelle lähtiessään tietää, vaihtuuko keli äkillisesti auton käytön aikana tai onko hänen reittinsä varrella tieosuuksia, jotka ovat pääteitä liukkaampia.

Nykylakiin on kirjattu, että nastarenkaiden sallittu käyttöaika on pääsääntöisesti 1.11.–31.3. tai toista pääsiäispäivää ensinnä seuraavaan maanantaihin, myöhemmän ajankohdan ollessa määräävä. Nastarenkaita saa käyttää muunakin aikana, mikäli sää tai keli sitä edellyttää.

Tekninen foorumi ehdottaa nastarenkaiden käyttöä sallittavaksi 1.10.–30.4. sekä muulloinkin sään tai kelin sitä vaatiessa.

Todennäköisesti autoilijat olisivat valmiimpia talvikeleihin, jos nastarenkaat sallittaisiin selväsanaisesti jo lokakuussa kuten naapurimaissamme. Ruotsissa nastarenkaiden käyttö sallitaan 1.10. ja Virossa 15.10. alkaen. Ahvenanmaallakin nastarenkaita saa käyttää 16.10. alkaen.

Autonrengasliiton mielestä nykymääräys ohjaa liian myöhäiseen nastarenkaiden vaihtoon – ja keväällä tulee puolestaan liian kiire vaihtaa nastarenkaat pois.

Vuosina 2000–2011 kesärenkailla on lokakuun talvikeleillä aiheutettu 14 kuolonkolaria, joissa on menehtynyt 17 henkilöä ja marraskuussa 7 kuolonkolaria, joissa menehtyi 12 henkilöä.

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Lähteet: Autonrengasliitto, Nokian Renkaat, Liikennevakuutuskeskus, Autonrengasliitto Kuva: Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat