2.12.2017

Amerikkaa ja autoja: havaintoja LA Auto Show’sta

LA Auto Show Mustang Roush 720

LA Auto Show tarjoaa kattavan läpileikkauksen siihen, millä Yhdysvalloissa ajetaan vuonna 2018.

LA Auto Show eli Los Angelesin autonäyttely on eurooppalaisin silmin virkistävä tapahtuma. Osasyy on tietysti autokannassa. Tarjolla on paljon meille tuttua kalustoa, mutta myös huomattava määrä malleja, joista Eurooppa jää paitsi. Paikallisille Toyota Camry ja Honda Accord ovat peruspullaa, jotka kiinnostavat vain sukupolvenvaihdoksissa, mutta suomalaisille ne tarjoavat mielenkiintoisen ikkunan tuttujen merkkien kansainväliseen tarjotaan. Kaksikosta kumpikin olisi sinänsä mainio auto meilläkin: isot, tai amerikkalaisittain keskikokoiset, sedanit tarjoavat hulppeat tilat, runsaan varustelun ja avaran tavaratilan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nimieroja ja katumaastureita

Osa meille tutuista autoista kulkee Yhdysvalloissa eri nimillä. Esimerkiksi Nissan Qashqai on sikäläisittäin Rogue Sport ja Ford Mondeo tunnetaan Fusionina. Mallisyklissä Fusion on vieläpä kasvojenkohotuksen verran Mondeota etevämpi.

Autonäyttelyn pääteema on Euroopassakin tuttu katumaasturivillitys. Vanha kunnon pick-up on yhä voimissaan, mutta katumaasturit valtaavat yhä markkinoita perinteisiltä sedaneilta. Näyttelyssä esiintyy muun muassa Subarun uusi iso 7-paikkainen Ascent, Hyundain Suomessa jo julkaisema Kona sekä uudistuneet Range Roverit, jotka Moottori ehti jo koeajaa.

Teslan kotinäyttely

Paikalla on pienellä osastolla myös Tesla. Kalifornialaismerkille kyse on kotinäyttelystä, joten jopa tuotanto-ongelmien leimaama Model 3 on saatu paikalle. Valitettavasti odotettu auto oli käyntihetkellä harvoja lukittuja malleja, joten ensitunnelmat Teslan pienimmästä jäävät yhä odottamaan.

LA Auto Show Tesla Model 3
Tesla Model 3

Los Angelesin autonäyttely kertoo toki kalifornialaislasien läpi katsottua Amerikkaa. Osavaltio edustaa Yhdysvaltojen autokannassa vihreämpää päätä, ja täällä tuontiautojen osuus markkinoista on poikkeuksellisen korkea.

Lava-autoja ja madallettuja alustoja

LA Autoshow

Pick-upeilla on silti paikkansa näyttelyssä. Eri kokoisia lava-autoja eri tavalla varusteltuna löytyy niin Fordin, Chevroletin, Dodgen, GMC:n kuin Toyotankin osastoilta. Erityisesti lava-autoissa korostuu läheinen suhtautuminen tekniikkaan: esillä on halkileikattuja moottoreita ja irrallisia runkoja, joihin kiinnitetyt infotaulut selittivät, miksi juuri tämä malli on kilpailijoita parempi.

Juuri esiteltävien autojen erilainen esillepano on LA Auto Show'n toinen kiinnostava puoli: Euroopan autonäyttelyissä tuntuu, että tekniikka pääsääntöisesti haluttaisiin unohtaa taka-alalle, ellei kyseessä ole merkittävä uudistus.

Toinen raikas ero Euroopan suuriin näyttelyihin on tuning-autojen läsnäolo. Monien merkkien osastoille on tuotu rakennettuja versioita malleista, ja esimerkiksi uuteen Jeep Wrangleriin tarjottiin suoraan kattavaa valikoimaa tehtaan parannuspalikoita. Olipa Lexuksella jopa oma osastonsa madalletuille ja levitetyille yksilöille näyttelyn aulassa.

LA Auto Show on mainio läpileikkaus Amerikkaan ja autoihin: kaikki elämässä on jossain muualla, ja sinne pääsee monella erinäköisellä autolla.

Näyttely on auki joulukuun 10. päivään. Katso lisää: laautoshow.com

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat