5.1.2018

Autoala: romutuspalkkio ja autoveron lasku kääntävät autokaupan kasvuun – kärjessä tutut suosikit

autokauppa

Vuoden 2017 ensirekisteröintimäärät jäivät hieman edellisvuosien luvuista. Autoalan Tiedotuskeskus odottaa romutuspalkkion ja autoveron muutosten kääntävän autokaupan takaisin kasvuun.

Vuonna 2017 rekisteröitiin 118 583 uutta henkilöautoa, kertoo Trafi. Vuonna 2016 vastaava määrä oli 119 000 eli henkilöautojen vuonna 2017 rekisteröintien määrä laski 0,4 prosenttia edellisestä vuodesta. Suosituimmat henkilöautomallit olivat Trafin mukaan edellisvuoden tapaan Škoda Octavia, Nissan Qashqai ja Volkswagen Golf.

Autonvalmistajista Renault erottui edukseen loppuvuonna, kun se kiihdytti kärkipaikalle joulukuun ensirekisteröintitilastossa. Moottori palaa yllättävän nousun syihin myöhemmin moottori.fi:ssä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Romutuspalkkio ja autoveron lasku tuovat kasvun

Autoalan Tiedotuskeskus ennakoi henkilöautokaupan kääntyvän kasvuun ensi vuonna. Autoala ennustaa romutuspalkkiokampanjan ja autoveron muutoksen alentavan kuluttajahintoja ja piristävän erityisesti vähäpäästöisten autojen kysyntää. Autoalan ennusteryhmä arvioi yleisen talouskasvun ja kuluttajien korkean luottamuksen talouden kehitykseen nostavan ensirekisteröinnit tänä vuonna 126 000 henkilöautoon, eli kasvua viime vuoteen olisi kuusi prosenttia.

Pakettiautojen menestysvuosi

Tavara-autoille vuosi oli menestyksekäs: Trafin mukaan pakettiautojen ensirekisteröintien määrä kasvoi 14,8 prosenttia edellisvuodesta. Suosituimmat pakettiautomerkit olivat Volkswagen ja Ford.

Paketti- ja kuorma-autojen kysynnän kasvun taustalla on Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan suotuisa talouskehitys ja yritysten tarve uusia kalustoaan. Autoala arvioi, että uusia pakettiautoja ensirekisteröidään tänä vuonn 16 000, mikä tarkoittaisi noin 3 prosentin kasvua vuoteen 2017 nähden.

Yli 16-tonnisia kuorma-autoja

Trafi kertoo, että kuorma-autojen rekisteröintimäärä kasvoi vuonna 2017 4,3 prosenttia edellisvuodesta. Trafin mukaan kuorma-autojen rekisteröinti painottuu yhä raskaampiin ajoneuvoihin: lähes 80 prosenttia viime vuoden rekisteröinneistä yli oli 16-tonnisia. Autoalan Tiedotuskeskus arvioi, että raskaita yli 16 tonnin kuorma-autoja ensirekisteröidään kuluvanakin vuonna noin 2 900, mikä on Autoalan mukaan selvästi suurempi määrä kuin pitkän aikavälin keskiarvo.

Lähteet: Trafi, Autoalan Tiedotuskeskus Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat