11.4.2017

Autonhoidon aloituspaketti: näillä tuotteilla pääset edullisesti alkuun

autonhoito

Mitä välineitä tarvitaan autonhoidon alkutaipaleella, jos käytettävissä on pieni rahasumma?

Autonhoidon perustarvikkeita käsittelevä artikkeli aloittaa Moottorin laajemmin autonhoitoa käsittelevän juttusarjan. Jatkossa tullaan syventymään autonhoitoon, pesemisestä pinnoittamiseen, pienissä paloissa. Kaikki ei varmasti selviä heti, mutta liikkeelle lähdetään perusteista.

Ylläpitopesu on useimmin tehtävä autonhoidollinen toimenpide. Auto olisi hyvä pestä, mahdollisuuksien mukaan, noin kerran kuukaudessa. Näin vältetään lian pinttyminen maalipintaan ja peseminen on huomattavasti mukavampaa.

autonhoito

Painepesurin puute saattaa muodostua ongelmaksi, mutta tätä varten on olemassa tee se itse -halleja ja muita pesupaikkoja. Tarpeen vaatiessa pihapesut ovat mahdollisia myös ilman painepesuria letkun päässä sopivaa suutinta käyttämällä. Peseminen vaatii kuitenkin muita välineitä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Budjetti: 25 euroa

Näin pienellä tarvikebudjetilla auto olisi hyvä käyttää toisinaan perusteellisessa pesussa ja vahauksessa, mutta auton vahapinnasta voi huolehtia tämän jälkeen ylläpitopesujen muodossa itse. Puhtaanapito on vahaamattomallekin pinnalle tärkeää.

autonhoito

Pesuja varten kannattaa suosiolla ostaa kaksi ämpäriä, sillä kustannus on edullisimmillaan noin euron kappaleelta. Toisessa ämpärissä huuhdellaan pesukintaasta puhtaassa vedessä liat pois, ja vain toiseen tarvitsee auton pesuun käytettävän pesuaineliuoksen.

Muutaman euron paineruisku on tarpeen esipesuaineen levittämiseen. Tiukalla budjetilla esipesuaineena on tyydyttävä hyödyntämään kinnaspesuun ostettavaa autoshampoota.

autonhoito

Ylläpitopesuihin tarkoitettu autoshampoo maksaa noin kymmenen euroa. Kannattaa suosia tuotteita, jotka eivät sisällä liuottimia eivätkä vahaa, sillä on parempi tehdä yksi asia hyvin kuin useampia keskinkertaisesti.

Pienellä budjetilla saa kohtuullisen mikrokuituisen pesukintaan, joka maksaa noin viisi euroa. Tuuhea pesukinnas on sientä hellävaraisempi maalipinnalle. Lisäksi tarpeen on mikrokuituinen kuivausliina noin kymmenellä eurolla.

Budjetti: 50 euroa

Suuremmalla budjetilla on tehtävä valinta: tahtooko panostaa parempiin ylläpitopesuvälineisiin vai laajentaa välineistön mahdollistamaan myös vahaamista edeltävät pesut. Keskitymme tässä jutussa jälkimmäiseen vaikka tehokas, mutta vahaturvallinen esipesuaine olisi hyvä lisä 25 euron pakettiin.

Vahausta ennen auto on suositeltavaa puhdistaa tavallista pesua huolellisemmin. Auton pesemiseen pinttyneestä liasta vaaditaan ylläpitopesuainetta vahvempaa otetta. Tällaisena toimii pesupaikan ympäristömääräyksistä riippuen joko bioliuotinpesuaine tai erillisen öljynerotuskaivon vaativa hiilivetyliuotin. Hankintaan on budjetoitava noin kymmenen euroa.

autonhoito ja vinkkiä savestukseen

Jäljelle jäävällä noin 15 eurolla saa puhdistussaven (engl. clay bar). Sitä käytetään liuotinpesun jälkeen poistamaan maalipinnasta karheus, jota löytyy takuulla autosta, jolle ei ole näytetty aiemmin savea. Tämä karheus koostuu muun muassa lentoruosteesta, maantiepiestä sekä puiden mahlasta.

Vaha jää valitettavasti tämän budjetin ulkopuolelle, mutta puhdistus ennen vahausta on tärkeää. Liuotinpesuaineen voi toki korvata myös suojatuotteella, mutta varjopuolia on siinäkin.

Budjetti: 100 euroa

Laadukkaisiin ylläpitopesuvälineisiin on helposti tuhlattavissa jopa sata euroa. Esimerkiksi hiekanerottimella varustettuihin ämpäreihin, aidosta merinolampaanvillasta valmistettuun kintaaseen ja tuuheanpehmeään kuivausliinaan uppoaa paljon rahaa.

autonhoito

Tärkeimpänä ylläpitopesusijoituksena voisi kuitenkin tällä budjetilla pitää painepesuriin liitettävää pesuainevaahdotinta. Laadukas sellainen maksaa, hieman ostopaikasta riippuen, noin 70 euroa. Edellytyksenä hankinnalle on luonnollisesti painepesurin omistaminen.

Toinen vaihtoehto on lisätä vaha tai muu suojatuote 50 euron paketin päälle. Laadukkaita kiinteitä vahoja saa pienissä purnukoissa, jotka riittävät helposti kymmeneen vahauskertaan, jopa alle kahdellakymmenellä eurolla.

Samalla kannattaa panostaa vahanlevitystyynyyn ja muutamaan mikrokuituliinaan vahajäämien poistamiseen. Näihin riittää noin kymmenen euroa ja sijoitus on rahan väärti työn helpottumisen kannalta.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat