26.3.2021

Ford Mondeo jää historiaan – syynä SUV

Ford Mondeo

Ford Mondeo jää historiaan vuonna 2022, sillä valmistaja on kertonut tuotannon loppuvan. Suoraa seuraajaa ei ole luvassa.

Pidetty perheauto Ford Mondeo jää historiaan ainakin Euroopan osalta, kun sen tuotanto loppuu Valencian tehtaalla Espanjassa maaliskuussa 2022. Asiasta uutisoi Automotive News Europe.

Automallille ei ole suunnitteilla suoraa korvaajaa. Tämä päätös on tehty kuluttajien siirtyessä entistä enemmän SUV-luokan vaihtoehtoihin.

– Segmentti, jossa Mondeo kilpailee on huvennut vuosi vuodelta ja pienentynyt noin 80 prosenttia sitten vuoden 2000, kertoi Fordin edustaja Automotive News Europelle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ford Mondeo jää historiaan

Vuodesta 1993 asti myyty Mondeo on ollut läpi historiansa suosittu auto luokassaan, mutta tuo autoluokka on menettänyt suosiotaan Euroopassa. Katumaasturit kaappaavat markkinoita erityisesti suurempien ja kalliimpien autojen luokissa.

Ford Mondeo löytyi Suomessa viime vuonna automallien rekisteritilastoista sijalta 75 ja oman valmistajan malleista sen edelle kiilasivat Fiesta, Focus, Puma ja Kuga. Huomattavaa on tosin, että näistä perinteisempiä korimalleja edustavat Fiesta ja Focus olivat selvästi katumaasturimalleja edellä. Ehkä Mondeon korkeampi hintakin osaltaan selittää sen sijoittumista hieman kauemmaksi kärjestä.

Fordin Euroopan toimintoja johtava Stuart Rowley on kertonut Automotive News Europelle, että Ford suosii kasvavia ja tuottoisia segmenttejä. SUV-luokassa autonvalmistajan katteet ovat tavallisesti korkeammat, sillä samaa tekniikkaa voidaan myydä kuluttajille kalliimmalla.

Valencian tehdas jatkaa Galaxyn ja S-Maxin tuotantoa vielä Mondeon lopettamisen jälkeenkin ja myös Kuga valmistuu Valenciassa. Ford aikoo itse asiassa investoida tehtaaseen lisää ja tuoda 2,5-litraisen hybridimalleissa käytetyn moottorin tuotannon Meksikosta Eurooppaan.

Ford kertoi helmikuussa, että se tulee myymään vain täyssähköisiä autoja Euroopassa viimeistään vuonna 2030. Täyssähköinen katumaasturi Mustang Mach-E näyttää suuntaa tulevasta ja Moottorin koeajokin on luvassa pian. Ford Mondeo jää historiaan, mutta jotakin muuta tulee varmasti tilalle.

Kuvituskuva: Jari Saarentaus/Moottorin Arkisto, Lähteet: Ford, Automotive News Europe, Autoalan Tiedotuskeskus