2.11.2020

Jälleen yhdessä: Ford ja Volvo ryhtyvät jakamaan päästöjä

Ford Kuga PHEV
Latausportti on kuljettajan etulokasuojassa: Type 2 -liittimen kautta akku täyttyy 3,6 kilowatilla (1x16A).

Ford ja Volvo yhtyy jakamaan päästöjä Euroopan unionin päästötavoitteiden täyttämiseksi. Ford on tässä yhteydessä maksajana, mutta tarkkaa summaa emme tiedä.

Europe Automotive Newsin uutisen mukaan Ford ja Volvo yhtyy jakamaan päästöjä Euroopan unionin päästötavoitteiden täyttämiseksi. Tämä tarve on syntynyt nimenomaisesti Fordin puolelta ja kimppa koskee vain päästöjä. Ford uskoi pääsevänsä itsekin tiukkoihin 95 gramman tavoitteisiin, mutta viimeaikaiset ongelmat ovat muuttaneet kurssia.

Uutisoimme hiljattain yksittäisistä akkupaloista ja Ford Kuga -lataushybridi mainittiin artikkelissa akkujen kuumenemisongelman johdosta. Kerroimme tuossa yhteydessä Fordin etsivän kumppania päästötavoitteiden saavuttamiseksi. Ford takaisinkutsui elokuussa yli 20 000 Kuga PHEV -mallia joidenkin yksilöiden sytyttyä palamaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ford ja Volvo yhtyy jakamaan päästöjä

Fordin edustaja kertoi Europe Automotive Newsille Fordin lyöttäytyvän Volvon kylkeen päästöasiassa. Uutisoimme lokakuun puolivälissä BMW:n, PSA:n, Renaultin ja Volvon päässeen turvallisille vesille tämän vuoden päästöjen osalta ja ehkä Fordillakin on havaittu sama asia. Kugan ongelmien odotetaan aiheuttavan Fordille vajaassa puolessa vuodessa noin 500 - 600 miljoonan dollarin takaisku.

Tähän kokonaissummaan kerääntyy ainakin takaisinkutsu, ongelman selvittäminen, latausjärjestelmän korjaus, pitkä myyntikatko suosituksi povatulle mallille sekä tietenkin Volvolta ostettava päästöosuus. Ford ei kuitenkaan ole kertonut julkisesti kuinka paljon viimeksi mainittu tulee maksamaan eikä asiaa paljasteta myöskään Volvon puolelta.

Volvo kertoi kuitenkin Fordin vastaavan päästötavoitteiden täyttymisestä ja siten myös kaikista mahdollisista Euroopan unionin sakoista, mikäli tavoitteeseen ei ylletä. Euroopan unionin Volvolle ja Polestarille tälle vuodelle, monimutkaisella laskukaavalla, muodostama alitettava päästökeskiarvo on 110,3 grammaa hiilidioksia kilometriä kohden, joka on alittumassa selvästi.

Myöskään Ford ei ole ollut kovin kaukana tämän vuoden päästötavoitteestaan ainakaan vuoden ensimmäisen puolikkaan osalta, joten päästökauppa ratkaissee ongelman. Ford on myös sanonut, että sakkojen maksaminen ei ole vaihtoehto. Valmistaja kertoo myös, että tavoitteeseen oltaisiin päästy ilman Kugassa ilmenneitä ongelmia ja sen seurauksia.

Tilanteessa on hieman koominenkin kulma. Volvohan kuului Fordille aina vuoteen 2010 asti, jolloin Ford myi ruotsalaismerkin eteenpäin sen nykyiselle omistajalle Kiinaan. Nyt Ford hakeutuu takaisin turvalliseen ruotsalaiseen kainaloon, mutta tällä kertaa siitä joutuu maksamaan. Ford ei suinkaan ole yksin, sillä moni muukin autonvalmistaja on joutunut hakemaan kumppania päästörajojen saavuttamiseksi.

Kuvituskuva: Lauri Ahtiainen/Moottorin arkisto, Lähde: Automotive News Europe

Luetuimmat