12.5.2018

Kestopinnoitteen asennus

Si3D HD kestopinnoitteen asennus

Esittelemme kuinka maalipinnan kestopinnoitteen asennus suoritetaan oikeaoppisesti. Virheitä on varottava, sillä pinnoite pysyy pinnassa pitkään.

Kestopinnoitteen asennus vaatii syvää perehtymistä autonhoitoon. Se ei suinkaan ole ensimmäinen asia, josta kannattaa aloittaa autonhoitoharrastus. Virheen sattuessa seuraamukset ovat nimittäin selvästi suuremmat kuin monissa muissa autonhoidon askareissa.

Moottorin autonhoitosarjassa on jo yleisluontoinen juttu kestopinnoitteesta, joka toimii jonkinlaisena johdantona tälle. Siinä kerrotaan mistä kestopinnoitteessa on kysymys, mutta tällä kertaa perehdytään sen levittämiseen eli asennukseen.

Maalipinnan kiillotus
Maalipinta on hyvä kiillottaa mahdollisimman virheettömäksi ennen kestopinnoitteen asennusta.

Ainakin Carpro, Gtechniq, Nanolex ja Naziol kuuluvat valmistajiin, jotka tarjoavat kuluttajakäyttöön myytävää kestopinnoitetta sekä virallisen ohjevideon levitykseen. Nämä ovat ehdoton vähimmäisvaatimus tehtävään ryhtyvälle, mutta vielä parempi olisi saada opastus kädestä pitäen ennen ensimmäistä levityskertaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kestopinnoitteen asennus

Yleisluontoisemmassa kestopinnoitejutussa perusteltiin miksi kestopinnoitteen pohjalla tulisi olla lähes virheettömäksi kiillotettu maalipinta. Siksi kiillottamisen on, ainakin allekirjoittaneen mielestä, oltava hallussa ennen toimeen ryhtymistä. Ennen pinnoitteen asentamista tulee myös suorittaa rasvanpoisto.

Rasvanpoisto
Rasvanpoisto on välttämätön vaihe ennen kestopinnoitteen asentamista, sillä pienikin öljyjäämä tai sormen kosketuksesta jäävä ihon rasva saattaa aiheuttaa hassuja tilanteita pinnoitteen tarttumisen suhteen.

Kestopinnoitteen tapauksessa puhutaan tavallisesti asentamisesta, vaikka tavalliset maalipinnan suojatuotteet vain levitetään pintaan. Vahan asentaminen kuulostaisikin hieman hölmöltä. Silti tämä asennus ei eroa valtaisasti tiettyjen nestemäisten synteettisten maalipinnan suojatuotteiden käytöstä.

Sanavalinta on kestopinnoitteen tapauksessa joka tapauksessa hyvä. Siinä missä tavallisen kuluttajan on helppo tökätä sähkölaitteen verkkovirtajohto pistorasiaan, niin asunnon sähköjä asentamaan on syytä kutsua ammattilainen. Sama pätee pitkälti kestopinnoitteiden suhteen auton vahaukseen verrattaessa.

Tarkistus
Maalipinta on syytä tarkastaa vielä kerran hologrammien, naarmujen tai muiden epäkohtien varalta ennen pinnoitteen levittämistä.

Levitys ja jälkitarkistus

Esimerkkinä esitellään kuluttajille myytävän Nanolex Si3D -kestopinnoitteen asennus, josta löytyy myös valmistajan virallinen video. Ohjeet eivät ole suoraan sovellettavissa muihin pinnoitteisiin, mutta saman valmistajan uusi kuluttajille myytävä SiShield sekä ammattikäyttöön tarkoitettu Si3D HD eroavat lähinnä käytettävän aineen määrän sekä levitys- sekä pyyhintäajan osalta. Kuvissa esiintyy hieman hämäävästi Nanolex Si3D HD, joka on vain ammattilaisille myytävä tuote.

Nanolex Si3D HD annostelu
Levitinrungon ympärille kietaistuun levitinliinaan kaadetaan ensimmäisellä kerralla muutama tippa enemmän ainetta. Jatkossa riittää pienempi määrä.

Nanolexin pinnoitteiden levittämiseen tarvitaan vaahtomuovinen levitinrunko sekä runsaasti sen ympärille käärittäviä levitinliinoja. Levitinliinaan tiputetaan Si3D –pullosta ensimmäisellä kerralla noin 5-8 tippaa ja jatkossa 4-5 tippaa. Tällä levitetään hyvin ripein liikkein, mutta painamatta, noin 30x30 senttimetrin kokoinen alue. Ainetta levitetään edes takaisin tällä alueella, kunnes se kirkastuu täysin.

Nanolex Si3D levitys
Levitys suoritetaan ripein liikkein, mutta painamatta noin 30x30 senttimetrin kokoiselle alueelle kerrallaan.

Kirkastumiseen kuluva aika riippuu ilmankosteudesta ja lämpötilasta, jonka jälkeen pinnalle tehdään tarkistuspyyhintä mikrokuituliinalla. Painaminen ei ole tarpeen myöskään tässä vaiheessa. Valoa tarvitaan runsaasti, mutta sen tulee olla epäsuoraa. Näin näkee mahdollisimman tehokkaasti pinnoitejäämien mahdollisen pilveilyn, joka tulee siis pyyhkiä pois mikrokuituliinalla tai levittimellä.

Noin 15 minuutissa pinta kuivuu riittävästi alkaakseen jo hylkimään, joten levitystä tulee jatkaa kaikilta edellisen alueen reunoilta tämän ajan sisällä. Muuten aiemmin levitetty alue alkaa hylkimään myös pinnoitetta ja levityksestä saattaa jäädä näkyviin ikävä raja. Suuret paneelit, kuten katto ja konepelti, ovat tästä syystä ehkä hankalimpia.

Si3D Levitin
Levitinrungon ympärille vaihdettavia valkoisia levitinliinoja on syytä käyttää noin kymmenen kappaletta yhden auton käsittelyyn.

Levitinliinoja tulee vaihtaa levitinrungon ympärille viimeistään muutaman paneelin välein. Koko auton läpikäymiseen kuluu noin kymmenen levitinliinaa. Hetken kuluttua levitinliina ei nimittäin enää sido ylimääräistä ainejäämää pinnalta, jolloin pinnoite ei enää kirkastu levitettäessä. Tällöin tarvitaan heti uutta levitinliinaa.

Koko auto käydään näin läpi yksi paneeli kerrallaan. Tämän jälkeen pinnoitteen tulee saada kuivua kuivassa ja lämpimässä tilassa vähintään 12 tuntia. Valmistaja suosittelee tässä kohti Nanolex SiFinishin levittämistä pinnalle estämään vesipisaroista jääviä kuivumisjälkiä ensimmäisen viikon aikana. Pinnoite nimittäin kuivuu vielä noin 7-10 vuorokautta ennen todellisen kovuuden saavuttamista, jona aikana autoa ei tulisi vielä pestä millään kemikaaleilla.

Nanolex SiShield
SiFinish on Nanolexin pinnoitteiden päälle suunniteltu, esimerkiksi vesipisaroiden kuivumisjäljiltä suojaava, kerros muutamaksi ensimmäiseksi viikoksi. Käyttö on suositeltavaa, vaan ei suinkaan pakollista.

Virheen vaara

Virhe ei tietenkään ole maailmanloppu. Kestopinnoite voidaan tuoreeltaan poistaa varsin kevyesti kiillotustahnalla – jopa käsin hankaamalla. Toki kiillotuskone kannattaa kaivaa esiin ihan jo työn helpottamiseksi. Tässä vaiheessa erittäin hieno viimeistelykiillotusaine riittää vielä kuivumisvaiheessa olevan pinnoitteen poistamiseen.

Nanolex Si3D HD
Kuvan Nanolex Si3D HD on vain ammattilaisille myytävä pinnoite, mutta artikkelissa esitellään kuluttajaversion (Si3D) levitys.

Siitä huolimatta varoitus on paikallaan. Jos virheen huomaa vasta noin viikon jälkeen pinnoittamisesta, vaatii poistaminen vaivannäköä. Mikäli ongelma toistuu kaikilla auton pinnoilla, joutuu koko suuritöisen homman aloittamaan käytännössä alusta. Se on kova paikka kenelle tahansa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lopputulos ja kesto

Nanolex lupaa, tässä esitellyn, kuluttajille myytävän version Si3D-pinnoitteen kestoksi 2 vuotta/30 000 kilometriä riippuen siitä kumpi ensin täyttyy. Tästä pinnoitteesta on nyt olemassa myös ensikertalaisille tarkoitettu uutuus. Levityksen osalta vieläkin anteeksiantavampi ja helpompi tuote on nimeltään SiShield. Sen luvattu kesto on 20 000 kilometriä. Ammattilaisille tarkoitetulle Si3D HD –pinnoitteelle vastaavat luvut ovat 3 vuotta/50 000 kilometriä.

Kestopinnoitteen asennus
Valmis pinnoitettu pinta hylkii tehokkaasti likaa, vettä ja varjopuolena jopa pesuaineita. Suurennuslasimainen kiilto korostuu hyvin kiillotetulla pinnalla.

Si3D HD –pinnoitteen osalta tulemme palaamaan kestolupaukseen myöhemmin, mutta paljastetaan juttua varten suoritetusta levityksestä kuluneen kirjoitushetkellä reilu vuosi ja 35 000 kilometriä. Pinnoite toimii edelleen erinomaisesti, mutta todellinen testihän alkaa vasta vuoden tienoilla. Sen verran pitää voida olettaa lähes minkä tahansa kestopinnoitteen kestävän.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat