18.11.2015

Legendan paluu – Fiat 124 Spider on täällä taas!

Fiat 124 Spider palaa markkinoille 50 vuotta ensiesittelynsä jälkeen – maailmanensi-ilta tänään Los Angelesin kansainvälisessä autonäyttelyssä.

Fiat 124 Spider palaa markkinoille 50 vuotta ensiesittelynsä jälkeen – maailmanensi-ilta tänään Los Angelesin kansainvälisessä autonäyttelyssä.

Marraskuussa 1966 Torinon autonäyttelyssä esiteltiin Fiat 124 Spider. 50 vuotta myöhemmin Spider esitellään maailmalle Los Angelesissa. Täysin uusi Fiat 124 Spider on huippumodernilla tekniikalla varusteltu klassinen urheiluauto.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ripaus vanhaa, rutkasti uutta

Valmistajansa mukaan kyseessä on moderni tulkinta vuoden 1966 alkuperäisestä ja persoonallisesta italialaisesta muotoilusta. Roadster on varustettu FCA -konsernin 1.4 -litraisella turbomoottorilla, nyt takavetoisena. Ajamisen ilon takaa 140 hevosvoimainen, 240 newtonmetriä vääntävä voimanlähde yhdistettynä italialaiseen muotoiluun ja moderniin tekniikkaan sekä turvavarusteisiin. Auto on takavetoinen ja vaihteita vaihdetaan manuaalisesti.

Uuden 124 Spiderin perustana on jäykkä ja kevyt alustarakenne. Auton paino on onnistuttu pitämään erittäin matalana. Keveyttä tuovat alumiiniset konepelti, takaluukku, vahvistetut etu- ja takapuskurit, istuinten rungot sekä -kiskot.

Manuaalisesti toimiva kangaskatto alentaa niin ikään auton painoa ja on toteutettu nerokkaalla, helposti käsiteltävällä konstruktiolla. Keveyden merkitys korostuu etenkin urheilullisessa autossa jolloin suorituskyky ja ajonautinto pääsevät oikeuksiinsa.

Pyörän ripustukset ja jousitus koostuvat päällekkäisistä tukivarsista edessä sekä multilink-tuennasta takana, molemmat suunniteltu antamaan maksimaalinen vakaus jarrutuksissa ja kaarreajossa. Alhainen paino ja edullinen painojakauma välittää voiman optimaalisesti takapyöriin.

Kuusinopeuksinen manuaalinen vaihteisto on kompakti ja kevytrakenteinen paketti tiheillä välityksillä, mikä mahdollistaa urheilullisen ajokokemuksen. Pyöränripustukset ja ohjaus mahdollistavat taspainoisen käytöksen. Samaan aikaan 124 Spiderin ajettavuus on tarkka ja tarjoaa hyvän tuntuman tiehen.

Äänitasot ovat erittäin alhaiset, johtuen tuulilasin ja moottorin onnistuneesti toteutetusta äänieristyksestä, jota auttaa edistyksellinen värinänestoteknologia. Äänettömyyttä tuovat myös pyörien ripustukset, jotka suuntaavat rengasäänet matkustamosta poispäin.

Vuoden 1966 alkuperäismallin uusi versio

Fiat 124 Spider nousi nopeasti ensiesittelynsä jälkeen supersuosioon, vaikka vain harva silloin aavisti että malli tulee olemaan markkinoilla liki 20 vuotta ja sitä tullaan myymään yli 200 000 kappaletta, joista 170 000 USA:ssa. Uusi malli on toteutettu uusimmalla teknologialla, mutta se tarjoaa silti parhaat palat alkuperäisversion aidosta italialaisesta tunnelmasta.

Uuden Fiat 124 Spiderin matala kori, urheilullinen konepelti sekä ohjaamo saavat aikaan kokonaisuuden, joka säteilee positiivisella tavalla urheiluautoilun ajattomuutta. Sukunäköisyyttä vanhempaan veljeen tuo korin persoonallinen vaakalinja, joka viettää etuosasta hieman yläviistoon yli takapuskurin ja jatkuu takavaloihin saakka. Toinen sukunäköisyyttä tuova yksityiskohta on 1960-luvun isoveljeltä lainattu kuusikulmainen etusäleikkö.

Tarjolla kaksi varustelutasoa

Eurooppaan Fiat 124 Spider tulee tarjolle kahdella erilaisella varusteluvaihtoehdolla: 124 Spider ja 124 Spider Lusso. Molempiin malleihin on saatavilla kahdeksan eri ulkoväriä sekä laaja valikoima vakio- ja valinnaisvarusteita.  Esimerkkinä voidaan mainita mm. 7-tuumaisella kosketusnäytöllä ja kuudella kaiuttimella toteutettu äänentoistojärjestelmä, Bluetooth-yhteys, peruutuskamera sekä 3D- navigaatiojärjestelmä.

Edistyksellisempi, Bosen 9-kaiuttiminen äänentoistojärjestelmä, joista osa sijaitsee niskatuissa, on tarjolla valinnaisvarusteena. Vakiovarusteena tarjoillaan 16-tuumaiset  kevytmetallivanteet, musta kangasverhoilu, halogeeniajovalot, LED-takavalot sekä vakionopeudensäädin. Urheilullinen ulkonäkö viimeistellään pakoputkiston tuplaulostuloilla.

Lusso-mallissa on 17-tuumaiset kevytmetallivanteet, hopeanvärinen turvakaari, krominen pakoputki ja sumuvalon kehykset. Sisätilat on verhoiltu nahalla ja mukana on automaattinen ilmastointi. Sisätilojen verhoilumateriaalit ovat premium-tasoa, nahkaverhoillut istuimet ja nahkapäällysteinen ohjauspyörä sekä vaihteenvalitsimen nuppi korostavat italialaista tunnelmaa.

Sisätilat on suunniteltu ergonomiaa korostaen, niin kuljettajan kuin matkustajien ehdoin. Ohjauspyörän, polkimien, vaihteenvalitsimen ja mittariston sijoittelussa on optimoitu käytettävyys.

Uusi Fiat 124 Spider tulee myyntiin Euroopassa kesällä 2016.

Lähde ja kuvat: Fiat

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat