13.1.2023

Lexus avautui mallimerkinnöistään – mitä ne monet kirjainyhdistelmät oikeasti tarkoittavat?

Lexus ei tunnetusti nimeä mallejaan sanoilla, vaan kirjainyhdistelmillä, joiden takaa kuitenkin paljastuu merkityksiä. Nyt monien mallimerkintöjen taustoja ei tarvitse enää arvailla.

Mystiset mallimerkinnät paljasti Lexuksen Ison-Britannian toiminnoista vastaava Lexus UK. Suuri osa merkityksistä on vaikuttaa hyvin loogisilta, ja joukossa on myös entuudestaan tiedettyjä tai arvattuja merkityksiä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

LS - Luxury Sedan

Jos aloitetaan Lexuksen näkökulmasta kaiken alkupisteestä, merkin ensimmäisestä mallista, löytyy sieltä kaikkein päivänselvin mallinimi. Kun Toyotan vasta-alkanut luksussiipi julkisti ensimmäisen luksussedaninsa vuonna 1989, nimettiin se osuvasti "luksussedaniksi" - Luxury Sedan - LS. Lexuksen lippulaivasedan on 34 vuoden jälkeenkin eräs maailman arvostetuimmista edustusautoista.

Lexus LS400 klassikkoauto

Samalla L-teemalla kulkee myös kaksi muuta mallia. Jo 90-luvulta alkaen Lexus on valmistanut tasokkaampaa versiota Toyota Land Cruiserista, ja nimennyt sen LX:ksi - Luxury Crossover. LC puolestaan on tuoreempi tuttavuus, ja tämä hieno urheiluauto piilottaa taakseen merkityksen Luxury Coupé. LC:n avoversiossa perään lisätään vielä toinen C niin kuin Convertible.

Lexus LC 500 Convertible

Coupé-malleja löytyy Lexukselta pari muutakin. Vuosia takaperin Toyota Soarer brändättiin kolmessa sukupolvessa Lexus SC:ksi = Sport Coupé. Tuoreempi, IS-sedaniin perustuva kaksiovinen RC ei yllättäen tarkoitakaan radio-ohjattavaa, vaan on salaperäisesti lyhenne sanoista Radical Coupé.

RX - Radiant Crossover

Lexuksen suosituin malli ja luksuscrossovereiden uranuurtaja RX esiteltiin vuonna 1997, siis lähellä vuosituhannen vaihdetta. RX juhlistaakin nimellään valoisaa tulevaisuutta ja uutta vuosituhatta, sillä se on lyhenne sanoista Radiant Crossover eli kirjaimellisesti "säteilevä crossover".

Lexus RX 500h+

Crossovereita Lexukselta löytyy toki muitakin, sekä RX:n ylä- että alapuolelta. Kompaktein niistä on UX, ehkä vähemmän yllättävästi Urban Crossover. Keskeltä puolestaan löytyy NX, jonka merkitystä ei ehkä aivan heti arvaisi. Nimble Crossover, "ketterä crossover", meinaa RX:ää pienemmän koon suomaa ketteryyttä kaupungissa ja muuallakin.

Uusi Lexus NX

Jäljelle jää vielä GX, joka rakentuu LX:n tavoin Land Cruiserin - tosin vähän pienemmän sellaisen - pohjalle. Tikapuurungolle rakentuvasta, suurikokoisesta ja lujasta maastoautosta on molempien kohdalla ehkä vähän hassua puhua crossoverina, mutta GX tarkoittaa Grand Crossoveria.

Lexus_GX

IS - Intelligent Sports

Lexus-malliston kompaktein sedan painottaa urheilullista otetta, eikä nimestä löydy muiden S-loppuisten tapaan sanaa sedan. Sen sijaan kokoluokassa IS:n ja LS:n väliin on mahtunut kaksi sedania, GS ja ES - vastaavasti Grand Sedan ja Executive Sedan.

Lexus IS 500

Perinteisempien korimallien väliin mahtuu vielä yksi pitkään valmistettu viistoperämalli, CT. Lyhenteen takaa aukeavat sanat Creative Touring. Lexuksen mukaan luovuutta kuvaa se, että dieseleiden dominoimaan premium-autoluokkaan tuotiin täyshybridivoimalinja. Touringista saadaan puolestaan käännettyä aasinsilta siihen, kuinka CT murtaa myytin hybridiakusta tilaa vievänä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

LFA - Lexus F-sports Apex

LFA on ehkäpä maailman hiotuin auto, ja tästä japanilaisen tunnollisesta panostuksesta nautitaan myös kuskin paikalla. Tuotannossa jokainen LFA tuotti Lexukselle tappiota, niin kallis tämä superauto oli valmistaa.

LFA:ssakin esiintyvä F on tunnetusti Lexuksen suorituskykymallien symboli. F tulee Fuji Speedway -moottoriradasta, jota tässäkin LFA parhaillaan nielee.

Pitkän kehitystyön aikana myös auton nimi ehti muuttua, se vain ei näkynyt nimen ulkoasussa. Konseptivaiheessa LFA nimittäin tuli sanoista Lexus Future Advance, mutta tuotantoautossa kirjainyhdistelmän taustalta löytyikin Lexus F-sports Apex.

Ja sitten jäljellä onkin Lexus LY 650, mikä tietysti tulee sanoista Luxury Yacht - 65 jalan mitalla.

Lähde ja kuvat: Lexus Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Luetuimmat