14.5.2022

Lucid Air Dream saapuu Eurooppaan – hillitön luksussedan on ilmoittautunut Teslan kaatajaksi

Lucid Air

Yhdysvaltalaisen Lucid Motorin erittäin suorituskykyistä esikoista on kypsytelty pitkän aikaa, ja nyt se on vihdoin valmis vientimarkkinoille Eurooppaan. Tilaaminen tulee olemaan mahdollista myös Suomesta käsin.

Lucidin luksussedan Air on esitelty Moottorissakin mikroaaltojen välityksellä jo pariin kertaan, mutta nyt on vihdoin jotain maanläheisempää kerrottavaa. Mitään maanläheistä ei tokikaan ole niissä lukemissa, jotka Lucidin Euroopan valloituksen aloittava Air Dream Edition pöytään latoo. Täyssähköauto kiihtyy nollasta sataan 2,7 sekunnissa, vääntää 1 390 newtonmetrin väkevyydellä, yltää ilmoituksen mukaan Euroopan WLTP-syklillä peräti 900 kilometrin toimintamatkaan ja viimeisimmän tiedon mukaan maksaa Saksassa 218 000 euroa.

Lucid Air Exterior

Lucidilla on ollut pieniä käynnistymishaasteita, mutta pitkään ja hartaasti kypsytelty Air on sitä kautta varmasti hyvin valmis tuote. Puutetta on ollut etenkin rahasta, mutta vuosien varrella tuotantoon Arizonan Casa Granden tehtaalla on muun muassa saatu miljardin dollarin satsaus saudirahaa, maan pohjattomalta vaikuttavasta julkisten investointien rahastosta. Nyt pitäisi siis tulla palkinto yli kymmenen vuoden odotuksesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hiljalleen edustusta kasvattaen

Lucid Motors aloittaa Euroopan myyntiedustuksensa Air Dream -huippumallilla neljässä vanhan mantereen maassa, nimittäin Alankomaissa, Norjassa, Saksassa ja Sveitsissä. Näissäkin mennään aluksi tarkoituksellisen rajoitetuilla myyntimäärillä. Ensimmäinen kivijalkaliike, Lucid Studio, aukesi Saksan Münchenissä eilen 13. toukokuuta.

Lucid Air Exterior

Kunhan homma lähtee neljässä tunnetun sähköautoystävällisessä koemaassa kunnolla käyntiin, alkaa kalifornialaisvalmistaja pikku hiljaa laajentaa tarjontaansa, perustaa uusia edustusliikkeitä useampiin Euroopan maihin, ja avaa etätilausmahdollisuuksia vielä useampiin maihin, ja ainakin nykytiedon mukaan myös Suomeen, jonne yhtiö lähetti vuonna 2020 myös suomenkielisen lehdistötiedotteen. Omansa voi varata tällä tietoa 300 euron varausmaksulla.

200 tonnin päälle kipuava hinta on hurja, mutta tarjolle tulee Dream Editionin alapuolelle myös huokeampia malleja, alkaen Air Pure -mallin 100 000 eurosta, mikä on tosin vasta valmistajan arvio.

Lucid Air Exterior

Lucid Air - täysipainoinen luksussedan

Kuten jo hinnasta, spekseistä ja ulkonäöstäkin saattoi päätellä, Lucid Air on luksussedan. Lucid Motors on ilmoittautunut etenkin omasta kotiosavaltiostaan tulevan Teslan kilpailijaksi, sen mallistossa Airin suora haastaja on Model S. Kuitenkin myös sellaiset eri lähestymiskulmia edustavat luksussähköautot, kuin Mercedes-Benz EQS, BMW i7 tai Karma Revero ovat Lucid Airin kilpakumppaneita.

Lähtötason takavetoisen Air Puren ja huippumalli Air Dreamin väliin mahtuvat vielä Air Touring sekä Air Grand Touring, molemmat nelivetoisia. Jo sadan tonnin lähtötason mallissa on hyvin riittävältä kuulostava 650+ kilometrin toimintamatka.

Lucid Air

Versiosta riippumatta Lucidin lähestymistapaa segmenttiin voisi verrata perinteisiin grand tourer-tyyppisiin luksussedaneihin, kuten vaikkapa Aston Martin Rapideen, joskin sähköisyys ja tietyt omaperäiset ratkaisut vievät ajatuksia toisiinkin suuntiin. Auto on muotoiltu erityisen aerodynaamiseksi, ilmanvastuskertoimen ollessa 0,20, siinäkin siis paistatellaan luokan kärkipaikalla.

Lähteet: Autonews Europe, Carscoops Kuvat: Lucid Motors Teksti: Benjamin Helander

Luetuimmat