8.1.2021

Mercedes-Benz EQS -sähköauto saa lähes 1,5 metriä leveän näyttöalueen

Mercedes-Benz EQS -sähköauto ja MBUX Hyperscreen
Mercedes-EQ. MBUX Hyperscreen

Mercedes-Benz EQS -sähköauto tarjoaa kuluttajille vaihtoehdoksi valtavan yli 2400 neliösenttimetrin suuruisen lähes koko kojelaudan täyttävän näyttöalueen.

Mercedes-Benz EQS -sähköauto tulee saamaan valtavan yli 2400 neliösenttimetrin näyttöalueen, joka kattaa kaiken mittaristoista tietoviihdejärjestelmään. Tuo näyttöpinta jatkuu lähes koko keskikonsolin matkan tuulilasin alla. Kokonaisuus on rakennettu taustalta hohtavan tunnelmavalaistuksen ja hopeanharmaaksi maalatun muovikehyksensä myötä visuaalisesti niin, että se näyttää kelluvan vapaasti ilmassa.

Alun perin MBUX-käyttöliittymä esiteltiin Mercedes-Benzin tietoviihdejärjestelmään A-sarjassa vuonna 2018 ja se päivitettiin toiseen sukupolveen nyt myyntiin tulevassa S-sarjassa. EQS-sähköauton seuraavan sukupolven MBUX Hyperscreen tulee saatavaksi valinnaisvarusteena.

– MBUX Hyperscreen muuttaa visiomme todeksi. Sulautamme kiehtovasti yhteen teknologian ja huippumuotoilun niin, että asiakkaamme kykenevät käyttämään sitä ennen näkemättömän helposti, sanoo Daimlerin muotoilujohtaja Gorden Wagener.

Auto, jossa tämä esitellään on Stuttgartin tähtikeulan tuleva sähköinen lippulaiva. Mercedes-Benz EQS -sähköauto on saamassa jopa 700 kilometrin toimintamatkan yhdellä latauksella. Edustusautoa odotetaan markkinoille vielä tämän vuoden aikana ja nämä paloittain vuotavat paljastukset vihjaavat esittelyn olevan tuloillaan.

Mercedes-Benz EQS MBUX Hyperscreen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mercedes-Benz EQS -sähköauto ja MBUX Hyperscreen

MBUX Hyperscreen on yksi EQS:n uusista erottautumistekijöistä. Järjestelmä koostuu näytöistä, jotka liittyvät toisiinsa lähes saumattomasti ja muodostavat yhdessä 141 senttiä leveän kaarevan näyttökokonaisuuden kuljettajan ja matkustajan eteen. Tuon näyttökokonaisuuden pinta-ala on 2 432 neliösenttimetriä.

Tämä tarkoittaa, että myös etumatkustajalla on oma näyttöalueensa – Mercedes-Benzille tämä on uusi asia. Sen toiminnot ovat käytössä matkan aikana kansallisen lainsäädännön määrittämissä rajoissa. Järjestelmässä on seitsemän tallennettavaa henkilökohtaista profiilia eri matkaajille. Kun etumatkustajan istuin on tyhjä, hänen näyttönsä on lepotilassa toistaen ainoastaan animoituja Mercedes-tähtisymboleja.

Mercedes-Benz EQS MBUX Hyperscreen

Keskinäytössä ja matkustajan näyttöruudussa hyödynnetään oled-teknologiaa. Aktiiviset kuvakkeet näkyvät ruuduilla kirkkaasti ja tarkasti, kun taas lepotilassa olevat kuvakkeet tummenevat vähentämään visuaalisia ärsykkeitä. Näytölle luvataan myös laajoja katselukulmia ja sen lupaillaan pysyvän helppolukuisena valaistusolosuhteista riippumatta.

Uusina elementteinä sähköisen ajotilan näytössä ja sen grafiikoissa hyödynnetään uutta sinisen ja oranssin väriyhdistelmää. Klassista kahden pyöreän mittaristonäytön kokonaisuutta on terävöitetty digitaalisella, miekkamaisen terävällä laserneulalla.

MBUX ohjelmistoineen

MBUX Hyperscreen perustuu itseoppivaan ohjelmistoon ja Mercedes-Benz kehuu sen hyödyntävän autoalan pisimmälle vietyä tekoälyä. Näyttötilat ja niiden toiminnan ohjaus sopeutuvat käyttäjänsä tottumuksiin, tapoihin ja mieltymyksiin sekä ajotilanteeseen ja -ympäristöön. Tämän ansiosta ruuduille ilmestyy käyttäjälle personoituja vaihtoehtoja infotainment-, mukavuus- ja ajoneuvotoiminnoista.

Kuljettaja näkee kaikesta MBUX-järjestelmän sisällöstä ja siihen liitetystä palvelutarjonnasta vain ne asiat, jotka ovat relevantteja juuri hänelle. Tällä vältetään valmistajan mukaan valikkoviidakon jatkuva selaaminen, mikä tekee järjestelmän käytöstä mahdollisimman yksinkertaista ja luontevaa.

Mercedes-Benz EQS MBUX Hyperscreen

Jos esimerkiksi kuljettaja talvikaudella käyttää toistuvasti istuinten kuumakivi-hierontatoimintoa, järjestelmä oppii tämän ja ehdottaa toimintoa automaattisesti aina kun lämpötila laskee talvisiin lukemiin. Samoin mikäli kuljettaja kytkee toimintaan istuinlämmityksen lisäksi myös ohjauspyörän lämmityksen, järjestelmä tunnistaa tavan ja ehdottaa vastaavaa toimintoa heti kun istuinlämmitys on jälleen kytketty päälle. Auto voi hyödyntää toimintojen ohjauksessa myös GPS-paikannusta: mikäli kuljettaja esimerkiksi säätää auton alustaa ja nostaa koria helpottaakseen ajamista autotalliin, MBUX tarjoaa tätä toimintoa käyttöön talletetun paikkatiedon perusteella.

Mercedes-Benz on tutkinut kerännyt asiakkailtaan käyttäjäkokemuksia ensimmäisen sukupolven MBUX-järjestelmästä. Käytetyimpiä ovat olleet navigaattori-, radio/media- ja puhelintoiminnot. Navigaattori-sovellus on siksi sijoitettu keskelle näyttöaluetta käytettävyyden helpottamiseksi. Yli 20 muuta toimintoa – alkaen hierontaohjelmasta ja päätyen henkilökohtaiseen to-do-listaukseen – tulevat tekoälyn ohjaamina näkyville vasta, kun ne ovat käyttäjälle tarpeellisia.

Kuvat ja lähde: Mercedes-Benz

Luetuimmat