11.3.2022

Metamorfoosi käynnissä Jeepillä: täyssähköä ja V8:n korvaava rivikuutonen kulman takana

Jeep BEV

Jeep on historiallisessa pisteessä valmistellessaan ensimmäisen täyssähkömallinsa julkistusta. Samalla V8:t ovat väistymässä tasakäyntisten rivimoottorien tieltä.

Otsikkokuvassa seisoo Jeepin historian ensimmäinen täyssähköinen malli, tarkemmin havainnekuva siitä. Kuten kaikki Jeepit ovat aina olleet, myös tämä toistaiseksi nimetön Jeep BEV (Battery Electric Vehicle) on korimalliltaan maasturi. Havainnekuvan autosta tiedämme tässä vaiheessa hyvin vähän, mutta varsinkin perä tuo mieleen Compassin, jonka kokoluokkaan se suurin piirtein asettuu, ja malli valmistetaankin mahdollisesti sen ja Renegaden rinnalla Italiassa. Lisätietoja BEV:istään Stellantis aikoo paljastaa tulevina kuukausina.

Osana maailmanlaajuista megatrendiä Jeep on lähtenyt Stellantis-konsernin osana sähköistämään mallistoaan. Eurooppa sai hiljattain uuden Grand Cherokeen lataushybridinä, ja sen mukana tiedon, ettei Jeep Italiaa lukuun ottamatta myy enää muita kuin sähköistettyjä malleja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rivikuutonen tekee paluun Jeepin keulalle

Stellantis North America on monien lähteiden mukaan pian lanseeraamassa uuden polttomoottorisukupolven, joka tulee Jeepin mallistossa ryydittämään malliston yläpäätä. Kuusisylinterinen rivimoottori on harmonisimpana moottorimuotona melkoinen vastakohta aivan eri asioita painottavalle V8:lle, mutta on toisaalta sähke Jeepin historiasta. Viime aikoina useat muutkin autonvalmistajat ovat löytäneet tai löytäneet uudelleen rivikuutosen vahvuudet.

Jeep Grand Wagoneer
Jeepin nykymalliston herra ja hidalgo, lähes 5,5-metrinen Grand Wagoneer, on myös mitä ilmeisimmin vaihtamassa HEMI:nsä harmoniseen rivikuutoseen.

Jeepin malliston yläpää koostuu tällä hetkellä Gladiatorista, Grand Cherokeesta, Grand Wagoneerista sekä Wranglerista. Pohjois-Amerikassa on uuden (New) Grand Cherokeen rinnalla edelleen muutaman kuukauden ajan tuotannossa vuonna 2011 esitellyn WK2-sukupolven Grand Cherokee. Se on todellinen historianjakaja, sillä se on alustansa kautta sukua Mercedes-Benz ML:lle/GLE:lle, mikä muistuttaa vanhoista DaimlerChryslerin ajoista, ja toisaalta esimerkiksi dieselmoottorinsa kautta fiatilainen. Tällä hetkellä näyttää myös siltä, että Grand Cherokee WK2 yhdistettynä 6,4-litraiseen HEMI:in olisi Grand Wagoneerin ohella viimeinen V8-moottoroitu Jeep. Lisätietoja myös Jeepin polttomoottorisuunnitelmista on odotettavissa lähikuukausina.

Yli 10 vuotta vanha Grand Cherokee WK2 viihtyy vielä hetken aikaa tuotantolinjoilla.

Lähde: Stellantis Kuvat: Stellantis, Moottorin arkisto Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Luetuimmat