10.11.2023

Mini John Cooper Works Countryman – 300 hevosvoimaa ja karting-moodi pyrkivät tekemään jätti-Ministä leikkisämmän

Kuva Benjamin Helander

Uuden Countrymanin JCW on ensisijaisesti brittiläisempi versio BMW X1 M35i:stä. Oma twisti on kuitenkin aina oma twisti.

BMW julkisti viime vuonna kolmannen polven kompaktimaasturinsa X1:n, joka on suurempi kuin koskaan. Kun sitten kolmannen polven Mini Countryman julkistettiin aiemmin tänä vuonna suoraan X1:n pohjalle, syntyi kyseenalaisesti suurin Mini koskaan, kuten myös saksalaisin Mini koskaan. Onneksi John Cooper Works haluaa pelastaa tilanteen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Edelleenkin bensiinillä

Upouusi Countryman lipui julkisuuteen vahvasti täyssähkömalli edellä. John Cooper Works perustuu kuitenkin sisarmallinsa BMW X1 M35i:n tavoin tukevasti polttomoottorin varaan. Näin Countryman saa nokkansa sisään erään maailman tehokkaimmista nelisylinterisistä moottoreista yhdistettynä All4 -nelivetoon.

John Cooper Works eli siis BMW M on terästänyt 2,0-litraista bensiinimoottoria monillakin tavoilla, mutta mikä tärkeintä, tuplaturbolla. Joitain osia on lainattu kuusisylinterisistä M-malleista ja esimerkiksi kampiakseli on tavallista vahvempaa tekoa. Tällä tavoin kaksilitraisesta on saatu irroitettua tasan 300 hevosvoiman eli 221 kilowatin tehot ja 400 newtonmetrin vääntömomentti 2 000 minuuttikierroksesta alkaen. Jostain syystä myös Minin kohdalla Pohjois-Amerikan malli tuottaa 17 hevosvoimaa edellä mainittua Euroopan-lukemaa enemmän.

John Cooper Works Countryman kiihtyy nollasta sataan 5,4 sekunnissa, mikä on kaksi kymmennystä tuntuvasti painavampaa täyssähköistä Countrymania nopeampaa. Myös huippunopeus, saksalaistyypillisesti elektronisesti rajoitettu 250 km/h, on taattua tavaraa.

Sekä JCW Countrymanilla että X1 M35i:llä ne pahimmat kilpailijat taitavat tulla samasta tehtaasta Saksan Leipzigista - kumpi voittaa myyntikisan? Yksi varteenotettavimmista talon ulkopuolisista haastajista kaksikolle tulee Affalterbachin suunnalta, nimittäin Mercedes-AMG GLA 35.

Virittäydy tunnelmaan

Ei John Cooper Works Countrymanissa ole suinkaan kyse pelkästä tehosta. Se kaikki on näytettävä ulospäin JCW:n tavaramerkillä, punaisella. Chili Redin lisäksi ohjelmistoon kuuluvat muun muassa JCW-helmat ja maski sekä omanlaisensa led-kuviot sekä etu- että takavaloissa, ja myös erikoisvanteet.

Sitten on vuorossa John Cooper Works Countrymanin kaikkein leikkisin ominaisuus. Go-Kart mode eli karting-moodi voidaan Minin mukaan kytkeä päälle siinä tapauksessa, että autolta halutaan "erityisen urheilullista ajokokemusta sekä moottorin äänen välittymistä matkustamoon vaikuttavalla intensiteetillä.

Lähde ja kuvat: Mini Teksti: Benjamin Helander

Luetuimmat