17.11.2017

Näin pysäköit turvallisesti myös talvella

Pysäköinti

Liikenneturva muistuttaa, että sääntöjen vastaisesta pysäköinnistä seuraa sakko myös talvella.

Lumi aiheuttaa talvisin haasteita auton turvalliseen pysäköimiseen. Sakon sääntöjen vastaisesta voi saada silti myös lumiseen aikaan. Liikenneturva muistuttaa, ettei pysäköintivalvonta nuku talviunta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muutoksia tutuilla teillä

Helsingin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila kehottaa autoilijoita tarkistamaan myös tuttujen tienvarsien pysäköintisäännöt vuodenajan vaihtuessa.

– Pysäköintisäännökset voivat muuttua tutuissakin paikoissa. Esimerkiksi vuoropysäköintikilvet kadunvarsilla palvelevat ylläpitotehtäviä eli lumen auraamista ja siirtämistä, Kossila muistuttaa.

Sääntöjä noudatettava

Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen muistuttaa, että lumen aiheuttamat hankaluudet eivät anna lupaa olla noudattamatta pysäköintisääntöjä.

–  Esimerkiksi jalkakäytävälle tai pyörätielle ei saa pysäköidä, vaikka olisi kuinka paljon lunta, Savolainen painottaa.

Savolainen muistuttaa, että väärin pysäköidyt autot aiheuttavat lisähaittaa julkiselle liikenteelle sekä raskaan liikenteen ajoneuvoille.

Kiekko selvästi näkyviin

Jos parkkipaikalla vaaditaan pysäköintikiekko, on autoilijan omalla vastuulla jättää kiekko näkyville esimerkiksi tuulilasipressun alta.

– Parkkikiekon on oltava selvästi ulkoapäin luettavissa. Pysäköinninvalvojat eivät ehdi tekemään salapoliisityötä, Kossila täsmentää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ota muut huomioon hallissa

Kossilan mukaan hyvä vaihtoehto kadunvarsipysäköinnille ovat parkkihallit.

– Lumesta aiheutuvaa hankaluutta ei pidä lähteä pahentamaan väärällä pysäköinnillä. Kuljettaja toki haluaisi saada auton niin sanotusti pois käsistään, mutta sitä ei voi jättää miten sattuu, Kossila toteaa.

Savolaisen mukaan turvallisin tapa pysäköidä hallissa on ajaa kahden peräkkäisen ruudun läpi. Savolaisen mukaan tärkeintä on ottaa muut autoilijat huomioon: antaa tarpeeksi tilaa pysäköivälle ja pois lähtevälle sekä sovittaa ajonopeus niin, että auton saa pysähtymään nopeasti tarvittaessa.

Tärkeintä turvallisuus

Liikenneturva antaa pysäköintiin autoilijalle yhden perusohjeen, jota noudattamalla selviää kaikista lumisen pysäköinnin pulmatilanteista.

– Pysäköidessä ja liikkeelle lähtiessä on aina toimittava niin, ettei vaaranna omaa tai toisten turvallisuutta, Savolainen tiivistää.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Luetuimmat