3.2.2018

Näy liikenteessä myös lumimyrskyssä – Liikenneturvan viisi vinkkiä talviautoiluun

Talviautoilu

Talvella näkyvyyden merkitys korostuu liikenteessä. Liikenneturvan mukaan kannattaa unohtaa igluautoilu ja huolehtia myös siitä, että kuljettaja havaitsee muun liikenteen.

Kylmyys ja mahdollinen lumisade tuovat haasteita talviautoiluun. Peltikuoren sisältä näkyvyyden liikenteeseen voi varmistaa huolehtimalla riittävästä esilämmityksestä.

Ennen matkaa lämmitykseen tarvittava aika riippuu lämpötilasta: Liikenneturvan mukaan pikkupakkasilla riittää alle tunnin lämmitys, kun taas paukkupakkasilla lämmitys voi viedä 2–3 tuntia.

– Esilämmitys jouduttaa jään sulamista tuulilasista ja ehkäisee myös sivu- ja takalasien huurtumista ajon alusta lähtien. Ajon aikana lasien huurtumista puolestaan ehkäisee sisäpuhaltimien oikeaoppinen käyttö, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kosteus pois puhaltamalla

Jos laseihin muodostuu vesihöyryä ajon aikana, Liikenneturva neuvoo nostamaan puhallustehoa ja –lämpöä. Samalla tulee kuitenkin huolehtia siitä, että kosteus pääsee poistumaan autosta.

– Oman kulkupelin puhallinasetukset kannattaa tarkistaa auton ohjekirjasta. Ajaessa eri puhallinsäätöjen kokeilu voi viedä huomion tärkeimmästä eli liikenteestä, Heiskanen muistuttaa.

Lumiharjaaminen on turvallisuusteko

Esilämmitys helpottaa myös auton puhdistamista lumesta. Liikenneturvan mukaan jokaisen auton vakiovarusteisiin pitäisi kuulua kunnon lumiharja.

– Lumen putsaaminen kannattaa aloittaa auton katolta. Jos lumen jättää katolle, voi kinos luisua ensimmäisessä voimakkaammassa jarrutuksessa tuulilasille tai lentää takana tulevan näkökenttään, Heiskanen muistuttaa

. Liikenneturva muistuttaa, että pahimmillaan lumisesta autosta voi olla seurauksena rikesakko, jos auto ei ole ajoneuvolain vaatimusten mukaisesti kunnoltaan riittävän turvallinen.

Puhdista myös oikea reuna

Talvella lähtemiseen kannattaa Liikenneturvan mukaan varata riittävästi aikaa, jotta ehtii puhdistaa koko auton lumesta ja ajonopeus pysyy maltillisena.

– Monesti juuri tuulilasin oikea reuna ja saman puolen sivulasit jäävät kiireessä puhdistamatta, vaikka sehän on juuri se suunta, josta tulevia meidän on väistettävä, Heiskanen kertoo.

Viisi vinkkiä näkyvyyden varmistamiseen talvikeleillä:

  • Esilämmitä auto, sillä se ehkäisee lasien jäätymistä ja huurtumista. Esilämmitys helpottaa myös lumien putsaamista.
  • Puhdista auto huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Kiinnitä huomiota myös valojen puhtauteen.
  • Pudistelemalla lumet vaatteista ja kengistä ennen autoon istahtamista voi ehkäistä kosteuden kertymistä sisätiloihin.
  • Sisäpuhaltimien optimisäädöt selviävät mallikohtaisesta ohjekirjasta. Voimakas lämmin puhallus suunnattuna tuulilasiin pitää lasit auki ajon aikana.
  • Kytke auton varsinaiset ajovalot päälle joko huomiovaloautomatiikan avulla tai manuaalisesti.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Antti Hentinen / Moottorin kuva-arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat