15.11.2017

Päivän kuva: Vuoden Auto Suomessa 2018 – kaikki ehdokkaat koeajossa

Auto- ja liikennetoimittajat joutuivat tiistaina tosipaikan eteen, kun 39 Vuoden Auto Suomessa -ehdokasta kokoontuivat Nummelassa järjestettävään koeajopäivään. Automäärän saattaminen yhteiskuvaan ei ollut ihan yksinkertainen tehtävä.

Suomalaisten autotoimittajien oma yhdistys, Auto- ja liikennetoimittajat ry, valitsee marras-joulukuussa perinteiseen tapaan vuoden tärkeimmän autouutuuden. Jo neljättä kertaa käytävän kisan voittaja kruunataan Vuoden Auto Suomessa 2018 -arvonimellä.

Tämänvuotinen tehtävä ei ole helppo, sillä autovuosi on ollut ennätysrunsas. Tittelistä taistelee peräti 39 yksittäistä mallia – eikä mukaan edes kelpuuteta pienempiä päivityksiä, kuten kasvojenkohennuksia, vaan auton pitää olla perin pohjin uudistunut.

Vaikka moni äänestävistä autotoimittajista onkin jo päässyt koeajamaan ehdolla olevia malleja, aina on niitä, joita ei kiireen vuoksi ole ehtinyt testaamaan – ja onpa joukossa muutama uunituore malli, joita ei ole tätä ennen Suomessa lainkaan nähty.

Niinpä jokaisena vuonna on ennen äänestystä järjestetty koeajopäivä, johon maahantuojat toimittavat ehdolla olevien autojen eri malliversioita tutustumista varten. Tänä vuonna koeajopäivä pidettiin Nummelan lentokentän avarissa oloissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuva pakun katolta

Ennen koeajoja, aamuyhdeksältä, oli kuitenkin yhteiskuvan ottamisen aika. Tämä tehtiin heti lähtöön siksikin, että autot olivat vielä puhtaita – marraskuun ravassa kyljet ja perät tunnetusti likaantuvat jo parin kilometrin matkalla.

Vaikka autotoimittajista koostuneella kuvaustiimillä on vuosikausien kokemus erilaisten vertailujen ryhmäfotojen ottamisesta, liki 40 auton parkkeeraaminen harmoniseen muodostelmaan tuotti hieman harmaita hiuksia.

Ja jotta jokainen auto varmasti erottuisi, maanpinnalta kuvaaminen ei olisi toiminut. Niinpä tarkoitusta varten varattiin pakettiauto, jonka katolta kuva napattiin. Tila ei ollut ongelma, sillä kiitoratojen viereinen niitty olisi vetänyt vaikka kymmenkertaisen automäärän.

Autopaljouteen, hyisenkosteaan nollakeliin ja ajoittain taivaalta laskeutuneeseen lumisateeseen nähden suoritus onnistui erinomaisesti. Autojen ryhmittely vei reilun tunnin, ja siitä puolen tunnin päästä kuva oli otettu. Tulos ohessa.

Äänestä suosikkiasi!

Vuoden Auto Suomessa 2018 -titteli ratkeaa lopullisesti Auto- ja Liikennegaalassa, joka järjestetään 13. päivä joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

Myös Moottorin lukijat voivat äänestää omaa suosikkiaan uutuusmallien joukosta. Äänestykseen, kuten myös Moottorin ehdokkaista tekemiin koeajojuttuihin, pääset oheisesta linkistä:

Tavallinen, turha vai täydellinen? Äänestä Vuoden Auto Suomessa

Teksti: Jussi Saarinen Kuva: Antti Liinpää

Lue myös: Nyt se on selvillä: Vuoden Auto Suomessa 2018 -voitosta kamppailevat nämä 39 uutuusautoa

Luetuimmat