9.6.2018

Viimeinen ja tärkein pesu ennen kesälomareissua

Autonhoito ja pesu ennen kesälomareissua

Pesu ennen kesälomareissua kuuluu monen tapoihin, mutta muutamalla pienellä vinkillä ja lähes olemattomalla lisävaivalla maksimoi homman hyödyn.

Kesällä lähes jokainen autoileva matkaa omalla autollaan jonnekin. Automatka saattaa kohdistua ulkomaille, kotimaan lomakohteisiin tai vaikkapa sukulaisten luo kylään. Myös mahdolliset mökki- ja työmatkat lukeutuvat näihin pidempiin kesämatkoihin. Auton pesu ennen kesälomareissua kuuluu perinteisiin.

Puhtaalla autolla on ilo lähteä liikkeelle. Iso osa suomalaisista puhdistaakin autonsa ennen näitä reissuja, sillä moottoriteillä näkee runsaasti hienosti kiiltäviä menopelejä. Auton ikä ei sanele maalipinnan kuntoa tai ulkoasun edustavuutta, sillä kaikki on omistajan huolenpidosta riippuvaista.

Pesu ennen kesälomareissua
Auton pesu ennen kesälomareissua on rutiinia eikä itse pesemisessä ole mitään ihmeellistä. Muutamalla vinkillä voi kuitenkin helpottaa paluuta.

Reissua edeltävän pesun yhteydessä on suositeltavaa huomioida muutama asia. Pienillä nikseillä pesu, reissu ja ennen kaikkea reissusta palaaminen sujuu huomattavasti mukavammin. Tällä kertaa tarkastelemme näitä vinkkejä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pesu ennen kesälomareissua

Sinällään ennen matkaa tehtävässä pesussa ei ole mitään ihmeellistä. Autolle, jonka maalipinta on suojattu, suoritetaan pesu esimerkiksi aiemmin kirjoittamiemme ohjeiden mukaan. Näin pinta saadaan puhtaaksi.

Maalipinnan kuivaus
Vasta pesua seuraavan maalipinnan kuivaamisen jälkeen päästään toden teolla käsiksi matkaa valmisteleviin toimiin.

Jos auton maalipintaa ei ole suojattu pitkään aikaan esimerkiksi vahalla, niin rajummat pesumenetelmät lienevät tarpeen. Ennen vahausta suoritettavan pesun ohjeet löytyvät Moottorin autonhoitojuttusarjan arkistosta. Tällöin on kuitenkin tarve suojata maalipinta pesun jälkeen.

Jos pesupaikan suhteen on ongelmia, niin kahdella viimeisellä viikolla esittelimme vedettömän pesun. Todellisuudessa ohjeistimme lähinnä toimimaan huuhteluvapaan pesun menetelmin. Myös tähän liittyvä tuotetesti suoritettiin Ultima Waterless Wash Plus -pesuaineelle.

Pikasuoja Dodo Juice Red Mist Tropical
Maalipinnalle on hyvä levittää hieman lisäsuojaa ennen kesälomareissua, sillä näin matkan jälkeinen puhdistaminen helpottuu merkittävästi.

Valmistelua matkaan

Matkaan valmistelevat toimet alkavat toden teolla vasta pesun jälkeen. Suojatullekin maalipinnalle olisi hyvä levittää jokin pikavaha, spray sealant tai vaikkapa spray & rinse -tuote. On tärkeää kuitenkin varmistua, että valittu tuote on yhteensopiva alla olevan maalipinnan suojatuotteen kanssa.

Pikasuojan levitys
Pikasuojatuotteet levitetään usein mikrokuituliinalla pieni alue kerrallaan ja pinta viimeistellään välittömästi levityksen jälkeen saman liinan kuivalla puolella.

Pikatuote toimii lyhytkestoisena suojana reissun ajan ja helpottaa matkan jälkeistä puhdistustyötä vielä merkittävästi lisää. Heikosti kestävä pikavahakin on aivan riittävä suoja tätä varten, sillä tuotteen ei tarvitse kestää kuin matkan ajan kalvona lian ja aiemman suojan välissä. Erityisesti auton keulaan takertuvat ötökät irtoavat selvästi helpommin tuoreeltaan käsitellyltä maalipinnalta.

Turtle Wax 5 Sateesta
Lasien suojaaminen ikkunapinnoitteella vähentää pyyhkijöiden tarvetta sekä helpottaa ötökänraatojen poistamista.

Ennen matkaa laseille voi myös levittää, tai uusia vanhan jo hieman heikentyneen, ikkunapinnoitteen – kunhan on ensin puhdistanut lasit. Sadevesi juoksee ikkunapinnoitteella käsitellyltä tuulilasilta erityisesti moottoritienopeuksissa ilman pyyhkijöitäkin pois. Samalla lasin pitäminen puhtaana ötökänraadoista helpottuu merkittävästi.

Auton ulkopuolisille maalamattomille muoviosille voi samalla levittää muovinhoitoaineen. Tämä kohentaa auton ulkoasua ehkä kaikkein eniten käytettyyn aikaan suhteutettuna. Myös muovien puhtaanapito helpottuu suoja-aineen ansiosta.

Lopputulos pesu ennen kesälomareissua
Pienellä vaivalla saa kauniin lopputuloksen, jolla voi hyvin mielin lähteä reissuun.

Viimeistään tämän jälkeen auto näyttää todella edustavalta. Tärkeintä on kuitenkin tieto kotiinpaluuta seuraavan pesukerran helppoudesta, sillä sen aikaansaama hymy kestää koko matkan yli.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat