28.3.2020

Rallikatsottavaa WRC:ltä: lähes tunnin dokumentti menehtyneestä rallilegendasta – suosikkiauto saattaa yllättää

Richard Burns

MM-rallin, ja oletettavasti kaikkien muidenkin rallisarjojen, ollessa tauolla WRC julkaisi sivustollaan dokumentin vuoden 2001 rallin maailmanmestarista, Richard Burnsista. Ammattilaisurallaan muun muassa Marcus Grönholmia ja Tommi Mäkistä vastaan kamppaillut Burns menehtyi vuonna 2005 ainoastaan 34-vuotiaana.

Richard Burns voitti rallin maailmanmestaruuden ensimmäisenä, ja tähän mennessä ainoana, englantilaisena koskaan vuonna 2001 Subaru Imprezalla. WRC julkaisi sivustollaan vuonna 2005 syöpään menehtyneestä Burnsista 50 minuutin pituisen dokumentin, jossa kertojana toimii Burnsin läheiset: kartanlukijasta Prodriven työntekijöihin ja ystäviin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yksi auto ylitse muiden

Ralliuran ja elämänvaiheiden lisäksi dokumentissa esitellään autoharrastajana tunnetun Burnsin autotallin sisältöä. Etenkin yhden auton kerrotaan olleen rallilegendan silmäterä: Chevrolet Camaro SS 1969. Autokuumeen oli synnyttänyt Burnsin hyvän ystävän David Williamsin vuoden 1969 Ford Mustang, Williamsin mukaan Burns oli kilpailullinen ihminen ja hänen oli pakko hankkia jotain parempaa ja kovaäänisempää kuin Williamsilla oli.

Chevrolet Camaro SS oli Richard Burnsille erityisen tärkeä auto.

Burnsin kerrotaan puhuneen autosta paljon. Suunnitelmat auton rakentamisen suhteen eivät loppuneet kesken. Ostosuunnitelmastakin Reid oli kuullut useaan otteeseen ennen oikean yksilön löytymistä.

– Richard sanoi minulle, luultavasti jonkin nuotituksen aikana, että aikoo ostaa Camaron. Sen täytyi olla SS ja siinä täytyi olla 396-kuutiotuumainen isolohko-moottori. Siinä piti olla sitä ja tätä, Reid muistelee.

Tavoitteena ainoastaan maailmanmestaruus

Burnsin kämppäkaveri ja valokuvaaja Colin McMaster vitsailee ettei hänellä ollut tähän autoon asiaa vänkäriksi, sillä hän oli väärää sukupuolta, McMaster mainitseekin Burnsin intohimoksi autojen lisäksi myös kauniimman sukupuolen edustajat.

Burnsin läheiset pääsivät kuitenkin ulkoiluttamaan Camaro SS:ää vuonna 2015 Goodwoodin Festival Of Speed -tapahtumassa. Autolla ei kilpailtu, vaan sillä ajettiin eräänlainen kunniakierros, ohjaksissa oli Le Mansin 24 tunnin kilpailun voittaja, maineikkaaseen Brabhamin moottoriurheilusukuun kuuluva David Brabham.

Koko Burnsin ammattilaisuran ajan hänen kartanlukijana toiminut Robert Reid kertoo Burnsin maininneen ainoaksi tärkeäksi tavoitteekseen rallin maailmanmestaruuden. Burns ei Reidin mukaan koskaan puhunut mitä hän olisi halunnut tehdä uransa jälkeen. Valitettavasti Burns ei koskaan päässyt edes tällaista miettimään. Burns oli menehtyessään ainoastaan 34-vuotias.

Koko dokumentin voit katsoa WRC:n netistä.

Teksti: Eetu Kokkonen Lähde ja kuvat: WRC

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat