13.6.2021

Teknohevonen: Ferrarin uusi pääjohtaja Benedetto Vigna tulee teknologiateollisuudesta

Ferrari pääjohtaja Benedetto Vigna

Italialaismerkki yllätti nimittämällä uuden toimitusjohtajan puolijohdeteollisuudesta. Uusi osaaminen saattaa kuitenkin olla juuri sitä, mitä punaiset autot tarvitsevat lähivuosina.

Ferrari on valinnut uudeksi toimitusjohtajakseen 52-vuotiaan Benedetto Vignan. Maailman johtavan urheiluautomerkin ja luksusbrändin johtoon löytyi uusi nimi hiukan yllättäen täysin autoalan ulkopuolelta.

Ferrarin edellinen toimitusjohtaja Louis Camillieri astui syrjään henkilökohtaisista syistä joulukuussa 2020. Vielä kuukautta aiemmin hän vakuutti, että ei näe Ferrarin olevan edes 50-prosenttisesti sähköinen lähivuosikymmeninä. Nyt italialaisvalmistaja on kuitenkin tuonut täyssähkömallinsa aikataulun eteenpäin vuoteen 2025.

Vielä tammikuussa toimitusjohtajaksi huhuttiin muotibrändi Guccin toimitusjohtaja Marco Bizzarria tai muotiryhmä Valentinon entistä toimitusjohtajaa Stefano Sassia. Tämä olisi jatkanut Camillierin ja edesmenneen Sergio Marchionnen viitoittamaa tietä, jossa Ferraria luotsattiin maailman suurten luksusmerkkien joukkoon.

Huhtikuussa halituksen puheenjohtaja John Elkann oli jo muuttanut sävyä ja kertoi potentiaalisten toimitusjohtajien listan koostuvan ennen kaikkea ihmisistä, joilla on oikeat teknologiset taidot yhtiön johtamiseen. Myös Marchionne ja Camillieri saapuivat autoalalle sen ulkopuolelta.

Sähköistyminen ja digitalisaatio eivät siis jätä Ferrariakaan omaan Modenan kokoiseen kuplaan, jossa veekasit soivat vapaina ja sähköä tarvitaan lähinnä starttimoottoriin.

Ferrari on panostanut hybriditekniikkaan ja digitalisaatioon viime vuosina. Muun muassa Romassa on jo uuden aallon hallintalaitteet ja tietoviihdejärjestelmä. Huikea SF90 puolestaan tuo lataushybridin tanssivan orin mallistoon tasan 1 000 hevosvoiman tapaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Keksitään ori uudelleen

Tässä suhteessa Vignan valinta on yllättävän perusteltua, sillä italialaisjohtaja on tehnyt peräti 26 vuoden uran puolijohdeteollisuudessa. 22 vuotta ajasta hän on työskennellyt STMicroelectronicsin mikroelektromekaanisten järjestelmien osastolla. Tunnetuimpia töitä ovat esimerkiksi 2006 esitellyn Nintendo Wiin ohjaimen kiihtyvyysanturi sekä iPhone 4:ssä saapunut kolmiakselinen gyroskooppi, jota Steve Jobskin esitteli ylpeänä 2010. Apple ja Nintendo ovatkin STMicroelectronicsin suurimpia asiakkaita, kuten on myös Tesla. Myös Vignen työryhmän kehittämiä komponentteja on käytetty autoteollisuudessa.

Ferrari pääjohtaja Benedetto Vigna
Benedetto Vigna (52)

– Puolijohdetyyppi, joka teki opinnäytetyönsä kvanttikvarkeista ja jolla on satoja patentteja nimissään, johtamassa Ferraria? Elämme erikoisia aikoja, kommentoi investointipankki Morgan Stanleyn analyytikko.

– Jonkun verrattain nuoren nimittäminen teknologiakentältä kertoo siitä, mihin Ferrari on menossa. Yhtiön suurin haaste seurravan vuosikymmenen aikana on meidän näkymässämme autoteknologian muutokseen sopeutuminen luksusbrändinä, kommentoitiin puolestaan RBC Capital Marketsilta.

Ferrarin mukaan Vigna kiihdyttää merkin kykyä siirtyä eturintamassa uuden polven teknologioihin. Monet autovalmistajat lisäävät johtoryhmiinsä erillisiä digijohtajia (chief digitalization officer), mutta Ferrarin ja Vignan tapauksessa rooli saattaa kuulua toimitusjohtajan tehtäviin.

– Vignan nimitys on erittäin odottamatonta ja kertoo mielestämme tarvetta "keksiä uudelleen" Ferrari ja miten vaikeaa on löytää tehtävään halukkaita kandidaatteja, kommentoi Jeffriesin analyytikko.

Konsulttiyhtiö Aversa puolestaan arvostaa, että Vigna tuo Ferrarille ulkopuolisen näkökulman ja runsaasti johtamisosaamista, sillä Ferrarilla on jo ylivertainen osaaminen urheilu- ja luksusautojen saralla.

– Olemme innoissamme voidessamme toivottaa Benedetto Vignan tervetulleeksi Ferrarin uudeksi toimitusjohtajaksi. Hänen syvä ymmärrys alaamme muokkavista teknologioista ja hänen tunnetut taitonsa innovaatioissa, bisneksen rakentamisessa ja johtajuudessa vahvistavat Ferraria ja sen ainutlaatuista tarinaa intohimosta ja suorituskyvystä tulevina jännittävinä aikoina, kommentoi Ferrarin hallituksen puheenjohtaja John Elkann.

Vigna aloittaa uudessa tehtävässään 1. syyskuuta, joten kesä kulunee uuden työnantajan tuotteisiin tutustumalla. Ei ihan huono tapa viettää lomaa.

Lähteet: Automotive News, Ferrari Kuvat: Ferrari Teksti: Aake Kinnunen

Lisää aiheesta

Luetuimmat