17.9.2021

Tulivuoritoimintaa – uusi Subaru WRX näyttää kuumemmalta kuin koskaan

Subaru WRX

Lisäksi Seulaset kertoivat meille, että WRX nielee mukisematta tietä kuin tietä.

Subaru tekee autoja omalla tavallaan, ja saa näköjään myös luonnonvoimat osaksi markkinointistrategiaansa. Nimittäin, samaan aikaan, kun Subaru of America julkisti uuden WRX:n maailmalle netissä paikallista aikaa 10. syyskuuta, purkautui auton synnyinmaassa Japanissa tulivuori Suwanosejima. Subaruhan on aikaisemmalta nimeltään Fuji Heavy Industries – Fujikin on tulivuori. Tällä kertaa pääsimme tämännäköistä aasinsiltaa pitkin auton muotoiluelementteihin. Jatketaan siis tulivuoriteemalla, jota on vahvasti havaittavissa takavaloissa, jotka näyttävät vuorenrinnettä pitkin valuvalta laavalta. Onko tämä nyt sitten laavalampun uusi tuleminen?

Subaru WRX

Jos silmäillään yleisemmin auton korindesignia, voidaan kyllä todeta, että WRX:llä suorat kilpailijat ovat vähässä. Uutuus on edeltäjiäänsäkin rohkeampi kokonaisuus. Perustaltaan ja profiililtaan auton voidaan sanoa karkeasti olevan Honda Civicin tai Mazda3:n kokoinen sedan. Kun tähän sitten lisätään diffuusoria ja ilmanohjainta, rivi pakoputkia, vähintäänkin riittävästi seikkailumuovia sekä ihan vain tarvittavan särmikkäät koripellit, voidaan ainakin ulkonäön perusteella alkaa puhua WRX:stä.

WRX ei ole enää vuodesta 2014 lähtien perustunut Imprezaan, vaan on ihan oma mallinsa, vaikka osuukin kooltaan ja monilta rakenteellisilta yksityiskohdiltaan lähelle valtavirtaisempia Imprezaa ja XV:tä. Varsinkin keulassa on nähtävissä sukunäköä toisen polven Levorgiin. Uusi WRX on rakennettu mainittujen sukulaismallien tavoin Subaru Global Platformille.

Subaru WRX

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Toivotunlainen voimalinja

On päivänselvää, että Subaru-fanit haluavat omansa bokserimoottorilla ja SAWD-nelivedolla, nehän ovat japanilaisvalmistajan ehdottomia tavaramerkkejä. Mutta Yhdysvalloissa, jossa käsin vaihtamisesta ei yleisesti pidetä, 75 prosenttia WRX-asiakkaista on halunnut omansa nimenomaan käsivalintaisella vaihteistolla. Asiakkaiden toiveet ovat päätyneet voimalinjaan asti, jossa kuusilovinen manuaalivaihtoehto on edelleen mukana kuvioissa. Toinen vaihtoehto on kahdeksanvaihteinen Subaru Performance Transmission -automaattilaatikko, jonka vaihdot sujuvat nyt jopa puolet aiempaa sutjakammin sekä myös pehmeämmin ja monilta osin optimaalisemmin, kiitos avustavan teknologian.

Subaru WRX

Itse BOXER on totutusti nelisylinterinen. 2,4-litraiseksi kasvaneena ja ahdettuna se antaa tasan 271 hevosvoimaa ja 350 newtonmetriä, jälkimmäinen laajalla kierrosalueella 2 000 – 5 200. Moottorin suunnittelussa on kiinnitetty huomiota erityisesti muun muassa imuilman puhtauteen sekä jäähdytykseen. Samaista konetta samoilla virityksillä on huhuttu istutettavaksi myös Japanissa myytävään Levorg-farmariin.

Uuden WRX:n alusta on edeltäjäänsä jäykempi joka suunnassa, ja auton painopistettä on saatu laskettua. Jousitus sallii yhä kovemman vauhdin yhä karskimmalla pinnalla. Ohjaus on uudistetun sähköisen tehostuksen kautta terävämpi ja tuntumaltaan luonnollisempi.

Subaru WRX

Myöskään Subaru Tecnica International eli STI-siipi ei ole unohtanut uutuutta, vaan WRX STI tullaan näkemään vähän tuonnempana. Sitä ennen (ja toki myös sen jälkeen) vauhdinnälkäisimpiä WRX-asiakkaita hemmotellaan uudella GT-varustetasolla. Se muun muassa antaa parannuksia alustaan ja ajettavuuteen sekä auton säädettävyyteen ja tuo sisätiloihin Recaron räätälöidyt urheiluistuimet sekä muita tyylillisiä yksityiskohtia sisälle ja ulos.

Sisällä kaikki näyttää niin käteensopivalta, kuin WRX:n kaltaisessa autossa kuuluukin. Keskeltä tummanpuhuvaa kojelautaa löytyy Subaru Starlink -järjestelmän 11,6-tuumainen pystypäinen näyttöpääte, jollaisen olemme nähneet jo esimerkiksi uudessa Outbackissa. Ratkaisu vaikuttaa varsin onnistuneelta, sillä valtava näyttö uppoaa kivuttoman oloisesti osaksi tämän matalaprofiilisen auton sisustaa. Tämä ratkaisu ei tosin löydy hinnat alkaen -mallista, siellä tarjotaan päällekkäin kahta pienempää näyttöä.

Subaru WRX

Lähinnä Amerikkaa varten - hyvästä syystä

Subarun kotimaan Japanin ohella eniten tähtimerkin autoja, mukaan lukien WRX:iä myydään Yhdysvalloissa. Jokaisesta Japanin ulkopuolelle laivatusta tuhannesta Subarusta noin 700 myydään Amerikassa, jossa on myös joidenkin mallien valmistusta. Näiden tietojen perusteella ei enää liene epäselvää, miksi Amerikan-markkinoihin kannattaa panostaa.

Meikäläinen Subaru-mallisto koostuu vain kolmesta mallista, Foresterista, Outbackista ja XV:stä, jotka ovat kaikki korkean maavaran malleja, eikä WRX:ääkään ole näillä näkymin odotettavissa myyntiin tänne saakka.

Subaru WRX

Teksti: Benjamin Helander Lähde ja kuvat: Subaru

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat