10.12.2020

Tuore rallin maailmanmestari Huttunen: ’’ensi kaudella ajetaan, mutten vielä tiedä mitä’’

WRC3-luokan mestaruuteen ajanut Jari Huttunen suuntasi välittömästi Monzan MM-rallin jälkeen kotiin. Ensi kaudesta tuoreella mestarilla on tiedossa vain sen verran, että rallia on tarkoitus ajaa jollain tasolla.

Rallivuosi 2020 jäi koronaviruksen vuoksi tyngäksi, mutta käänteitä ei tänäkään vuonna sarjasta puuttunut. Elfyn Evans näytti jo hetken olevan lähes varma maailmanmestari, kunnes hän liukasteli Toyota Yaris WRC:n rotkoon ja kuljettajien mestaruus lipui Ranskaan.

Kauteen mahtui myös toisenlaisia käänteitä. Kiuruvetisen Jari Huttusen kilpailukalenteriin kuului aluksi vain Puolan mestaruussarja ja Ruotsin MM-ralli puolalaistalli B2Rallyn riveissä. Useampaa näytön paikkaa MM-ralleissa ei oltu luvattu, vain hieman vihjailtu Jyväskylään osallistumisesta.

Suomen MM-rallia ei ajettu loppujen lopuksi lainkaan koronan vuoksi, mutta olemalla Ruotsissa kaikista R5-kuljettajista nopein ja WRC3-luokan voittamalla Huttuselle tarjoutui paikka ajaa MM-pisteistä Virossa, jossa hän sijoittui luokassaan toiseksi. Turkin ralliin Huttunen ei osallistunut, mutta otti Italian Sardinian rallista jälleen luokkavoiton.

Viimeisenä ajettuun Monzan osakilpailuun Huttunen lähti kaksi pistettä luokkaa johtanutta Marco Bulaciaa perässä, mutta WRC3-luokassa lopullisiin pisteisiin laskettiin mukaan ainoastaan neljä parhaiten mennyttä rallia ja Huttusella oli allaan kolme kisaa, Bulacialla neljä.

Puhtaalla suorituksella Huttunen varmisti itselleen kolmannen sijan Monzasta, joka tarkoitti luokkamestaruutta 13 pisteen erolla bolivialaiseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kotivisiitti rallien välissä

Mestaruutta Huttunen ei jäänyt Italiaan sunnuntaina juhlimaan, vaan suunnisti kotiin, jossa hän ehti olemaan torstaihin saakka, jonka jälleen velvollisuudet Puolassa kutsuivat.

– Ei tullut juhlittua yhtään, tulin kotiin niin nopeasti kuin mahdollista. Torstaina lähdetään Puolaan ajamaan vielä yksi noin 40 kilometrin pituinen rally show, Huttunen kertoi Moottorille keskiviikkona.

Huttunen voitti kuluvana vuonna WRC3-luokan lisäksi Puolan kansallisen rallisarjan, eikä virheitä Suomen suurimmalle WRC:n ulkopuoliselle lupaukselle juurikaan tullut koko kauden aikana. Kysyttäessä tasaisuuden salaisuutta, ei kiuruvetinen osaa vastata.

– Nii’in, sen kun tietäisi niin voisin ajaa jatkossakin samaan tapaan. Tuo rally show on vielä ajamatta, mutta 11 rallia joista ei tullut yhtään keskeytystä ja olin jokaisessa kisassa podiumilla on omastakin mielestä aika hyvästi.

Tulevaisuus jälleen auki

Huhuissa Huttuselle on povattu ensi kaudelle ainakin yhteen kisaan pääsyä Hyundain WRC-kalustoon, mutta omien sanojensa mukaan Huttunen ei tiedä asiasta vielä itsekään mitään varmaa.

– En tiedä onko ensi kaudella yhtään rallia WRC-autolla. Ilmeisesti Marcuksella (Huttusen manageri Marcus Grönholm) on ollut jotain puhetta, mutta itselläni ei ole vielä henkilökohtaisesti mitään tietoa.

Lisäksi Huttusen on uumoiltu ajavan ensi kaudella Hyundain riveissä WRC2-sarjaa, mutta varmuutta ei ole tästäkään.

– Sen verran on tiedossa ensi kaudesta, että ajetaan, muttei tiedetä vielä mitä ajetaan ja minkä verran ajetaan. Vähän hankala tilanne, kun talleilla ei ole välttämättä tiedossa vielä ensi kauden budjetteja koronasta johtuen, joten suunnitelmien tekeminen ennakkoon on vaikeaa heillekin. Toivottavasti pääsisin ajamaan ensi kaudella WRC2-luokkaa, uskoisin näillä näytöillä olevan mahdollisuudet, mutta eihän sitä voi koskaan varmaksi tietää.

Huttunen on päässyt myös testaamaan Hyundain i20 R5:n seuraajaa, i20 N Rally2 -autoa, jonka asiakastoimitusten on määrä alkaa ensi kesän tienoilla. Uutuus on vakuuttanut savolaisen jo ensituntumalla.

– Mun mielestä se on erinomaisen tuntuinen laite jo näin testivaiheen alussa. Autossa taitaa olla vanha vaihteisto, mutta muuten suunnilleen kaikki on uutta. Kokonaisuudessa taisi olla noin 90-prosenttisesti täysin uusi auto.

Ei lisätöitä tiedossa loppuvuodelle

Erityisesti Huttuselle jäi kaudesta mieleen maailmanmestaruuden lisäksi Ruotsin ja Sardinian MM-rallit, etenkin näistä ensimmäinen on painunut mieleen erityisen hyvänä muistona. Puolan näytösrallin jälkeen Huttunen uskoo rallikauden olevan ohi.

– Eiköhän tämä kausi ole sitten siinä. Ainakaan vielä ei ole ollut puhetta minkäänlaisista testihommista loppuvuodelle.

Seuraava MM-rallikausi onkin jo melkein oven takana. Alustavan kalenterin mukaan maailmanmestaruuksista aletaan kilpailemaan Monte Carlossa 21.–24.1.

Teksti: Eetu Kokkonen Kuvituskuvat: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat