7.9.2020

Uusi Nissan Qashqai myöhästyy – syinä koronavirus sekä Brexit-neuvottelut

uusi Nissan Qashqai Sunderland

Lokakuulle kaavailtu uusi Nissan Qashqai luisuu nyt ensi kesään. Koronaviruspandemian lisäksi aikalisä antaa japanilaismerkille mahdollisuuden varautua Brexitin tuomiin haasteisiin.

Nissania lähellä olevat lähteet ovat kertoneet, että uuden sukupolven Qashqain tuotanto myöhästyy Britannian Sunderlandin tehtaalla. Alun perin kolmannen polven Nissan Qashqain tuotannon piti alkaa lokakuussa, mutta nyt uudeksi ajankohdaksi on ilmoitettu kesä 2021.

Sisäpiiriläisten mukaan tuotanto on siirtynyt kuluneen kevään ja kesän aikana useita keroja COVID-19-viruspandemiatilanteesta johtuen. Nyt on tiedossa, että uusi ajankohta on joskus huhtikuun 2021 jälkeen. Yhtiö ei ole kommentoinut seuraavan sukupolven Qashqain tuotannon siirtymistä.

Koronaviruksen lisäksi tuotantolykkäyksellä toivotaan parempaa asemaa Britannian hakiessa lopullisia ehtoja EU-ero Brexitiin liittyvissä kauppaneuvotteluissa. Nissan aikoo hyödyntää väliajan varautumalla mahdollisiin tullimaksuihin ja rajatarkastuksiin osana Qashqain tuotantoa. Sunderlandin tuotannosta valtaosa menee vientiin muualle Eurooppaan.

– En usko, että kukaan harmistuu, että Covid on lykännyt [tuotantoa], kommentoi Financial Timesin lähde läheltä Nissanin päätöksentekoa.

Sunderlandin tehdas jatkaa toistaiseksi nykyisen Qashqain tuotantoa. Tehdas työllistää noin 6 000 työntekijää ja Britannian karanteenimääräysten höllentyessä se yrittää pitää työpaikat ennallaan. Mikäli Qashqai-polvien väliin muodostuu pitkä tuotantokatkos, vähentää se kuitenkin laitoksen vuosituotantoa tuhansilla ajoneuvoilla. Sunderlandissa valmistetaan myös nykyistä Jukea ja Leafia.

Brexit-äänestyksen aikaan 2016 Nissanilla oli suunnitelma, että Sunderlandin tehdas siirtyisi uuden Qashqain ja X-Trailin tuotantoon jo 2019. Tuolloinen pääjohtaja Carlos Ghosn vakuutti, että Nissan on sitoutunut Britanniaan. Vastapainoisesti Britannian hallitus lupasi salaisessa kirjeessään huolehtivansa, että Brexit ei vaikuttaisi negatiivisesti Nissanin tekemisiin. Sittemmin Nissan kuitenkin tuli toisiin ajatuksiin X-Trailin tuotannosta Sunderlandissa. Valmistaja myös irtisanoi noin 1 000 henkeä vedoten dieseleiden alentuneeseen kysyntään.

Maaliskuussa 2020 Nissan kertoi investoineensa noin 450 miljoonaa euroa valmistellessaan Sunderlandia uuden Qashqain tuotantoon.

Lähde: Financial Times Kuva: Nissan

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat