27.2.2024

Varoitin ehkäisee kaistapäisiä kaistanvaihtoja

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen: ”Kehittyneimmät järjestelmät pyrkivät myös estämään ohjauksen kääntämistä, jos kuljettaja useista varoituksista huolimatta vielä aikoo vaihtaa kaistaa.”

Autoilijan tekemä tyypillinen virhe kaistanvaihtotilanteessa on, että viereisellä kaistalla ajava auto häviää ns. kuolleeseen kulmaan ja jää kuljettajalta huomaamatta. Kuljettajan tehtyä havaintovirheen, saattaa kaistanvaihtovaroitin vielä estää onnettomuuden.

Kaistanvaihtovaroitin kertoo merkkivalolla, jos se havaitsee katveessa olevan auton.

– Automallista riippuen merkkivalo on useimmiten sijoitettu peilipintaan, peilikoteloon tai tuulilasin ja sivuikkunan välissä olevaan A-pilariin, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo.

Mikäli kuljettaja merkkivalosta huolimatta kytkee suuntamerkin päälle, pyrkii järjestelmä kiinnittämään hänen huomiotaan samaista merkkivaloa vilkuttamalla. Osassa autoja kuuluu myös kuljettajan havahduttava merkkiääni.

– Kehittyneimmät järjestelmät pyrkivät myös estämään ohjauksen kääntämistä, jos kuljettaja useista varoituksista huolimatta vielä aikoo vaihtaa kaistaa, Vesalainen opastaa.

Kuljettajan ei kuitenkaan tulisi milloinkaan luottaa kaistanvaihtovaroittimeen vaan aina ennen kaistanvaihtoa havainnoida huolellisesti, ensin sivupeiliin ja sitten olan yli katveeseen.

– Mikäli autoon kytketään perävaunu, kytkeytyy järjestelmä pääsääntöisesti pois toiminnasta. Osassa autoja järjestelmä ei aktivoidu automaattisesti uudelleen, kun perävaunu irrotetaan, vaan kuljettajan pitää huomata tehdä se itse, Vesalainen varoittaa.

Kaistanvaihtovaroittimen tekniikkaa hyödynnetään myös muissa järjestelmissä, kuten ovenavausvaroittimessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mitä ovat ADAS-avustimet?

Kuljettajaa avustavat järjestelmät ovat yleistyneet autoissa. Ne voivat avustaa kuljettajaa, varoittaa vaarallisista tilanteista ja jopa estää onnettomuuksia tai vähentää onnettomuusriskiä ja lieventää seurauksia.

Näitä avustimia ovat esimerkiksi mukautuva vakionopeudensäädin, älykäs nopeusavustin, kaistavahti, katveavustin sekä automaattinen hätäjarrutusavustin.

Avustinkatrasta kutsutaan lyhenteellä ADAS, jonka tulee sanoista Advanced Driver Assistance Systems.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto

Lisää aiheesta

Luetuimmat