28.8.2017

Yhteiskäyttöajoneuvojen suosio vaihtelee Euroopassa

DriveNow

Yhteiskäyttöajoneuvot ovat liikennekulttuurin tuoreimpia trendejä maailmalla. Niiden tarjonta ja suosio vaihtelevat eri Euroopan maissa. Mutta missä menee Suomi?

Yhteiskäytettävät ajoneuvot ovat yleistyneet viime vuosien aikana nopealla tahdilla, jakamistalouden ollessa kovassa suosiossa. Asenteet ajoneuvokulttuuria kohtaan vaihtelevat ja ympäristötietoisuus on kasvava suuntaus. Myös suhde omistamiseen on muuttumassa. Tutkimukset kertovat, että yhteiskäyttöautot voivat palvella jopa 60 henkilöä yksittäisen ihmisen tai perheen sijaan. Yhteiskäyttöajoneuvoja on myös esitetty ratkaisuksi suurkaupunkien liikenneruuhkiin ja pysäköintiongelmiin.

Vertailusivusto ShopAlike.fi on tehnyt tutkimuksen yhteiskäyttöneuvojen tarjonnasta Euroopan pääkaupungeissa. Tutkimuksessa on vertailtu yhteiskäyttöautojen, -polkupyörien ja -skoottereiden palveluntarjoajia ajoneuvojen määrän, saatavuuden (määrä̈/10 000 asukasta kohti) hinnan (ensimmäinen tunti) perusteella 28 Euroopan pääkaupungissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pariisi yhteiskäytön ykkönen

Tutkimuksen mukaan eniten yhteiskäyttöä Euroopan pääkaupungeista suosii Pariisi, joka sijoittui ensimmäiselle sijalle kaikissa kolmessa kategoriassa. Jaetulle toiselle sijalle sijoittuivat Bryssel, Berliini, Varsova, Wien ja Amsterdam, jotka tarjoavat kaikkia kolmea ajoneuvotyyppiä, autoja, polkupyöriä ja skoottereita, yhteiskäytettäväksi. Ateenasta tai Sofiasta ei puolestaan löydy yhtään yhteiskäytettävää ajoneuvoa.

Helsinki on tutkimuksessa sijalla 17. Suomessa skootterit puuttuvat kokonaan tarjonnasta, mikä saattaa johtua osittain hankalista sääolosuhteista. Yhteiskäytettäviä skoottereita ei tarjota tällä hetkellä myöskään muissa Pohjoismaissa. Yhteiskäyttöpyörien käyttäjänä Helsinki on sijalla 9, yhteiskäyttöautojen listalla vasta sijalla 20.

Helsingissä on keskimäärin kolme yhteiskäyttöautoa ja 24 pyörää kymmentätuhatta asukasta kohti. Yhteiskäyttöajoneuvot ovat kuitenkin lisäämässä suosiotaan myös meillä ja eri ajoneuvojen palveluntarjoajia onkin alkanut ilmestymään myös muihin Suomen suurimpiin kaupunkeihin.

Yhteiskäyttöajoneuvoja Suomessa:

Lähde: ShopAlike.fi https://shopalike.fi/yhteiskauttoajoneuvot-euroopassa Kuva: DriveNow

Luetuimmat