Toyota BEV - Toyota CEO Akio Toyoda

Ajoneuvot 15.12.2021

Lexus liukuu täyssähköiseksi – Toyota panostaa 62 miljardia euroa sähköön

Toyotan luksusmerkki Lexus liukuu täyssähköiseksi vuoteen 2035 mennessä. Vaikka Toyota panostaa yli 62 miljardia euroa sähköön, ei se kuitenkaan laita kaikkia kortteja yhden käden varaan.

Koimme vasta hiljan, miltä tuntuu Toyotan ensimmäisen alusta alkaen täyssähköiseksi suunnittelun automallin bZ4X:n ratin takana. Seuraavina askeleina Lexus liukuu täyssähköiseksi vuoteen 2035 mennessä ja Toyota panostaa samaan suuntaan valtavasti rahaa.

Yhtiön toimitusjohtaja Akio Toyoda kertoo Toyotan panostavan yli 62 miljardia euroa mallistonsa sähköistämiseen vuoteen 2030 mennessä. Tästä noin puolet on varattu täyssähköautojen kehittämiseen nollapäästöisten ajoneuvojen kysynnän kasvaessa kovaan tahtiin.

Tästä huolimatta maailman suurin autonvalmistaja odottaa myyvänsä noin 3,5 miljoonaa täyssähköautoa tämän vuosikymmenen loppuun menessä, joka olisi selvästi jäljessä kilpakumppanin Volkswagenin ennusteista. Toyota on toki tullut täyssähkömaailmaan takamatkalta eikä sillä ole vielä samanlaista tarjontaa. Toyota jatkaa lisäksi panostamista sekä hybrideihin että vetyyn.

– Haluamme tarjota kaikille ihmisille vaihtoehdon, ja ennenkuin päätämme minne tai mihin panostamme, odotamme hieman pidempään ymmärtääksemme mihin markkina on menossa, kommentoi Toyoda.

Lexus liukuu täyssähköiseksi

Toyoda esitteli nyt 15 konseptia sekä Toyotan että Lexuksen tulevista malleista ja lupasi vuoteen 2030 mennessä peräti 30 täyssähköistä automallia. Näihin mahtuu sekä yksi pitkäkeulainen coupé, porrasperiä, SUV-luokan autoja että pieni crossover. Erikoisimmat mallit näyttävät erikokoisilta pikkubusseilta ja onpa joukossa yksi superautostakin vihjaileva tuote.

Huomionarvoista Toyodan puheessa oli maininta juuri Lexuksen myyvän maailmanlaajuisesti vain akkuautoja vuonna 2035. Yhteensä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Kiinassa tämä tarkoittaisi noin miljoonaa myytyä täyssähköautoa. Lexuksen pitäisi pystyä tarjoamaan täysi kattaus sähköautoja vuoteen 2030 mennessä.

Toyota BEV – Lexus liukuu täyssähköiseksi

Toyota lyö panokset pöytään

Myöskään tärkeää akkuvalmistusta ei ole unohdettu, vaan panostus siihen on yli 15 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä. Luvussa on mukana massiivinen yli miljardin panostus uuteen akkutehtaaseen Yhdysvaltojen Pohjois-Carolinaan, jossa tuotannon odotetaan alkavan 2025.

Tällä hetkellä sähköautojen osuus maailmanlaajuisesta myynnistä on minimaalinen, mutta markkina kasvaa alati. Toyota puolustaa kuitenkin yhä perinteisten polttomoottoriautojen roolia tietyissä maanosissa ja tietyissä tehtävissä. Heidän mukaansa kaikkia maailman autoja ei voida, ainakaan vielä, vaihtaa täyssähköisiksi.

Toyota kehittää yhä vahvasti vetytekniikkaa, kuten esimerkiksi kaupallisesti myynnissä oleva Toyota Mirai sekä hullu Lexus ROV -konsepti osoittavat. Toyodan mukaan vetyteknologia voi myös säästää runsaasti työpaikkoja, joita sähköistyminen olisi muuten viemässä mukanaan.

 

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat