Lexus ROV 2021 – HP 7919

Ajoneuvot Esittely Konsepti Uutinen 6.12.2021

Tätä ei moni osannut odottaa: Vetymoottoroitu luksustraktorimönkijä Lexukselta

Vaikka ROV:issa kyse on tässä vaiheessa vasta konseptista, saattaa metsän syvimpään siimekseen todella päästä jossain vaiheessa ihan oikealla Lexuksella. Ainakin jos löytää kivien ja käpyjen seasta sen mäntämoottorille sopivaa ruokaa.

Tuskin ehti digitaalinen muste kuivua taannoisessa jutussamme viiden japanilaismoottorivalmistajan laaja-alaisesta hankkeesta pelastaa mäntämoottori, kun jo luemme Toyotan luksussiiven aikeista suunnata erämaahan puolivillillä vetymoottoroidulla premium-traktorimönkijällä. Valmistaja itse puhuu autosta (car), mutta ulkoisen habituksen perusteella oikea suomennos taitaa olla traktorimönkijä. Lexus ROV on saanut mallinimensä sanoista recreational off-highway vehicle eli ”huvimaastoajoneuvo”. Mitä kaikkea huvi tässä tapauksessa pitää sisällään, sen voi varmaankin omistaja itse päättää.

Lexus ROV 2021 – HP 7923

Kulkijan mitat ovat: pituus 3,12 metriä, leveys 1,725 metriä ja korkeus 1,8 metriä. Se on joka suuntaan isompi kuin Smart ForTwo.

Mainitussa jutussa yhtenä esimerkkinä on vetykäyttöisellä mäntämoottorilla kulkeva Toyota Corolla -rata-auto. Se on Toyotan ja Yamahan vuodesta 2016 meneillään olleen vetykäyttöisen polttomoottorin kehitystyön hedelmä. Toyotan luksussiiven luoman kevyen mutta rämäpäisen maastoajoneuvon voi sanoa sopivan tähän kuvaan.

Lexus ROV 2021 – HP 7925

ROV:ia vauhdittava vetymoottori on 1,0-litrainen. Sen muotoa ei Lexuksen tiedotteessa paljasteta, mutta kyseessä luulisi olevan tuoreeseen Aygo X:iinkin istutettu, keveydestään kehuttu kolmisylinterinen 1KR. Vetypolttoaineen käyttöä varten tehdyt muutokset koskettavat eniten polttoaineen syöttöä. Muutoin itse moottori toimii pitkälti kuten bensiinikäyttöinenkin, jopa paremmin, sillä erityisesti maastoajoneuvolle tärkeää alavääntöä se tarjoilee auliimmin. Paineistetun vedyn säiliö sijaitsee hytin takana.

Lexus ROV 2021 – HP 7927

Mäntämoottori säilyttää seikkailuajoneuvolle olennaiseksi katsottavan äänimaailman.

Vedyllä käyvä huvimaastoajoneuvo on paikallisesti päästötön, lukuun ottamatta pientä määrää moottoriöljyä, joka pääsee sivussa palamaan.

”Näyttää hyvältä missä tahansa luonnonympäristössä”

Tuolla tavalla tehdas itse kuvailee Lexus ROV:in suunnittelun lähtökohtia. Painopisteenä pidettäköön luonnonympäristöä; Ritz-Carltonin respan edustalla LS (tai mikä tahansa muu Lexus) näyttää edelleen paremmalta.

Lexus ROV 2021 – HP 7922

ROV:issa on lajilleen tyypillisiä voimakkaita muotoja ja huomattavat joustovarat. Laite rakentuu putkirungolle. Lexuksen nykyisen L-finesse -muotokielen viimeisin sovellutus – nähtävillä esimerkiksi tuoreiden NX:n ja LX:n ilmiasussa – toteutuu räyhäkkäässä traktorimönkijässä hämmästyttävän hyvin, katsoi sitten keulaa tai perää tunnuksineen ja valoineen. Jotta ROV voi säilyttää Lexus-hehkunsa kaikkien orjantappuroiden ja ohdakkeiden läpi ajettuaankin, on näiden yksityiskohtien, samoin kuin pronssisävyisen helmiäisvärinkin, syytä olla anteeksiantavaa sorttia.

 

Keinonahalla verhoillut ja hyvin jousitetut istuimet tasoittavat matkantekoa yhdessä tehokkaan iskunvaimennuksen kanssa, tehden ajoneuvosta ”yllättävän mukavan” myös kovemmassa maastossa. Yleisesti materiaalit ovat tasokkaampia, kuin saman luokan ajoneuvoissa yleensä. Yksinkertainen mittaristo tarjoaa kuljettajalle tarvittavat datat.

Kasvava ostajakunta

Huvijahdeilla on vakiintunut ostajakunta, ja siihen leikkiin Lexus hyppäsikin mukaan taannoin vähintään kokeilumielessä. Lexus ROV on valmistajan toinen hyppy varsinaisen leipälajin ulkopuolelle lyhyen ajan sisällä. Se on Lexuksen kertoman mukaan vastaus kasvavaan tarpeeseen koskien luksuskuluttajien ulkoilma- ja seikkailuhenkisyyttä. Luksuskuluttajalta vaaditaan tässä vaiheessa lisäksi ripaus MacGyver-henkisyyttä, mikäli hän aikoo tankata omaa ROV:iaan.

Lexus ROV 2021 – HP 7931

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Lexus

Kaikki koeajot

Uusimmat