30.11.2017

Autoilija: säästä viis, talvirengaspakko alkaa huomenna

talvirengaspakko alkaa huomenna

Joulukuun 1. päivä ei ole merkittävä vain joulukalenterin osalta, sillä ensimmäisen luukun lisäksi huomenna odottaa talvirengaspakko.

Vaikka suurin osa autoilijoista on vaihtanut talvirenkaat jo jokin aika sitten, ovat syksyn sateiset säät mahdollistaneet kesärenkailla ajamisen vielä eteläisessä Suomessa. Tuttuun tapaan kesärengaskausi rajoittuu kuitenkin viimeistään lakiin, jonka mukaan talvirenkaiden käyttöpakko alkaa huomenna 1.12. Mikäli talvikumit ovat siis vieläkin varastossa, kannattaa tänä iltana varata hetki renkaiden vaihtamiseen.

Tieliikennelain mukaan talvirenkaiden käyttöpakko vallitsee joulu-, tammi- ja helmikuussa. Myös renkaan urasyvyyden on oltava riittävä, vähintään 3 millimetriä. On myös suositeltavaa, että urasyvyyttä olisi jäljellä tätä enemmän, joten renkaiden uusimista kannattaa harkita jo alle 5,0 mm urasyvyyden kohdalla. Nastarenkaiden kohdalla kannattaa huomioida myös nastamäärän tasaisuus eri renkaiden välillä, sillä määrä saa poiketa enintään 25% siitä renkaasta, jossa nastoja on eniten.

Renkaiden kulumiseen vaikuttaa etuvetoisten autojen yleisyys yhdessä viimeaikaisten talviolosuhteiden kanssa. Trafi arvioi hiljattain tutkimuksessaan, että urasyvyydeltään puoliksi kuluneet nastarenkaat eivät enää täytä nastamäärävaatimusta.

– Renkaiden sijaintia pitäisi kierrättää tarvittaessa myös ajokauden aikana, jotta renkaat kuluisivat tasaisesti. Talvirenkaita kannattaa kierrättää 8 000–10 000 ajokilometrin välein, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora opastaa.

Hankook Technotrac Ivalo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lakimuutos horisontissa

Esitys uudeksi tieliikennelaiksi (180/2017) sisältää muutoksen, jonka mukaan talvirenkaat vaadittaisiin vain talvisten keliolosuhteiden vallitessa.

Nykyinen tieliikennelaki vaatii kuljettajilta tilannenopeuden sovittamista keliolosuhteiden ja kuljettajan ajotaidon mukaan. Uusi tieliikennelaki on tuomassa vaatimuksen tienkäyttäjän ennakointivelvollisuudesta. Ennakointivelvollisuutta on perusteltu muun muassa ajoneuvon ominaisuuksiin liittyvällä erityistietämyksellä, jota täytyy hyödyntää liikennetapahtumien ennakoimisessa.

Millaista tämä erityistietämys sitten voisi olla renkaiden suhteen?
–Ainakin sellaista, että renkaiden suorituskyky heikkenee kulumisen myötä etenkin vaativilla talvikeleillä. Yhtä lailla voisi olettaa autoilijoiden tiedostavan, että kesärenkaat eivät toimi kunnolla talvikeleillä, Nuora toteaa.

Lähde: Autorengasliitto Kuvat: Aake Kinnunen

Luetuimmat