14.3.2022

BMW ostaa luksusmerkki Alpinan – suurimmat muutokset luvassa 2026

BMW ostaa Alpinan Alpina

BMW:n ja Alpinan yhteistyö muuttuu, sillä BMW hankkii koko luksusmerkin itselleen. Samalla merkkien välinen dynamiikka muuttuu vuoden 2025 loputtua.

Noin 70 kilometriä Münchenistä länteen on Buchloen kaupunkialue, jossa Alpina on valmistanut omia tulkintojaan BMW:n autoista yli 50 vuoden ajan. Merkin idea on ollut tarjota hiukan enemmän sitä kaipaaville asiakkaille, oli kyse verhoilusta, iskunvaimennuksesta tai tehosta. BMW:n M-malleihin verrattuna Alpinan versioissa tehoa on haettu ahtamisella ja iskutilavuudella, pehmeyttä on haettu perinteisellä automaattivaihteistolla ja autot on hienosäädetty pitkien päivämatkojen tekemiseen.

Bovensiepenin perheyrityksen hallinnoima Alpina saavutti automerkin aseman 1983, mutta merkkien lämpimistä väleistä kertoo, että takuu- ja huoltoasiat ovat järjestyneet BMW:n merkkihuoltojen kautta. Nyt BMW on hankkinut naapurissa sijaitsevan virityspajan itselleen. Kauppaan sisältyy Alpina-merkin lisäksi Buchloessa oleva Alpinan tehdas.

BMW Alpina XB7
Alpina XB7 on merkin tulkinta muhkeasta X7:sta.

– Teimme tietoisen valinnan, ettemme myy Alpinaa mille tahansa valmistajalle, sillä BMW ja Alpina ovat työskennelleet yhdessä ja luottaneet toisiinsa vuosikymmenten ajan. Siksi se on oikea strateginen päätös, että BMW-ryhmä hallinnoi Alpina-merkkiä tulevaisuudessa, perusteli Alpinan varatoimitusjohtaja Andreas Bovensiepen.

Nykyisten ja vanhojen Alpina-mallien varaosa- ja lisävarustetoiminta jatkuu entisellään pitkällä tähtäimellä, eikä myöskään huoltoyhteistyöhön ole tulossa muutoksia. Alpina osallistunee kuitenkin entistä enemmän BMW:n kehitystyöhankkeisiin.

Mahtavan vihreä Alpina D3 BiTurbo Touring Geneven autonäyttelyssä 2017.

BMW ja Alpina jatkavat nykyistä yhteistyömalliaan vuoden 2025 loppuun, mutta tuolloin nykyisten Alpina-mallien tuotanto päättyy ja henkilökunnan työtehtäviä joudutaan suunnittelemaan uudelleen. BMW-ryhmä auttaa työntekijöitä etsimään uusia tehtäviä konsernin parista tai alihankkijoiden ja yhteistyökumppaneiden luota.

Vaikka Alpinalle vuosi 2021 oli merkin kaikkien aikojen paras, kokee tehdas, että kiristyvät säädökset päästö- ja turva-asioista sekä muut teknologiset haasteet tekevät itsenäisen operoinnin vaikeaksi.

Bovensiepenin perheyritys puolestaan katsoo jatkossa kohti uusia haasteita.

Lähde: BMW Kuvat: Moottorin arkisto ja Alpina

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat