10.5.2022

Euro NCAP arvotti ajoavustimet: I-Pace, Qashqai, Polestar 2 ja VW ID.5

Euro NCAP ajoavustimet Nissan Qashqai Jaguar I-Pace Volkswagen VW ID.5 Polestar 2

Euro NCAP on paneutunut tällä kertaa markkinoilta löytyviin maantiekäyttöön suunnattuihin ajoavustinjärjestelmiin uutuusmallien osalta.

Liikenneturvallisuusjärjestö Euro NCAP on julkaissut uusimman tuloseränsä. Tällä kertaa tarkastelun alla olivat tiettyjen uutuusmallien erilaiset tulkinnat ajoavustimista, niiden käyttämisestä ja järjestelmien kykyjen selvittämisestä kuljettajalle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaguar I-Pace – perustaso

Jaguarin sähköauton mukautuva vakionopeudensäädin yhdessä ohjausavustimen kanssa (InControl) tarjoaa Euro NCAP:in selvityksessä tasapainoisen, mutta toiminnoiltaan rajoittuneen maantieavustimen. Jaguarin ohjekirja ja muut materiaalit kertovat järjestelmien käyttökohteet ja rajoitukset selkeästi. Järjestelmät ovat hyvin tasapainossa kuljettajan osallistamisen kannalta.

Kuljettaja-avustimien kompetenssista Jaguar I-Pace sai 53% pisteistä. Auton nopeuteen liittyvät avustimet eivät reagoi esimerkiksi nopeusrajoituksiin tai mutkiin, kuljettajan vireyttä valvotaan vain ohjauspyörän liikkeiden avulla ja mukautuva vakionopeudensäädin reagoi paikoin viiveellä toisiin ajoneuvoihin.

Järjestelmien ajoa varmentavasta vaikutuksesta Jaguar sai 59% pisteistä. Mikäli kuljettaja ei reagoi auton huomautuksiin, se sammuttaa ohjausavustimet, mutta pitää vakionopeussäätimen toiminnassa, rokottaen pistesaalista. Toisaalta I-Pace reagoi hyvin, mikäli avustinjärjestelmien sensorit ovat estyneet esimerkiksi loskasta johtuen.

Euro NCAP ajoavustimet Nissan Qashqai Jaguar I-Pace Volkswagen VW ID.5 Polestar 2

Nissan Qashqai – erittäin hyvä

Nissan Qashqain ProPilot yhdessä Navi-Linkin kanssa sai paikoin erittäin hyvät arvosanat. Avustinjärjestelmien kompetenssista Qashqai sai 74% pisteistä. Nissanin materiaalit kertovat järjestelmien rajoituksista ja käyttötilanteista oikein ja selkeästi. Qashqai pystyy reagoimaan avustimilla muuttuviin nopeusrajoituksiin sekä tuleviin mutkiin ja liikenneympyröihin, mutta ei kuitenkaan risteyksiin. Kaistanvaihtotoimintoa ei ole tarjolla. Kuljettajaa valvotaan vain ohjauspyörän liikkeiden avulla. Ajoavustimet myös toimivat yhteistyössä kuljettajan kanssa.

Järjestelmien varmentavasta vaikutuksesta Qashqai sai 93% pisteistä. Mikäli kuljettaja vaikuttaa auton mielestä ajokelvottomalta, pysähtyy auto kaistalleen hallitusti. Jos avustinjärjestelmien sensorit ovat estyneet, auto huomauttaa niistä ajoissa ja selkeästi.

Polestar 2 – hyvä

Polestarin Pilot Assist on hyvä ja tasapainoinen avustinkokonaisuus. Auton materiaalit kertovat oikein järjestelmien käyttökohteista ja rajoituksista, mutta järjestelmien tilaa ei voi seurata tuulilasinäytöstä. Kuljettajan valvonta tapahtuu vain ohjauspyörän liikkeiden avulla.

Järjestelmien kompetenssista Polestar 2 sai 53% pisteistä. Auton nopeusavustin reagoi nopeusrajoituksiin oikein, mutta se ei ota huomioon tulevia tien piirteitä, kuten mutkia tai risteyksiä. Mukautuva vakionopeudensäädin reagoi liikkuviin autoihin oikein, mutta ei huomioi pysähtyneitä ajoneuvoja. Kaista-avustin toimii yhteistyössä kuljettajan kanssa, ollen hyvä tasapaino kuljettajan osallistamisen kannalta.

Järjestelmien ajoa varmentavasta vaikutuksesta Polestar 2 sai 88% pisteistä. Mikäli kuljettaja ei reagoi auton huomiovaatimuksiin, auto pysähtyy hallitusti kaistalleen. Auto huomauttaa myös estyneistä sensoreista oikein ja ajoissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Volkswagen ID.5 – erittäin hyvä

Volkswagenin Travel Assist (Pro) on kuvailtu auton materiaaleissa oikein ja järjestelmien tilasta on saatavissa hyvin tietoa. ID.5:ssä ei ole kuljettajaa valvovaa kameraa, joten kuljettajan reagointia seurataan vain ohjauspyörän liikkeiden avulla.

Avustinjärjestelmien kompetenssista auto sai 76% pisteistä. Auto toimii hyvässä yhteistyössä kuljettajan kanssa kaista-avustimien suhteen ja myös kaistanvaihtotoiminto on tarjolla. Nopeusavustimet reagoivat nopeusrajoitusten lisäksi tien muotoihin. Myös mukautuva vakionopeudensäädin reagoi muihin ajoneuvoihin riittävästi, automaattisen hätäjarrutusjärjestelmän paikatessa puutteita.

Järjestelmien varmistavasta vaikutuksesta auto sai 85% pisteistä. Mikäli kuljettaja ei reagoi auton pyyntöihin, ID.5 pysähtyy hallitusti kaistalleen. Mikäli avustinjärjestelmien sensoreissa on esteitä, auto huomauttaa niistä oikein ja ajoissa.

Lähde ja kuvat: Euro NCAP Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat