6.11.2021

Käsitteet venyvät: Toyota Aygo on tästä eteenpäin äijämäinen pikkucrossover Aygo X

Toyota Aygo X

Viime keväänä nähty rohkea Aygo X Prologue -konseptimalli on käynyt toteen. Aivan yhtä rohkea lopputulos ei ole, mutta A-segmentin kaupunkiauton käsitettä ravistellaan silti.

Aygo X, jonka lisänimi pitäisi ilmeisesti lausua mieluummin ”cross” kuin ”äks”, korvaa mallistossa perinteisen A-segmentin edustajan, vuodesta 2005 PSA-yhteistyönä valmistetun, aiemminkin persoonallisella otteella toteutetun Aygon. Uutuus muistuttaa hyvin paljon Aygo X prologue -konseptimallia, ja venyttää siten niin pienen kaupunkiauton kuin crossoverinkin käsitteitä.

Toyota Aygo X Prologue
Aygo X Prologue

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Paljon lisäsenttejä

Väistyvään Aygoon verrattuna Aygo X on kasvanut kokoa joka suuntaan. Pituutta on tullut lisää 23,5 senttimetriä, kokonaispituuden ollessa nyt tasan 3,7 metriä. Akseliväli on kasvanut yhdeksällä sentillä. Auton leveys on nyt 1,74 metriä, lisäsenttejä on siihen tullut 12,5. Korkeutta on tullut lisää viisi senttimetriä, crossoverin ollessa kaikkineen 151 senttimetrin korkuinen.

Aygo X:iin saa maksimissaan peräti 18-tuumaiset vanteet, jotka ovat isot jo useampaa segmenttiä korkeammallakin. Joka tapauksessa valmistaja kertoo auton olevan luokassaan kevein. Kääntösäde on kohtuulliset 4,7 metriä.

Toyota Aygo X

Aygo X jakaa tuoreehkon Yariksen kanssa TNGA-B -perusrakenteen. Malli onkin kokonsa puolesta jo lähellä Yarista ja sen asiakaskuntaa. Aygo X venyttää samanaikaisesti paitsi A-segmentin pikkuauton käsitettä ylöspäin, myös crossoverin käsitettä alaspäin. Näin pienistä crossovereista tunnetuin esimerkki lienee Fiat Panda Cross, joka on sekin, tosin nelivetoisena, vain korotettu Panda.

Visuaalisella tavalla koon tuntua lisäävät koria hallitsevat crossover-henkiset, jokseenkin äijämäisiksikin luonnehdittavat tyyliseikat, kuten korostetut pyöränkaaret sekä seikkailumuoviset helmat ja puskurit. Kori on, ei tavattomasti mutta valtavirrasta poiketen, kaksivärinen. Värejä on käytetty Aygon tyylikeinona aiemminkin.

Toyota Aygo X
Aygo X:in erilaiset tyylivaihtoehdot pitävät sisällään värien lisäksi jo aiemmin Aygossa nähdyn kangaskaton.

Voimanlähteenä Aygo X:ssa on aina yksilitrainen kolmisylinterinen bensiinimoottori, vaihteistona joko käsivalintainen tai portaaton S-CVT. Moottorin teho on 72 hevosvoimaa eli 53 kilowattia, mikä vie suunnilleen tonnin painoisen auton manuaaliversiona 158 km/h huippunopeuteen ja kiihdyttää sen nollasta sataan 15,6 sekunnissa. Aygo X on aina etuvetoinen.

Sisätiloiltaan uusinta A-segmenttiä

Aygo X:in sisätiloja suunnitellessaan Toyota ei ole päässyt pakoon auton pieniä ulkomittoja. Auto rekisteröidään edeltäjien tavoin neljälle hengelle. Tilat ovat kuitenkin kasvaneessa korissa luonnollisesti aiempaa suuremmat, ja matkustamo aiempaa hiljaisempi. Toyota mainitsee esimerkkinä etuistuinten kasvaneen hartiatilan. Tavaratilan voi puolestaan sanoa kasvaneen reilusti, sillä lisää sitä on tullut yli 60 litran verran. Kokonaistilavuus on 231 litraa.

Toyota Aygo X

Kojelaudalla lepää värilliseen soikion muotoiseen upotukseen sijoitettu Toyota Smart Connect -mediakeskuksen 9-tuumainen keskinäyttö, joka on mukavaa vaihtelua nykyään niin tavallisille suorakaiteen muotoisille toteutustavoille. Pikkuautomaisuus näkyy esimerkiksi mittasuhteissa sekä mittariston ilmiasussa.

Tietoviihdevarustuksen puolella Aygo X tarjoaa myös puhelimen langatonta latausta sekä älypuhelinintegraatiota, pilvipohjaista, liikennettä seuraavaa navigointia sekä MyT-sovelluksen, jolla voi seurata vaikkapa autonsa sijaintia, bensatankin täyttöastetta sekä ajotapahtumia. Musiikista nauttimiseen tarjolla on JBL Premium -äänentoistojärjestelmä.

Toyota Aygo X

Korostetun eurooppalainen

Valmistaja ei peittele Aygo X:in olevan Euroopassa suunniteltu ja eurooppalaiseen makuun Euroopassa tehty auto. Konseptimallin suunnittelusta vastasi Toyotan European Design and Development eli ED2, tuotantomallista puolestaan Toyota Motor Europe Belgiassa. Auto valmistetaan Tšekin Kolinissa, jossa myös edeltävä polvi sisaruksineen rakentui.

Toyota Aygo X

Eurooppalaisuuden korostaminen erityisesti auton suunnittelusta puhuttaessa on tiettyjen merkkien tapa muistuttaa, että "maailmanautojen" lisäksi automarkkinoita katsotaan edelleen alueittainkin. Jos Pohjois-Amerikka saa kookkaita katumaastureita ja avolavoja, Eurooppa saa pieniä kaupunkiautoja.

Katukuvaan Toyota Aygo X saapuu tehtaan mukaan 2022.

Lähde ja kuvat: Toyota Teksti: Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat