27.7.2022

Nimi muutettu: Fiat 124 Spider ja Mazda MX-5 – kaksi upeaa roadsteria

Fiat 124 Spider

Fiatin ja Mazdan roadster-liitossa molemmat voittivat. Harmiksi vain italialaisosapuolen taival tyssäsi turhan aikaisin.

Tämä kyseinen juttusarja on tähänastisten tasan 80 osansa kautta osoittanut, että joskus "badge engineeringin" tuloksena syntyy aika mitäänsanomattomia automalleja, vailla havaittavaa kontekstia. Joskus taas nimenvaihdoksella aikaansaadaan hieno uusi tarina tai vähintäänkin sivujuoni menossa olevaan tarinaan. Tässä osassa ollaan tekemisissä jälkimmäisen vaihtoehdon kanssa.

Viimeisimpien, 2010-luvun puolivälissä lanseerattujen Fiat 124 Spiderin ja Mazda MX-5:n lähtökohdat ovat toisaalta erilaiset, mutta toisaalta myös aika samanlaiset. MX-5 on vuodesta 1989 valmistetun, erittäin menestyksekkään roadster-mallisarjan uusi sukupolvi, 124 Spider taas on 60-luvulta peräisin olevalle samannimiselle roadsterille tehty retrokunnianosoitus. 500-mallin perusteella Fiat handlaa nämä retromallit erittäin hyvin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa molemmille näkemyksille

Molemmat mallit perustuvat rakenteellisesti Mazdan konstruktioon, mikä tarkoittaa ehyttä, kevyttä ja takavetoista roadster-elämystä molemmissa tapauksissa. Myös molempien tuotantopaikka oli/on Japanin Hiroshimassa. Mazda istutti luonnollisesti MX-5:een Skyactiv-sukupolven 1,5- ja 2-litraiset vapaastihengittävät bensiinimoottorit, ja yhdisti ne erittäin sulavaliikkeiseen Skyactiv-manuaalilaatikkoon.

Fiat 124 Spider
Osainventaario paljastaa myös muun muassa, että Fiatilla on joitakin omia alustarakenteita, mutta rättikatto on molemmissa identtinen.

Fiat puolestaan sai käyttää omaa 1,4-litraista, ahdettua Multiair -voimanlähdettään. Sen pariksi kaivettiin edellissukupolven MX-5:n vaihteisto vastaamaan paremmin turbon potkuihin. Automaattivaihteisto on ollut saatavilla sekä italialaiseen että japanilaiseen.

Fiat 124 Spider
Esi-isä 50 vuoden takaa vierellään uusi Fiat 124 Spider.

Fiat vastasi niin ikään itse 124 Spiderin retrohenkisestä muotoilusta. Alkuperäismallin jalanjäljissä luodut muodot kasvattivat Fiatia Mazdaan verrattuna 14 senttimetrin verran. Sisätilat muistuttavat erittäin paljon Mazdaa.

Fiat 124 Spider

Fiatin - silloin kauan odotettu - 124 Spider näki päivänvalon reilun vuoden MX-5:n jälkeen. Eräs painava syy odotukselle oli varmasti se, että 124 Spiderin esittelyvuonna 2016 sen esikuvan, vuoden 1966 Fiat 124 Sport Spiderin esittelystä tuli kuluneeksi pyöreät 50 vuotta. Valmistus kuitenkin lopetettiin vain noin kolmen vuoden jälkeen, Euroopan tuonti edellä. Syynä näin varhaiselle lopetukselle voidaan varmasti pitää (jälleen kerran) päästöasioita.

Abarth 124 Spider
Varsin herkullinen oli myös Abarth 124 Spider, jossa Multiairista heräteltiin perusmallin 140 hevosvoiman päälle 30 lisää.

Teksti: Benjamin Helander Lähteet ja kuvat: Fiat, Mazda, Moottorin arkisto

Lisää aiheesta

Luetuimmat