23.3.2023

Škodan huima uutuusvuosi – tuloillaan mm. uusi Superb, Kodiaq sekä täysin uusi sähkömalli Elroq

Škodalta nähdään kuluvana vuonna kokonaan uusia malleja, isoja ja pieniä päivityksiä sekä Enyaqin uusi huippumalli. Vain pari mallia näyttää välttyvän muutoksilta kokonaan.

VAG-konsernin merkkien maaliskuun puoliväliin ajoittuneet pressikonferenssit tarjosivat mielenkiintoisia tietoja niiden tulevaisuudensuunnitelmista, ja nyt puhutaan aika lailla lähitulevaisuudesta. Volkswagen esimerkiksi esitteli vuonna 2025 tuotantoon etenevän alle 25 000 euron sähköautokonseptin, ja Audi muun muassa valaisi mallipolitiikkansa laaja-alaisia muutoksia.

Škodan uutiset eivät yhtään kalpene konsernikumppaneille, sillä tšekkiläisvalmistajan uutuustulva koskee kaiken lisäksi jo kuluvaa vuotta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Superb ja Kodiaq uuteen sukupolveen

Škoda-malliston yläpäätä edustava kaksikko menee tänä vuonna perusteellisesti uusiksi. Neljännen sukupolven Superb tulee korvaamaan nykyisen vuoden 2023 toisella puoliskolla, samoin on käymässä Kodiaqille. Molempien osalta nämä seuraavat sukupolvet saattavat olla viimeiset polttomoottoripohjalta.

Škodan tuleva lippulaivamalli, uusi Superb, käy tällä hetkellä läpi viimeisiä testejä ennen muutaman kuukauden päästä koittavaa lanseeraustaan. Superbin sukulaismallit ovat tulevat Volkswagen Passat ja uuden nimen saava Audi A5. Niistä Passat tulee jakamaan Superbin kanssa myös tuotantolinjansa, mikä tarkoittaa, että Superb vaihtaa valmistusmaansa Tšekistä Slovakiaan.

Škoda Superb iV
Väistyvän polven Superb on ollut markkinoilla jo seitsemän vuotta.

Škodan katumaastureista suurikokoisin on sekin menossa perusteellisesti uusiksi. Toisen sukupolven Kodiaq perustunee joiltain osin nykyiseen, mutta samalla on oikeutettua puhua uudesta polvesta. Voimalinjapuolella merkittävänä lisäyksenä on luvassa lataushybridivoimalinja, jota nykypolveen ei ole tarjolla.

Elroq tuplaa täyssähkömallien määrän

Škoda julkistaa tänä vuonna myös odotetun toisen täyssähköautomallinsa. Crossover Elroq sijoittuu kooltaan Enyaqin alapuolelle. Se tulee toki rakentumaan MEB:ille, mutta ei mitä ilmeisimmin ole suora sisar Volkswagen ID. 3:lle ja Cupra Bornille.

Viimevuotinen Vision 7S -konsepti heijasteli tulevia sähkö-Škodia.

Elroq on ennakkotietojen mukaan kompakti, mutta tilapainotteinen sähköcrossover. Sen alapuolelle tulee aikanaan sijoittumaan enemmän tai vähemmän Fabian korvaava Škodan versio Volkswagen ID. 2 All:ista. Škoda aikoo esitellä kolme uutta täyssähkömallia vuoteen 2026 mennessä. Mainittujen lisäksi yksi niistä on seitsenpaikkainen.

Kamiq ja Scala päivittyvät

Lähiaikoina on luvassa myös elinkaaripäivityksiä, jotka koskevat pienintä crossoveria Kamiqia sekä Scala-hatchbackiä. Molempien mallien osalta luvassa on eriasteisia päivityksiä niin ulkonäköön kuin pintaa syvemmällekin.

Skoda Scala
Škoda Scala

Ainakin Scalan voisi olettaa saavan keulaansa muun malliston tapaiset kaksiosaiset ajovaloumpiot. Uudistetut Scala ja Kamiq saattavat olla jopa heti ensimmäisiä tässä artikkelissa kuvatuista uutuuksista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luvassa myös Enyaq Laurin & Klement

Škodalle Laurin & Klement merkitsee huippumallia nimenomaan luksusmielessä. Tasokkainta trimmiä on tähän mennessä tarjottu Octaviasta, Yetistä, Superbista ja Kodiaqista.

Parhaiten varusteltujen Škoda-mallien nimi juontaa alkuperäisestä Laurin & Klement -autonvalmistajasta, jonka Škoda otti hallintaansa 1920-luvulla. Enyaqista on siis tänä vuonna tulossa ensimmäinen sähköinen Laurin & Klement, ja yksi tasokas vaihtoehto täyssähköautomarkkinoille.

Lähteet: Škoda, EVspied, Carscoops Kuvat: Škoda, Moottorin arkisto Teksti: Benjamin Helander

Luetuimmat