23.9.2017

Täydellisyyden tekijät – Bentleyn ylellisyys syntyy käsityönä

Bentleyn ylellisyys syntyy käsityönä

Uuden Continental GT:n lisäksi Bentley esitteli ihmisiä tinkimättömän laadun takaa.

– Haluatteko kokeilla? Alison Cadwallader katsoo lasiensa yli kysyvästi.
Haasteena on tehdä ristiompeleita erinomaisen pehmeään nahkasuikaleeseen. Cadwallader itse tekee tikkauksia eleettömän näköisesti odottaessaan typertyneen autotoimittajakaksikon vastausta. Mielessä käyvät koulun käsityötuntien nöyryytykset ja mutisemme tekosyymme lempeälle brittirouvalle.

Bentleyn ylellisyys syntyy käsityönä

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ihmiset luksuksen takana

Frankfurtin autonäyttelyssä Bentleyn vetonaulana oli luonnollisesti luksusmerkin uunituore Continental GT, joka on jälleen upea esimerkki luksusautoilusta. Kun Volkswagen-ryhmä laittaa peliin parastaan, on lopputuloksena ylellisyyttä sielläkin, missä sitä ei odota. Esimerkkinä vaikkapa se, että Continental GT:n ovissa ei ole alempiarvoisista autoista tuttuja pykäliä, vaan oven voi jättää juuri niin auki kuin itse haluaa.

Bentleyn ylellisyys syntyy käsityönä

Tuttuun tapaan auto on uskomaton taidonnäyte erityisesti nahkaverhoilun, ompeleiden, metalliosien ja puupaneeleiden osalta. Uusi pyörivä Bentley Rotating Display piilottaa vulgäärin navigaattorinäytön tarvittaessa: tilalle tulevat joko perinteiset mittarit tai paljas puupaneeli. Mutta miten kaikki tämä syntyy?

Bentleyn ylellisyys syntyy käsityönä

Volkswagen-ryhmän ennakkoillassa brittimerkki esitteli pienien työpisteiden muodossa Bentleyn käsityöammattilaisten työpanosta. Ompelupisteellä voi tutustua lukuisiin nahkalaatuihin, väreihin ja kirjailuihin. Näytillä on Bentleyn perustajan Walter Owen Bentleyn mukaan kirjailtu ohjauspyörä sekä ilmeisesti pimeässä valittu purppuran ja keltaisen yhdistelmä.

Verhoilupuolella Continental GT:n uutuutena on myös uusi timanttikuvioitu nahka, jonka toteuttaminen vaatii 712 koneellisen tarkasti tehtyä ommelta. Nahka kutistuu prosessissa 12%, joka sekin täytyy huomioida.

Bentleyn ylellisyys syntyy käsityönä

Suurin osa työstä tehdään kuitenkin käsin, joten Bentleynsä voi tilata lähes sellaisena kuin haluaa. Kirjailuista ja tikkauksista voi kysyä suoraan Crewen tehtaalla työskentelevältä Cadwalladerilta. Pohjois-Euroopan härännahoista tehtävään sisustaan uppoaa hulppeat 2,8 kilometriä lankaa.
– Yhden sisustan tekeminen vie noin 27 tuntia, mutta ei tämä ole niin vaikeaa, rouva naurahtaa kauhistelumme keskellä.

Bentleyn ylellisyys syntyy käsityönä

Kun hyvä puu ei riitä

Lisää kädentaidottomuutta voi kokea puutyöpisteellä, jossa Harjit Singh demonstroi Bentleyn puuviiluihin tarvittavaa kylmähermoisuutta. Singh on vast'ikään valmistunut Bentleyn kolmivuotisesta oppisopimuskoulutuksesta, joten reipas nuorimies saa vihdoin tehdä vaikka koko sisustan yksin.

Bentleyn ylellisyys syntyy käsityönä

Valittavia puulaatuja on Continental GT:n tapauksessa kahdeksan erilaista ja nyt brittivalmistaja tarjoaa ensi kertaa myös kahden puulaadun yhdistelmiä. Perinteisten eri tavalla lakattujen pahkapuiden lisäksi uutena puulaatuna on akaasioihin kuuluva havajilainen koa. Vieressä Singhin esimies muistuttaa, että Bentleyllä myös kiiltomustaksi lakattu pianopuu on oikeaa puuta.

Bentleyn ylellisyys syntyy käsityönä

Valittu puupinta lakataan viiteen kertaan, jonka jälkeen se hiotaan käsin aina 120 karkeudesta 2 000 karkeuteen, jonka jälkeen pinta vielä kiillotetaan. Esimerkiksi keskikonsolin lokeron kansi on koristeltu 0,6 mm paksulla puuviilulla, jonka täytyy istua täydellisesti ympäröivään kehykseen. Puuosien sovittamisessa toleranssi on nimittäin vain 0,1 millimetriä.

Bentleyn ylellisyys syntyy käsityönä

Bentley Continental GT:ssä tätä mestarillisesti viimeisteltyä puuta on yhteensä 10 neliömetriä ja kaikkien palasten sovittaminen sisustaan kestää yhdeksän tuntia. Tästä ajasta kaksi tuntia kuluu pelkästään Bentley Rotating Displayn parissa, sillä puun syiden täytyy sopia täydellisesti myös näytön eri puolien kesken.

Bentleyn ylellisyys syntyy käsityönä

Lohtua robotiikan aikana

Vaikka Bentley toki vaatii tinkimättömästä käsityöstään asiallisen rahallisen korvauksen, tuo brittivalmistajan perinteisyys myös mielenrauhaa. Lasereiden ja nanometrien aikakaudella on upeaa, että käsityöammattilaisen tuntumaa, pelisilmää ja kylmähermoisuutta arvostetaan silti yli kaiken.

Bentleyn ylellisyys syntyy käsityönä

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen ja Lauri Ahtiainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat