Ajoneuvot | Uutinen | 18.9.2018

Ammattiliitot sotajalalla: Škoda Superbin tulisi pysyä Tšekki-tehtailla

Valmistuskapasiteettia tasapainotteleva VW-ryhmä on aran aiheen äärellä sen harkitessa Škodan lippulaivan siirtoa pois Tšekin tehtailta.

Jaa artikkeli

Škodan vauhdikkaat viime vuodet ovat luoneet tilanteen, jossa merkin tsekkiläistehtaat hurisevat täydellä kapasiteetilla, eikä sekään aina riitä. Esimerkiksi suosittu Škoda Karoq saattaa pian tulla myös Saksan Osnabrückin tehtaalta.

Kapasiteettiongelmia on nyt pohdittu Volkswagen-ryhmässä ja ajatuksena on ollut siirtää Škodan lippulaivan, Superbin, valmistus Volkswagenin Emdenin tehtaalle. Tämä puolestaan on suuttanut paikalliset ammattiliitot, joille Superbin valmistuksessa on kyse työpaikkojen lisäksi ylpeydestä. Ammattiliitoille tuotannon siirtäminen on kategorisesti mahdottomuus.

– Meidän täytyy löytää ratkaisu taistellaksemme Superbista, joka on tärkeä meille kaikille, kommentoi Škodan työntekijäliittoa johtava Jaroslav Povsik.

Tällä hetkellä Škoda Superb valmistetaan Kvasinyn tehtaalla, jossa tehdään myös Karoqia ja sen sisarmalli Seat Atecaa sekä suurempaa Škoda Kodiaqia. Saksassa Emdenin tehtaalla valmistetaan Volkswagen Passatin eri versioiden lisäksi uudempaa Arteonia.

Škodan viime vuosien kova vauhti on herättänyt närää myös VW-ryhmän sisällä, jossa koetaan paikoin epäreiluna, että tsekkimerkki hyödyntää samaa teknologiaa edullisesti halvempien valmistuskustannusten Tšekissä. Merkki onnistui viime vuonna olemaan voittomarginaalilla mitattuna paremmassa tuloskunnossa kuin jopa Audi ja BMW. Škodan kotitehdas ja päämaja sijaitsee Mlada Boleslavissa.

Lähde: Automotive News Kuvituskuva: Petri Munukka 

Jaa artikkeli

Keskustelu