31.3.2018

Vanteiden pesu ennen tai jälkeen säilönnän

Vanteiden pesu

Renkaidenvaihtosesonki tarkoittaa usein vanteiden vaihtumista. Vanteiden pesu olisi hyvä suorittaa jo ennen säilömistä, mutta viimeistään säilömisen jälkeen.

Vanteiden pesu jää monesti hieman paitsioon autonhoidossa. Harva suojaa vanteet kauttaaltaan, myös sisäpinnoilta, yhtä usein kuin maalipinnan. Tämä siitäkin huolimatta, että lakkapinta on usein aivan samanlainen.

Tavalliset lakatut kevytmetallivanteet kaipaavat maalipintaa vastaavaa ylläpitoa. Vanteiden pesu kauden jälkeen ei oikeastaan poikkea suuremmin auton pesemisestä ennen vahausta - muuten kuin välineiden osalta. Vanteiden ylläpitopesu on jo käsitelty juttusarjassa, mutta se ei riitä pinttyneen pien poistamiseen.

Vanteiden lika
Erityisesti vanteiden sisäpinnalle kertyy hurja määrä likaa mikäli niitä ei pidetä puhtaana auton ylläpitopesujen yhteydessä.

Lika irtoaa sitä helpommin, mitä vähemmän aikaa se on ehtynyt jämähtää kiinni. Tästä syystä olisi hyvä puhdistaa vanteet kauttaaltaan ennen kuin ne säilötään kesän tai talven ajaksi odottamaan allelaittoa. Samalla vanteiden käsittely muuttuu merkittävästi miellyttävämmäksi, kun kädet ja vaatteet eivät likaannu toimenpiteessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Esipesu

Samoin kuin maalipinnasta, myös vanteista tulee huuhtoa enimmät liat esipesun avulla ennen niihin koskemista pesuvälineellä. Vedellä suihkiminen ei kuitenkaan riitä, sillä asiat on tarkoitus tehdä hyvin. Pinnasta halutaan mahdollisimman puhdas ennen kosketusta.

Vanteiden esipesu
Liuotinpesuaine soveltuu vanteiden esipesuun ennen pesuvälineellä koskettamista.

Siksi esipesu on suositeltavaa suorittaa liuotinpesuaineella. Laimennettavia bioliuottimia hyödynnettäessä voi suosia varsin vahvaa seosta. Valmistajan suosituksia on syytä noudattaa, mutta jopa 1:5 laimennos on täysin käyttökelpoinen jos sellainen sallitaan.

Hiilivetyliuottimet eivät ole laimennettavissa ja niitä tulisi käyttää vain öljynerotuskaivolla varustetuilla pesupaikoilla. Ne ovat haitallisia ympäristölle. Hiilivetyliuottimia käytettäessä on kuitenkin mahdollista jättää väliin myöhemmin esiteltävä pienpoisto, sillä ne hoitavat osin samaa tehtävää.

Vanteiden liuotinpesu
Pesuaineet on helpointa sumuttaa pintaan, joten suurempia pakkauskokoja hankittaessa myös sumutinpullot tulevat tarpeen.

Liuotinpesuaineen levityksen ja vaikutuksen jälkeen pesuaine huuhdellaan mahdollisimman huolellisesti pois. Painepesuri auttaa pesutehoa, mutta ei ole täysin välttämätön. Liuotinpesuaineita ei saa missään nimessä päästä kuivumaan pinnalle.

Raudanpoisto

Raudanpoisto on jo käsitelty moottorin autonhoitojuttusarjassa erikseen ja aiemmasta artikkelista selviää tarkemmin mistä on kyse. Tämä on erityisesti vanteille tärkeä pesuvaihe jarrujen välittömän läheisyyden vuoksi.

Raudanpoisto vanteilta
Raudanpoistoaine muuttuu tumman violetiksi reagoidessaan rautajäämien kanssa.

Samasta syystä moni vannepesuaine pohjautuu samaan kemialliseen reaktioon kuin maalipinnoille tarkoitetut raudanpoistoaineet. Vannepesuaineena myytävä, rautaa poistava, tuote saattaa kuitenkin sisältää muutakin likaa puhdistavia ominaisuuksia. Nämä ovat hyviä vaihtoehtoja tähän vaiheeseen.

Jos aikomuksena on, suosituksista huolimatta, vanteiden pesu vain yhdellä aineella, raudanpoiston hoitava laadukas vannepesuaine on ehdottomasti vaihtoehdoista paras. Mahdolliset pikitahrat tosin jäävät vanteisiin kiinni, mutta suurin osa muusta liasta hoitunee. Käyttö tapahtuu samoin kuin pienpoistoaineen kanssa, mutta myös brush tai vastaava työkalu sopii hyvin mikrokuitua korvaamaan.

Vanne ja brush
Paras väline vanteiden puhdistamiseen riippuu vanteiden muodon lisäksi käyttäjän mieltymyksistä. Kuvassa käytössä on brush.

Pienpoisto

Kuten jo todettua, hiilivetyliuottimia hyödynnettäessä pienpoiston yli voi hypätä. Muussa tapauksessa sekin on valitettavasti tarpeen. Sen voi suorittaa joko tässä vaiheessa tai jo ennen raudanpoistoa – molemmille vaihtoehdoille löytyy kannatusta.

Pienpoisto on käyty Moottorin autonhoitosarjassa jo aiemmin erikseen läpi, joten sieltä on hyvä lukea pidempi selostus tarvittaessa. Aiheeseen ei siksi syvennytä tässä sen suuremmin.

Pienpoisto vanteilta
Piki esiintyy usein mustina paakkuina ja se erottuu hyvin vaaleilta pinnoilta. Pienpoistoaine liuottaa tahrat.

Pienpoistoaine sumutetaan pintaan ja sen toimintaa on suositeltavaa tehostaa levittämällä se esimerkiksi mikrokuituliinalla tai mikrokuituisella levitintyynyllä. Vaikutusajan jälkeen, ennen kuin aine kuivuu, se huuhdellaan pois. Tämän jälkeen käsittely voidaan toistaa tai jatkaa seuraavaan vaiheeseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuivaus ja suojaus

Vanteiden pesuun tarkoitetut välineet ja työskentelyvinkit on käyty läpi kattavammin vanteiden ylläpitopesujutun yhteydessä. Jos vanteet tuntuvat vielä sormenpäällä kokeillessa karheilta, saattaa puhdistussavi olla tarpeen. Muussa tapauksessa päästään kuivaamaan.

Myös vanteiden kuivaukseen on suositeltavaa käyttää mikrokuituliinaa, mutta ehkä hieman pienempää kuin koko auton tapauksessa. Helppo käsiteltävyys on tärkeää, eikä liinan haluta keräävän roskia maasta.

Puhdas vanne
Puhdas lopputulos on mikrokuituliinalla kuivaamista vaille valmis suojattavaksi.

Lopuksi vanteet voi suojata vahalla tai muulla suojatuotteella. Luonnonvahat eivät siedä korkeita lämpötiloja, joten ainakin satunnaista ratailua näkevien autojen vanteiden suojaksi kannattaa valita jotakin synteettistä. Tavallisessa arkiajossa jarrut tuskin kuumentavat vanteita niin paljon, että asia muodostuisi ongelmaksi.

Vanteille suositaan kuitenkin lämmöistä johtuen usein synteettisiä tuotteita eikä ole mitään syytä miksi näin ei toimisi. Ei tämä toki tarkoita että vanteita varten olisi välttämätöntä hankkia erillistä purnukkaa hyllylle seisomaan, vaan maalipinnalle valittu tuote käy aivan hyvin. Tärkeintä on pinnan suojaaminen – eduista pääsee nauttimaan seuraavan pesukerran yhteydessä.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat