2.11.2019

Älä tunaroi renkaita vaihtaessa – Autoliiton vinkeillä vältyt harmeilta

renkaanvaihto

Vahinkoja sattuu jokaiselle, myös renkaanvaihdossa. Voit kuitenkin välttää auto- ja henkilövahingot helposti näillä Autoliiton ohjeilla.

Talvirenkaiden vaihtaminen alkaa olla viimeistään nyt ajankohtaista. Renkaiden vaihtamisen taitanee – tai ainakin luulee taitavansa – suurin osa autoilijoista. Yksinkertaisen oloisessa hommassa on kuitenkin yllättävän monta muuttujaa.

Mikäli aiot vaihtaa renkaat ammattilaisen tarjoamien palveluiden sijaan itse, kannattaa lukea Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen ohjeet yleisimpien mokien välttämiseksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seisontajarru, vaihde ja kiilat

Autoa tulee nostaa vain tasaisella ja tukevalla alustalla, sillä epätasaisella tai pehmeällä alustalla tunkki saattaa painua maahan tai kaatua ja auto vaurioitua. Pahimmassa tapauksessa renkaan vaihtajakin saattaa loukkaantua.

Ennen auton nostamista sen paikallaan pysyminen on varmistettava seisontajarrulla ja vaihteella. Myös pyöräkiiloja tulee käyttää. Eturengasta vaihdettaessa on kiilat laitettava vastakkaisen puolen takapyörän ympärille. Jos auto pääsee liikkumaan, putoaa se tunkin päältä. Tällöin autoon tulee vaurioita ja myös renkaanvaihtaja saattaa loukkaantua.

renkaan vaihto
Käytä aina kausirenkaanvaihdossa asianmukaisen järeää tunkkia.

Tunkin on hyvä olla asianmukaisen järeä ja ehjä. Autojen omat tunkit ovat usein heppoisia ja ne on tarkoitettu lähinnä renkaan hätävaihtoon tien päällä. Toistuvassa kausivaihdossa tunkki joutuu ajan myötä liian koville.

Älä anna tunkin kaatua

Tunkkaaminen tulee tehdä vain autovalmistajan sallimasta nostokohdasta, sillä väärä nostokohta saattaa aiheuttaa vaurioita autoon ja tehdä nostosta vaarallista. Lisäksi auton ja tunkin välissä on käytettävä asianmukaista nostotyynyä pehmikkeenä, sillä ilman pehmikettä auton maalipinta voi kärsiä.

Ennen nostamista pyöränpultteja tai -muttereita tulee löysätä hieman, ettei tunkki joudu liian kovalle rasitukselle ja kaatumisvaara kasva ylös nostetusta autosta pultteja tai muttereita auki rytkytettäessä.

renkaanvaihto
Löysää renkaan pultit tai -mutterit ennen tunkkaamista.

Vaikka momenttiavainta suositellaan pyöränpulttien ja -muttereiden kiristämisessä oikean tiukkuuden saamiseksi, sitä ei saa käyttää löysäämiseen. Mikäli momenttiavainta käytetään muuhun kuin käyttötarkoitukseensa, se saattaa vaurioitua.

Puhdista navat varmistuaksesi renkaan kiristymisestä

Pyörän navoista tulee tarkistaa, ettei niihin jää pois otettavien vanteiden mahdolliset soviterenkaat. Mikäli jäävät, tulee ne irrottaa ennen uuden vanteen asentamista. Napaan unohtunut vääränlainen soviterengas aiheuttaa sen, ettei uusi pyörä kiristy kunnolla. Myös todennäköisyys vanteen vaurioitumiselle on suuri.

Samassa yhteydessä pitää puhdistaa epäpuhtaudet pyörännavasta, sillä myös vanteen ja pyörännavan väliin jääneet hiekanmurut saattavat aiheuttaa pyörän löystymisen ja irtoamisen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Oikea pyörimissuunta takaa halutut ominaisuudet ja lisää renkaan käyttöikää

Uusia renkaita asennettaessa tulee tarkastaa niiden pyörimissuunta. Pyörimissuuntaa ei tulisi vaihtaa, jotta rengas toimii suunnitellusti ja kestää pidempään. Pois otettavien renkaiden paikat kannattaa merkitä. Mikäli renkaissa ei ole olennaista kulumiseroa, asenna seuraavana ajokautena edellisen ajokauden eturenkaat taakse ja takarenkaat eteen pyörimissuuntaa vaihtamatta. Mikäli kaksi rengasta ovat selkeästi muita parempia, paremmat on asennettava vetotavasta riippumatta aina auton takapäähän.

Mutteri väärinpäin vaurioittaa vannetta

Jos talvi- ja kesärenkaat ovat erilaisilla vanteilla, myös niiden kiinnityspultit tai -mutterit ovat usein erilaiset. Mikäli uusi vanne ei ole suorasovitteinen, varmista, että vanteessa on asianmukainen soviterengas ennen asennusta.

Kiinnitysmuttereissa on vaarana väärin päin kiinnittäminen. Jos mutterin vannetta vasten tarkoitettu kartio-osa jätetään virheellisesti ulospäin, pyörä ei kiristy oikein ja vanne todennäköisesti vaurioituu.

Täristävät renkaat
Mikäli renkaat ovat täristäneet edellisenä ajokautena, kannattaa ne käyttää tasapainotuksessa ennen alle vaihtamista.

Pulttien tai muttereiden kiristäminen tulee tehdä ristiin, jotta vanne asettuu paikalleen oikein ja kiristyy tasaisesti. Kun olet laskenut auton maahan, tee lopullinen kiristys momenttiavaimella varmistaaksesi juuri oikean tiukkuuden pulteille tai muttereille. Liian löysälle jäänyt rengas saattaa irrota ja liian kireälle jäänyttä rengasta on vaikea irrottaa tien päällä. Myös vanne, pinnapultit, tai kiinnityspultit saattavat vaurioitua liian tiukkaan kiristettäessä.

Mikäli auton vararengas on erilaisilla pulteilla kuin alla olevat, huolehdi oikeanlaiset pultit mukaan. Mikäli autossa käytetään lukkopultteja tai -muttereita, on niiden avaamiseen tarvittava sovite tai keskiösuojan avain pidettävä autossa mukana.

Muista momentti!

Momenttiavainta tulee säilyttää sen käyttöohjeiden mukaisesti. Momenttiavain tulee kääntää käytön jälkeen nollille, jottei sen kalibrointi vääristy.

Noin 150–200 kilometrin ajamisen jälkeen renkaat on jälkikiristettävä, sillä vanteen ja pyörännavan väliin on voinut jäädä epäpuhtauksia, jotka murentuessaan löysäävät pyörän. Jälkikiristys on siis äärimmäisen tärkeä toimenpide.

– Mikäli kuitenkin epäilet omaa osaamistasi tai et omista asianmukaisia työkaluja, kannattaa renkaanvaihto jättää suosiolla ammattilaisen tehtäväksi, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen huomauttaa.

Teksti: Eetu Kokkonen Lähde: Autoliitto/Teppo Vesalainen Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lue lisää

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat