Talvirengasvertailu

Ajoneuvot Kitkarenkaat Rengastesti Renkaat Talvirenkaat Tekniikka Testit 10.10.2018

Moottorin suuri kitkarengastesti: miten hyvin nastaton talvirengas pitää nastarenkaaseen verrattuna?

Moottorin tämän talven toinen talvirengastesti pyörii nastattomien talvirenkaiden ympärillä. Selvitimme muun muassa sen, miten kitkarenkaat pitävät aiemman testimme nastarenkaisiin nähden.

Kitkarenkaisiin keskittyvä juttu, joka julkaistaan kokonaisuudessaan 10. lokakuuta ilmestyvässä painetussa Moottorissa 10/2018, on toinen osa talvirengastestiemme sarjaa. Ensimmäinen eli nastarenkaiden vertailu julkaistiin edellisessä numerossa 9/2018. Molemmat lehdet ovat myynnissä myös sähköisinä näköisversioina Lehtiluukussa.

Testit on toteutettu yhdessä suomalaisen Test World -testilaitoksen kanssa, jonka Ivalossa sijaitseva testikeskus ulkoratoineen ja jäähdytettyine sisähalleineen mahdollistaa renkaiden ympärivuotisen talvitestaamisen sekä luotettavat testausolosuhteet.

Talvirengasvertailu

Piikillä vai ilman?

Nastattomien ja nastallisten talvirenkaiden välinen paremmuus on yksi autoilijoiden kestokiistanaiheista. Vaikka neljä viidestä suomalaisesta hankkii edelleen autonsa alle nastat, kitkarenkailla – kuten kansanomainen termi kuuluu – on vannoutunut fanijoukkonsa.

Onkin hyvin mielenkiintoista verrata kitkarenkaiden pitoa nastarenkaisiin. Koska molemmat testimme tehtiin samaan aikaan – samoissa olosuhteissa, samoilla autoilla ja samojen testihenkilöiden toimesta – tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia.

Tyhjentävää vastausta ikuisuuskysymykseen, siis nastat vai kitkat, on tämänkään jälkeen mahdotonta antaa, mutta ennakkokäsitykset saivat vahvistuksen.

Jäällä, etenkin sileällä, on kitkarenkaalla syytä ajaa erityisen varovaisesti. Esimerkiksi jarrutusmatkassa paras kitkarengas jää parhaasta testaamastamme nastarenkaasta reilusti yli 20 prosenttia, ja huonoin kitka melkein 30 prosenttia.

Kun ajoalusta vaihtuu jäisestä lumiseen, nastattomien ja nastallisten erot tasoittuvat selvästi. Ja vaikka kitkarengas on yleisesti ottaen märällä ja kuivalla asvaltilla nastarengasta parempi, huonoimmat nastattomat eivät testimme perusteella pärjää sulalla kelillä kaikille nastarenkaille.

Talvirengasvertailu

Testatut renkaat, koko 205/55 R16:

  • Bridgestone Blizzak WS80
  • Continental Conti Viking Contact 7
  • Goodyear Ultra Grip Ice 2
  • Hankook Winter I*Cept IZ2 W616
  • Michelin X-Ice XI3
  • Nokian Hakkapeliitta R3
  • Nokian Nordman RS2
  • Pirelli Ice Zero FR

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat