1.12.2019

EU:n rengasmerkintäuudistus auttaa autoilijoita Pohjoismaissa: jää- ja lumipito näkyviin

kitkarengasvertailu
Continental Conti Viking Contact 7

Aiemmin rengasmerkinnöistä puuttuneet jää- ja lumipitoa kuvaavat arvot tulevat rengasmerkintöihin toukokuussa 2021. Merkintöjen puuttumisen katsotaan rokottaneen liikenneturvallisuutta pohjoisissa maissa.

EU-rengasmerkintä on kertonut renkaiden taloudellisuuden, vesipidon ja äänekkyyden selkeillä kirjain- tai desibelimerkinnöillä. Nyt Euroopan unioni on laajentamassa käytäntöä ottamalla käyttöön lumi- ja jääpidosta kertovat merkinnät kitkarenkaille. Uudistuksen kerrotan astuvan voimaan vuoden 2021 toukokuussa. Nastarenkaille uusia merkintöjä ei tuoda.

Kasvava renkaiden verkkokauppa ja käytettyjen autojen maahantuonti ovat lisänneet Keski-Euroopan olosuhteisiin tarkoitettujen talvirenkaiden käyttöä Pohjoismaissa, minkä näkynee myös turvallisuudessa. Testasimme eri tyyppisten renkaiden eroja Moottorissa 10/2019.

Uudet merkinnät renkaissa helpottavat kuluttajien mahdollisuuksia vertailla keskenään eri renkaiden turvallisuutta talviolosuhteissa, joka helpottaa muun muassa renkaiden verkko-ostamista.

– Aiemmin rengastarran tiedot johtivat pohjoismaista talvirenkaan ostajaa harhaan. Nyt mukaan saatava jääpitomerkintä erottelee pohjoisiin olosuhteisiin soveltuvan renkaan muista talvirenkaista. Käytännössä pohjoismaisten renkaiden EU-tarroihin lisätään sekä lumi- että jääpitoa koskevat merkinnät kansainvälisten standardien mukaisesti. Uusi tarra korjaa EU:n aiemmin tekemän virheen, Nokian Renkaiden kansainvälisistä standardeista vastaava johtaja Jarmo Sunnari kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eri alueilla vaaditaan erilaisia ominaisuuksia

Pohjoismaiden kitkarenkaat suunnitellaan nimenomaan jäälle ja lumelle, kun puolestaan Keski-Euroopan talvien märät olosuhteet vaativat enemmän märkäpitoa. Näiden ominaisuudet eivät ole riittävät Pohjoismaissa.

– Ainoastaan märkäpito-ominaisuuksista kertova turvallisuusinformaatio ei huomioinut Pohjoismaille tyypillisiä talviolosuhteita. Renkaan märkäpitoluokitus ei kerro talvirenkaan soveltuvuudesta pohjoisen talveen, mutta kuluttajien turvallisuuden kannalta on oleellista hankkia oikeanlaiset renkaat oikeisiin olosuhteisiin, Sunnari toteaa.

Mistä on kyse?

  • Henkilö- ja pakettiauton renkaissa on EU-merkintä, jolla ilmaistaan renkaan märkäpitoa, melua ja vaikutusta polttoaineenkulutukseen.
  • Nykyisten merkintöjen rinnalle lisätään tieto jää- ja lumipidosta.
  • Uusilla merkinnöillä renkaiden vertailuvuus paranee ja verkko-ostaminen helpottuu.
  • Merkintä lisätään kaikkiin pohjoisiin olosuhteisiin suunnattuihin kitkarenkaisiin, asetus ei koske nastarenkaita.
  • Uudet merkinnät ovat käytössä 1.5.2021 alkaen.

Lisäksi Sunnari summaa nykyisen merkinnän suurimman ongelman olevan talvirankeina markkinoitavat renkaat, jotka eivät ominaisuuksiltaan sovellu kaikkiin talviolosuhteisiin. Tällaisia voi kuitenkin päätyä asiasta tietämättömälle kuluttajalle, joka katsoo vain tarrassa kerrottuja märkäpito-ominaisuuksia.

Aluksi jääpitomerkintä tulee käyttöön ainoastaan henkilöautojen renkaissa. Merkintä tulee perustumaan jääpitotestiin, jota standardisoidaan paraikaa kansainvälisessä standardoimisjärjestössä. Vain pohjoisiin olosuhteisiin aidosti suunnattujen talvirenkaiden kerrotaan läpäisevän tulevat testit.

Nokian Renkaat kertoo myös työskennelleensä aktiivisesti merkintöjen päivittämiseksi yhdessä pohjoismaisten viranomaisten ja päättäjien kanssa.

– Suomalaisella ja yhteispohjoismaisella teollisuuden ja viranomaisten yhteistyöllä Brysselin suuntaan on tässä hankkeessa ollut valtava rooli. Suomen Traficom ja Liikenneministeriö ovat systemaattisesi pitäneet asiaa esillä. Useat suomalaiset ja ruotsalaiset mepit ovat toimineet asian hyväksi, kuten Henna Virkkunen, joka hakeutui asetuksen esittelijäksi Euroopan parlamentissa. Lisäksi neuvottelun etenemisestä huolehtivat suomalaiset virkamiehet meneillään olevan Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana, Sunnari kiittelee.

Lähde: Nokian Renkaat Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat