5.6.2021

Ja sitten jotain aivan muuta: maailman kallein Rolls-Royce Boat Tail

Rolls-Royce Boat Tail

"Näyttäkää minulle jotain ennennäkemätöntä". Tämä oli kolmen asiakkaan viesti brittimerkille edellisen räätälimallin jälkeen. Rolls-Royce Boat Tail on vastaus tähän haasteeseen.

Rolls-Royce Boat Tail jatkaa siitä, mihin 2017 esitelty Rolls-Royce Sweptail jäi. Sweptaililla brittiläinen luksusmerkki ilmoitti olevansa kiinnostunut myös äveriäimpien asiakkaidensa yksilöllisistä toiveista. Sweptailia arveltiin aikoinaan maailman kalleimmaksi autoksi, vaikka Rolls-Royce ei ymmärrettävästi halunnutkaan keskustella auton hinnasta avoimesti. Perän erikoisten muotojen takana oli auton tilaajan rakkaus veneitä kohtaan. Yksityiskohtiin kuuluivat muun muassa piilopaikat attaseasalkuille ja omistajansa kanssa saman vuosikerran kuohujuomalla varustettu sampanjakaappi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ryhmäalennus

Sweptailin vanavedessä Rolls-Royce sai myös muita tiedusteluja Coachbuild-osastonsa palveluksista. Kiinnostuneiden juokosta erottui kolmikko, joka toivoi autolta samankaltaisia ominaisuuksia. Kaikki viittasivat toiveissaan erityisesti J-luokan jahteihin sekä moderniin purjehdusmuotoiluun. Trio suostui siihen, että auton purjehdushenkisesti muotoiltu kori olisi sama, mutta jokainen saisi valita autonsa yksityiskohdat itse.

Kölimuotoja heijasteleva Boat Tail muovattiinkin suurelta osin lopulta käsin, sillä sulavalinjaiset, tiukasti sovitetut ja ja monimutkaiset muodot eivät kaikilta osin olleet robotiikan parasta alaa. Vähemmän yllättäen Rolls-Royce itse muistuttaa valmistusprosessiin heijastelleen tapaa, jolla myös esikuvana olleet jahdit luotiin. Aikaa vaativa työtapa on merkin mukaan myös osa sielun saattamista uuteen luomukseen.

Yksityiskohtaisemmin ajateltuna huomiota on kiinnitetty tapaan, jolla merkin perinteinen Pantheon-etusäleikkö on toteutettu ja siihen, miten päivänajovalot muodostavat auton otsalinjaa. Kylkilinjassa viitataan astinlautoihin, tuulilasin kulma on puolestaan lainattu "vedestä kohoavasta moottoriveneestä". Auton perästä voidaan puhua suorastaan takakantena ja materiaalina on ruotokuvioitu puuviilu, jonka mittasuhteita ja merellisyyttä korostetaan kiillotetusta teräksestä tehdyillä liituraitaupotuksilla.

Rolls-Royce Boat Tail

Sweptailin tavoin Boat Tailin omat juuret löytyvät meren lisäksi kaukaa Rolls-Roycen historiasta. Tällä kertaa asiakkaan autokokoelmasta löytyi vuoden 1932 Rolls-Royce Boat Tail, joka entisöitiin juuri sopivasti vuoden 2021 Boat Tailin pariksi. Pyöreät ajovalot ovat nekin tyylilainaa merkin arkistosta.

Pituutta nelipaikkaisella autolla on lähes 5,8 metriä ja aurinkoisen sään sattuessa katon voi poistaa. Sadekuuroa varten mukana on kuitenkin väliaikainen tonneau-suoja.

Rolls-Royce Boat Tail

Kaikki paitsi yksityiskohdat ovat turhia

Rolls-Royce Boat Tailin sininen väri on valittu sekin heijastelemaan purjehdusmieltymyksiä ja värisävy vaihteleekin varjojen vaivihkaisesta valoisan värikkääseen. Merkittävien korilinjojen viimeistely on tapahtunut käsityönä, sillä Rolls-Royce kertoo lähes kuivan maalikerroksen saaneen viimeistelyn sormenpäällä hivelemällä, pehmentäen maalipinnan linjoja. Vaiheittain käsinmaalattu konepelti on puolestaan merkin ensimmäinen.

Rolls-Royce Boat Tail

Sisustassa Boat Tail suosii tummempaa nahkaverhoilua etuistuimilla, merkiten sitoutumista ajamiseen, takaistuinten saadessa vaaleamman sävytyksen. Sinistä väriä on punottu myös korin teknisiin kuituihin, tietysti tasan 55° kulmassa, muistuttaen vesivanaa.

Erittäin henkilökohtaisena autona Rolls-Royce Boat Tail heijastelee asiakkaansa toiveita myös muilta osin. Kojelaudasta löytyy upotettuna sveitsiläisen kellotalo Bovet 1822:n ratkaisu kysymykseen "onko nyt päivällinen vai illallinen": miehen ja naisen rannekelloparista voidaan tarvittaessa upottaa jompi kumpi kojelautaan ajannäyttäjäksi. Käännettävien tourbillon-kellojen kehtojärjestely vaati kolmen vuoden yhteistyön Bovet 1822:n ja Rolls-Roycen välillä.

Kynistä kiinnostuneen omistajan toiveesta hansikaslokerossa odottaa omassa säilytysrasiassaan erityisen rakas Montblancin kynä. Muuten kojelaudan viimeistelyssä on hyödynnetty Guilloché-kuviointia sekä Caleidolegno-viilun avosyistä pintaa.

Rolls-Royce Boat Tail

Napin painalluksella Boat Tail avaa takakannen kaksi säilytyslokeroa (tasan 67° kulmaan), joihin on piilotettu asianmukainen määrä piknik-evästä, jotta autolla liikkuminen on aina eräänlainen lupaus jostain erityisestä. Aterimien taustalta löytyy pariisilainen Christofle ja aterimiin onkin kaiverrettu Boat Tail.

Asiakkaan toiveiden mukaisesti telineissä on Armand de Brignacin sampanjaa (Alkossa alkaen 295 euroa pullo) ja telineiden mekanismi osaa tarjota pulloa tasan 15° kulmassa. Säilytys on luontaisesti 6°C lämpötilassa. Henkilökohtaisia yksityiskohtia ovat myös värien sovittaminen yhteen sampanjapullojen kanssa sekä pitkästä ystävyydestä ja viiniharrastuksesta kertova anekdootti siitä, miksi tällainen varuste on tärkeä asiakkaalle.

Rolls-Royce Boat Tail

Boat Tail kätkee perän syövereihinsä myös kääntyvät cocktail-pöydät ja kaksi Promemorian valmistamaa retkituolia, jotka on viimeistelty auton kanssa täsmäävällä kankaalla. Rolls-Royce kutsuu pöytien kääntöliikettä "tarjoamiseksi". Varustukseen kuuluu myös päivänvarjo hyvän sään sattuessa, tavallaan vastapainona ovista löytyviin huonon sään sateenvarjoihin.

Ai miten monimutkaista tämä voi olla? Yhteensä oikeanlaisen avausmekanismin, elintarvikkeiden ilmastoinnin ja lukituksen vaatimukset vaativat viisi tietokonetta sekä oman johtosarjan. Toisaalta, vaikka Rolls-Royce odottaa Boat Tailin näkevän lähinnä hyviä säitä ja keskittyi tarjoiluosaston eristykseen ja jäähdytykseen, on järjestelmä testattu +80°C lämmöstä aina –20°C pakkasiin asti.

Vapaus olla

Rolls-Roycen mukaan Boat Tailin luominen vaati yhteensä 20 työvuotta pelkkää suunnittelua. Auto vaati myös 1 813 uutta komponenttia. Merkin uudessa Phantomissa esitellyn skaalautuvan pohjarakenteen sovittaminen Boat Tailin korisuunnitelmiin vaati sekin kahdeksan kuukautta. Perän cocktail-osaston johtosarjan suunnittelu kesti puolestaan yhdeksän kuukautta.

Autolle on tehty täysi määrä Rolls-Roycen laatutestejä osana sen tyyppihyväksyntää. Ja ai niin, onhan tässä toki moottorikin. 6,75-litrainen turboahdettu V12 tuottaa Phantomin tavoin 571 hevosvoimaa, joten voimaa on tarjolla merkin tyyliin riittävästi. Voimalinjan merkittävin ominaisuus on se, että äänet ja värinät eivät häiritse matkustajia.

Mitä tämä kaikki sitten maksaa? Tällä kertaa hintalapussa lukee tiettävästi noin 23 miljoonaa euroa kappaleelta, saaden aiemman Coachbuild-malli Sweptailin vaikuttamaan edulliselta aloitusmallilta. Uusien henkilöautojen kategoriassa summa lienee oikeutetusti ykkössijalla, sillä jo aiemmin Sweptail päihitti muun muassa Bugattin yksilöllisen Centodiecin.

Koska julkisuudessa esitellyn autoyksilön asiakkaaksi on paljastunut pariskunta, ovat epäilykset kohdistuneet tällä hetkellä muusikkopari Jay-Z:aan ja Beyoncéen. Kahden muun auton asiakkaat eivät ole halunneet esitellä autojaan, mutta 5,8 metriä pitkä piknik-Rolls-Royce ei liene järin huomaamaton tapa liikkua kännykkäkameroiden aikakaudella.

Rolls-Royce Boat Tail edustaa selvästi näkemystä, että todellista ylellisyyttä on saada olla ja valita asioita vapaalla tahdolla ilman asetettuja rajoituksia.

– Tämä on autenttista luksusta. Tämä on nykyaikaista mesenaattiutta. Tätä on Rolls-Royce Coachbuild, kommentoi merkin toimitusjohtaja Torsten Müller-Ötvös.

Teksti: Aake Kinnunen Lähde: Rolls-Royce Kuvat: Rolls-Royce, Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat