31.3.2021

Pesuohjeet autolle: oikeaoppinen käsinpesu ei naarmuta tai vie vahoja

Pesuohjeet autolle

Jutussamme käydään läpi pesuohjeet autolle, kun käytettävissä on pesupaikka ja autonhoidon aloituspakettijuttumme perustarpeet.

Pesu on yleisin autonhoitotehtävä. Seuraavissa vaiheissa saat pesuohjeet autolle, joilla auto puhdistuu pilaamatta maalipintaa suojaavaa vahakerrosta, eli vahaturvallisesti. Jotta lian pinttyminen maalipintaan vältetään, olisi auto hyvä pestä ohjeiden mukaisesti noin kerran kuukaudessa.

Hyvin suojatun maalipinnan riittävän usein tapahtuva pesu on helppoa ja mukavaa. Ikävät autonpesuun liitettävät mielleyhtymät juontavat juurensa pahasti pinttyneiden autojen puhdistamisyrityksiin – usein vieläpä väärin välinein.

Kotipesupaikan puuttuessa on olemassa tee se itse -halleja ja muita autonpesupaikkoja. Perusoletus on, että pesijällä on käytettävissään painepesuri huuhteluun. Sen rooli on esipesussa tärkeä. Auton peseminen ilman painepesuria on mahdollista, mutta sen käsittely jääköön toiseen kertaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Esipesu

Esipesu on ensimmäinen ja tärkein vaihe. Siinä auton pinnasta poistetaan mahdollisimman paljon likaa ja kuraa ennen kuin pintaan kosketaan mekaanisesti.

Pesuohjeet autolleHyvän esipesun jälkeen maalipintaa vasten hangataan käsinpesuvaiheessa mahdollisimman vähän hiekkaa ja muita pieniä jälkiä, eli mikronaarmuja, aiheuttavia likapartikkeleita. Auton voi aina huuhtaista pelkällä esipesulla, mutta ilman esipesua ei tule siirtyä muihin vaiheisiin naarmuuntumisriskin takia. Esipesuaineen levittämiseen tarvitaan joko muutaman euron hintainen paineruisku tai merkittävästi arvokkaampi painepesuriin liitettävä pesuainevaahdotin.

Vaahtopesuaineena tai esipesuaineena tunnettavien nesteiden valikoima on valitettavan sekava. Joukossa on useita tuotteita, jotka vievät juuri levitetyt vahat mennessään mahdollisesti jo ensimmäisellä pesukerralla. Valmistajan lupausta vahaturvallisuudesta kannattaa siksi pitää minimivaatimuksena esipesuainetta valittaessa.

Pesuohjeet autolle

Esipesuaine laimennetaan veden kanssa sopivaksi liuokseksi paineruiskuun, ja myös pesuainevaahdottimen tapauksessa on syytä noudattaa valmistajan ohjeita. Esipesuaineseos levitetään autoon alhaalta ylöspäin kahdesta syystä: näin esipesuaine ehtii vaikuttamaan pisimpään kuraisissa helmoissa ja toisaalta auton yläosa pyrkii muutenkin kuivumaan ensimmäisenä pesuaineen valuessa alaspäin. Esipesuainetta ei saa päästää kuivumaan, sillä se saattaa aiheuttaa rumia jälkiä.

Pesuohjeet autolle

Huuhtelu on suositeltavaa tehdä alhaalta ylöspäin, jolloin pesuainetta huuhdellaan koko ajan pois maalipinnalta. Myös toisin päin tehtävälle huuhtelulle löytyy kannatusta ja se onkin nopeampi tapa, sillä tällöin pesuainejäämät häviävät varmasti kertahuuhtelulla. Ylhäältä alaspäin huuhdellessa on kuitenkin se ongelma, että jo hetki katosta aloittamisen jälkeen kaikki esipesuaine on valunut pois pinnoilta.

Jos myös vanteet halutaan pestä, on ne syytä puhdistaa viimeistään ennen käsinpesua. Näin vanteista irtoava lika ei roisku puhtaalle pinnalle enää pesujen jälkeen. Vanteiden pesu on käsitelty Moottorin Autonhoitojuttusarjan omassa artikkelissa.

Käsinpesu

Käsinpesu suoritetaan kahden ämpärin voimin. Toiseen ämpäriin riittää puhdas vesi pesuvälineen huuhteluun, ja vain toiseen tehdään auton pesuun käytettävä pesuaineliuos. Pesuvälineeksi on suositeltavaa valita mahdollisimman tuuhea mikrokuituinen tai lampaanvillainen pesukinnas, sillä se on maalipinnalle hellin.

Pesuohjeet autolle
Pesuun käytettävän kintaan huuhtelu sujuu turvallisesti ämpärissä, jossa on erillinen hiekanerotin.

Autoshampoon valinta on hankalaa, mutta kannattaa suosia puhtaaseen autoon vahaturvallisesti pyrkiviä shampoita. Liuottimia tai vahaa ei kaivata ylläpitopesuaineeseen. Ostohinnan sijaan kannattaa laskea yhden pesukerran kustannus, sillä laimennussuhteissa on valtavia eroja. Kaupan halvin shampoo voi olla kallis käyttää.

Pesuohjeet autolle
Pesuaineiden laimennussuhteissa on suuria eroja, litrahinnaltaan edullinen pesuaine ei välttämättä ole halpaa käyttää.

Autoa pestään ylhäältä alaspäin yhdensuuntaisin liikkein - kintaan pyörittämistä kannattaa välttää. Näin mahdollisesti syntyvä pesujälki minimoidaan. Maalipinnan tulisi myös olla kostea aina kun pesuväline lasketaan sille.

Pesuohjeet autolle
Tuuhea pesukinnas on vanhanaikaista pesusientä miellyttävämpi ja maalipinnan kannalta turvallisempi pesuväline.

Jokaisen pestävän alueen (esimerkiksi katto) jälkeen pesukinnas huuhdellaan puhdasta vettä sisältävässä ämpärissä, jonka jälkeen se kastetaan pesuaineämpäriin ennen seuraavaa pestävää aluetta. Pesuaine ei saa kuivua auton pintaan. Ainakin kuumana kesäpäivänä huuhtelu on tarpeen useaan otteeseen myös kesken autonpesun.

Kuivaus

Lopuksi puhdas auto kuivataan vesipisaroista jäävien rumien jälkien välttämiseksi. Pahimmassa tapauksessa auringonvalo saattaa tehdä pysyvän lakkavaurion vesipisaran toimiessa linssinä. Kuivaus ei ole pelkkää kosmetiikkaa.

Pesuohjeet autolle
Mikrokuituliina on nopea ja turvallinen työkalu kuivaukseen.

Kuivausta helpottaa veden valutus avoimen vesiletkun pään läpi, ilman painetta, katosta aloittaen ja alaspäin edeten. Tämä tosin vaatii tuoreen vahapinnan, jotta vesi todellakin valuu kuin itsestään maalipinnalta pois.

Varsinaiseen kuivaukseen on suositeltavaa käyttää mahdollisimman painavaa ja tuuheaa mikrokuituliinaa. Paino kertoo laadusta valmistukseen käytetyn mikrokuidun kautta ja tämä näkyy loppukäyttäjälle liinan imukyvyssä.

Erityisesti keväällä ulkona pestessä hieno hiekkapöly laskeutuu maalipinnalle sekunneissa pesun jälkeen. Tuuhea mikrokuituliina ei paina hiekanjyviä maalipintaa vasten, toisin kuin säämiskä tai kuivauslasta. Näin minimoidaan kuivausvaiheessa syntyvä mikronaarmu. Lopputuloksena saadaan puhdas ja kiiltävä auto kerta toisensa jälkeen.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Jutun alkuperäinen versio on julkaistu huhtikuussa 2017.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat