23.6.2022

Upouusi fastback-crossover Peugeot 408 on seitsemän vuoden kehitystyön tulos

408 ei ole suinkaan Citroën C5 X:n kopio, vaikka perusta onkin sama. Uutuus pyrkii houkuttelemaan brändille kokonaan uusia asiakkaita.

Peugeot 408:aa ennakoitiin vasta muutama viikko sitten kevyehkön tiedotteen kautta. Kokonaisuudessaan julkistettuna uutuus on hyvin paljolti sitä, mitä ennakon perusteella saattoi odottaa, eli autoluokkien rajoja rikkova ja omaperäinen. 408 on kehitetty yhtä aikaa 308:n ja toki myös sen Citroën C5 X:n  kanssa, mutta julkistettiin koko joukosta viimeisenä. 408:n kohdalla on tehty huolellista työtä, ja Peugeotin mukaan sitä onkin kehitetty kaikkiaan seitsemän vuotta.

408:n mielenkiintoisessa ulkokuoressa riittää tutkittavaa. Mainittakoon vaikka korinvärinen etusäleikkö.

408 ei korvaa ranskalaisvalmistajan mallistossa mitään aikaisempaa (tai koskaan nähtyä) mallia, vaan se on kokonaan uudenlainen tuote, joka pyrkii yhdistelemään parhaita puolia niin sedaneista/fastbackeista, crossovereista kuin farmareistakin. Kolminumeroinen mallinimi viittaa siihen, ettei 408 ehkä edes halua olla Peugeotin muun crossover-malliston jatke, vaan teknisesti enemmänkin 308:n jatkokehitelmä. Uuden 308:n kanssa autolla onkin paljon yhteistä, ja vaikka kori onkin omanlaisensa, muun muassa tuulilasin kerrotaan olevan tismalleen samassa asennossa ja paikassa kuin 308:ssa. Jopa 20-tuumaiset "geometriset" vanteet sekä muut omaperäiset yksityiskohdat vievät ajatuksia aivan muualle, paljon suurempiinkin autoihin. Mitoista saa hyvän käsityksen tutkailemalla sisarmalli C5 X:ää.

408:n omamassa on vain 1 396 kiloa. Hyvää polttoainetaloudelle tekee myös aerodynamiikkaetu.

Peugeot tarjoaa alkuun 408:n keulalle 180- ja 225-hevosvoimaisia lataushybridiversioita sekä 1,2-litraista, 130 hepan bensiinimoottoria. Kaikissa tapauksissa jatkeena on 8-vaihteinen automaatti. Mild hybridit, kuten myös täyssähköinen e-408, seuraavat jossain vaiheessa perässä.

Sisällä ei ole paljoa uutta kerrottavaa 308:aan verrattuna, mutta kaikki on viimeisimmän huudon Peugeotia 10-tuumaista kosketusnäyttöä myöden.

Sisätilojen puolesta 408:ssa puhuu salliva 2,79 metrin akseliväli, ja 536 litran tavaratilakin on SW:tä lukuun ottamatta suurempi kuin 308:ssa. Toisin kuin vielä vähän suuremmassa 508:n sedan-mallissa, 408:ssa kattolinja jatkaa huippukorkeudessaan vielä koko takaoven matkan, ja laskeutuu vasta sitten fastback-tyylisesti alas kohti perää. 408 ei mitenkään olisi ehtinyt saada alleen Stellantiksen tulevaa yhteistä perusrakennetta, mutta EMP2 on tässä ainakin uransa huipulla.

408:sta kuullaan ennen pitkää lisää, sillä se etenee tuotantoon reilun puolen vuoden kuluttua Ranskan Mulhousessa. Mallia tullaan valmistamaan myös Kiinassa, mutta nimivalinta on vielä epäselvä, sillä 408 on siellä jo varattu 308:n perinteiselle sedan-versiolle.

Lähteet: Peugeot, Autocar Kuvat: Stellantis Teksti: Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat