26.1.2021

Moottorin käyttötestissä Volkswagen ID.3 – onko siitä kansanautoksi?

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3:n piti olla suora seuraaja kuplalle ja Golfille. Tämän väitteen paikkansapitävyys testataan Moottorin puolen vuoden koeajossa.

Alusta asti sähköautoksi suunniteltu Volkswagen ID.3 esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä vuonna 2019. Auto perustuu syksyllä 2016 esiteltyyn I.D.-konseptiin eräänlaisena dieselskandaalin synninpäästönä. Ennen kaikkea ID.3:n oli määrä toimia helposti omaksuttavana kansansähköautona, jollaisen avulla massat saadaan siirtymään uuteen, sähköiseen aikakauteen. Auton on siis määrä olla suora seuraaja kuplalle ja Golfille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ristiriitaiset ensivaikutelmat

Ensiesittelyssä autoa lupailtiin markkinoille kesään 2020 mennessä, mutta ohjelmisto-ongelmat sysäsivät julkaisun alkusyksyyn.

Volkswagen ID.3
Auto esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä vuonna 2019.

Moottorin päivän mittaisessa ensikoeajossa Saksassa auto tuntui erinomaiselle. Pidempi kotimaan koeajo puolestaan antoi vaikutelman, ettei auton ohjelmapuoli olisi vieläkään kunnossa – viikon sisällä autossa ehti olemaan jos jonkinlaista vaivaa. Auto oli selvästi puskettu markkinoille keskeneräisenä, jotta Volkswagen saisi kiskottua Euroopan Unionin päästösanktioiden summan mahdollisimman alas.

Ihastusta ei herättänyt myöskään auton lukuisat hipaisukytkimet, tai tietoviihdejärjestelmän käyttöergonomia. Ainakaan näiden toimintojen perusteella auto ei tuntunut astuvan siihen rooliin mihin sitä odotettiin, eli helpoksi koko kansan sähköautoksi. Nimen kirjoitusasukaan ei ole lähestyttävimmästä päästä.

Päätimme kuitenkin antaa autolle perusteellisemman mahdollisuuden, ennen kuin kielsimme siltä tyystin kansanauto-arvonimen. Entä jos käyttöliittymä tuntuu vain aluksi vieraalta, mutta siihen tottuu? Ehkä hipaisukytkimet eivät totuttelun jälkeen olekaan niin turhamaisia? Tänä päivänä ikoninen Golfin ensimmäinen sukupolvikaan ei saanut kaikilta aluksi riemuitsevaa vastaanottoa, entä jos sama koskee myös ID:tä?

Päivitykset alkaneet

Ohjelmistovikoja korjataan vauhdilla ja automme on saanut ensimmäisen isomman päivityksen – autossa tällä hetkellä olevassa 2.0-ohjelmistoversiossa pitäisi maahantuojan mukaan suurimman osan lapsuuksista olla jo korjattu. Lisäksi päivitys toi mukanaan Android Auto ja Apple Car Play -älypuhelinpeilaustoiminnot, sekä tuulilasinäytöllisiin malleihin lisätyn todellisuuden näkymän. Etäyhteydellä tapahtuvat Over The Air -päivitykset eivät kuitenkaan ole vielä toiminnassa, mutta niidenkin odotetaan saapuvan vuoden tämän neljänneksen aikana ohjelmistoversion 2.1 myötä.

Volkswagen ID3

Bugien korjauksen totuusperustan kuitenkin saa aika näyttää, sillä seuraavan kuuden kuukauden ajan toimituksemme kokeilee arjen eri tilanteissa millainen auto Volkswagen ID.3 oikeasti on. Ensimmäisen päivän kerryttämät kilometrit toivat jo mukanaan muun muassa omaa elämäänsä elävää nopeusrajoituksen tunnistusta, temppuilevaa puheohjausta ja mikrofonin mykistymistä. Nämä tosin saattoivat olla vain uuden auton kankeutta, sillä ainakaan vielä ongelmat eivät ole toistuneet ensimmäisen ajomatkan jälkeen.

Teksti: Eetu Kokkonen Kuvat: Jari Saarentaus

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat