27.11.2020

Autokauppa käy yhä huonosti, mutta sähköpuolella kilpailu on kovaa: Volkswagen ID.3 ohitti Tesla Model 3:n Euroopan myynnissä

Messukeskus_latauspisteet

Lokakuussa ei nähty päivänvalon osuvan vieläkään risukasaan automyynnin osalta. Suomessa autoja ensirekisteröitiin viidenneksen vähemmän kuin edellisvuonna, mutta yhä useampi uuden auton ostaja päätyy sähköautoon.

Koronaviruksen aiheuttama taantuma on näkynyt koko vuoden myös autokaupassa, niin Suomessa kuin koko Euroopan mittakaavassa. Sähköiset voimalinjat ovat kuitenkin odotetusti vahvistaneet otettaan – ladattavia hybridejä ja täyssähköautoja on myyty Suomessa lokakuun loppuun mennessä enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

Lokakuussa Suomessa ensirekisteröitiin henkilöautoja lähes 20 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Koko Euroopassa ensirekisteröintejä oli lokakuun aikana seitsemisen prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sähkömallien menekki edellisvuotta suurempi

Sähköistetyt voimalinjat ovat kuitenkin kasvattaneet suosiotaan. Sähkön suosion kasvu olikin odotettavissa, sillä valmistajat haluavat varmistaa myytyjen autojensa keskipäästöjen alittavan 95 g/km hiilidioksidipäästöt välttääkseen EU:n uhkasakot.

Viime vuonna täysin sähköisiä autoja ensirekisteröitiin Suomessa yhteensä 1 897 kappaletta. Tänä vuonna lukema on kohonnut jo lokakuun loppuun mennessä 2 924 kappaleeseen. Lataushybrideillä vastaavat lukemat ovat 5 966 ja 10 603.

Kuluvana vuonna täyssähköautojen ensirekisteröintien kärkipaikkaa pitää Tesla tuloksella 763 ensirekisteröintiä. Ykköspaikkaa on kärkkymässä Volkswagen, joka joutuu toistaiseksi tyytymään hopeaan 722 ensirekisteröinnillä. Viimeisen palkintokorokesijan 365 ensirekisteröinnin turvin on ottamassa Hyundai.

Mallikamppailu kiihtyy

Mallitasolla lokakuuta hallitsi Suomessa Volkswagen ID.3 viidelläkymmenellä ensirekisteröinnillä. Toiseksi suosituin täyssähköauto oli Kia e-Niro 23 ensirekisteröinnillä ja kolmannen sijan ansaitsi Škoda Citigo-e 19 ensirekisteröinnillä.

Yksikään täyssähköautoista ei tosin yltänyt lokakuussa Suomen kymmenen ensirekisteröidyimmän mallin listalle, jonka kärjessä komeilee kolmikko Toyota Corolla (548 kpl), Nissan Qashqai (333 kpl) ja Škoda Octavia (288 kpl).

Lokakuussa Volkswagen ID.3 nousi Autocarin mukaan 10 475 kappaleen myyntimäärällä myös Euroopan parhaiten myydyksi täyssähköautoksi. Kärkipaikan menettäneen Tesla Model 3:n heikentynyttä tulosta tosin on selitetty sillä, että suurin osa lokakuussa myytäviksi tarkoitetuista autoista saapuu Yhdysvalloista vasta marraskuussa viivästyneen toimituksen vuoksi.

Euroopan toiseksi suosituimmaksi täyssähköautoksi lokakuussa nousi Renault Zoe (9 778 kpl) ja kolmannelle sijalle pääsi Hyundai Kona Electric (5 261 kpl). Lataushybridien ykkönen oli puolen vuoden koeajostamme tuttu Mercedes-Benz A250e 4 209 ensirekisteröinnillä.

Teksti: Eetu Kokkonen Lähteet: Autoalan tiedotuskeskus, Autocar Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat