6.11.2020

Koeajossa Vuoden Auto Suomessa 2021 ja kaikki muut ehdokkaat

vuoden auto suomessa 2021

Vuoden Auto Suomessa 2021 -kilpailuun osallistuu 27 uutuusautoa. Voittajan veikkaaminen lienee tänä vuonna ennätysvaikeaa.

Nummelan lentokenttä täyttyy uutuusautoista. Edessä on perinteikäs Vuoden Auto Suomessa -koeajopäivä. Vaan tällä kertaa voittajan, tai edes mitalisijojen, arvaaminen on paljon vaikeampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tasainen autovuosi

vuoden auto suomessa 2021 / Audi A3 Volkswagen Golf
Audi A3 vai Volkswagen Golf?

Ei autovuosi 2020 huono ole ollut: olemme saaneet paljon merkittäviä uutuuksia lukuisista autoluokista. Toisaalta huimat tähtihetket ovat jääneet puuttumaan. Paljon odotetut Volkswagen Groupin perheautouutudet Audi A3, Seat Leon, Škoda Octavia ja Volkswagen Golf ovat erinomaisia, mutta hyvyys johtuu pitkälti samoista syistä kuin ennenkin. Ne ovat toki luokkansa kärkeä, mutta eivät vie peliä eteenpäin kuin runsaalla ladattavien hybridien valikoimallaan.

vuoden auto suomessa 2021 / Skoda Octavia Combi RS
Škoda Octavian vahvuuksia ovat laaja mallisto ja runsaat tilat. Kuvassa RS-versio ladattavana hybridinä.

Toisaalta se, jos mikä, on iso vahvuus. Ainakin yksi neljästä ansaitsee päätä finaaliin, mutta mikä? A3 on kosketusnäytön käyttöliittymänsä ansiosta joukon paras, Octavia ja Leon taas ovat tilavimmat ja Golf tarjoaa laajimman malliston. Jos näistä yhden äänestää finaaliin, niin minkä?

vuoden auto suomessa 2021 BMW M440i
BMW M440i edustaa finaalin ainoana perinteistä coupé-luokkaa.

Tyyliä ja tehoa

Yhteensä mukana on 27 autoa, kuten aiemmassa uutisessa listasimme. Käymättä kaikkea läpi, on edellä mainittujen lisäksi mukana sympatia-kategorian varma voittaja Honda e, seikkailusektorin ykkösenä Land Rover Defender ja sähköunelma Porsche Taycan.

Pikkuauto vai pieni crossover – mitä halutaan?

Opel Corsa, Honda Jazz ja Toyota Yaris

Toisaalta kilpailusa, jossa kärjessä on vastine rahalle, saattavat Toyota Yaris tai Opel Corsa houkutella edellä mainittuja enemmän. Honda Jazz taas näyttää vähän huomaamattomalta, mutta kätkee kuoriinsa energiatehokkaan hybridivoimalinjan ja suorastaan ällistyttävän avarat ja mukautuvat sisätilat. Perinteiset pikkuautot joutuvat ahtaalle Ford Puman, Peugeot 2008:n ja Renault Capturin crossoverpaineessa. Viime vuonna voiton vei juuri crossovermainen Škoda Kamiq.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Saako olla sähköä?

vuoden auto suomessa 2021 / Renault Captur Ford Puma Peugeot e-2008
Renault Captur, Ford Puma ja Peugeot e-2008 edustavat suosittuja kompakteja crossovereita ja sähköistyksen tuomaa ekologisuutta.

Mainittu kolmikko kertoo paljon nykytilasta. Heitimme koeajolenkin joukolla, josta Peugeotia edusti sähköversio e-2008, Renault Captur taas oli E-Tech Plug-in -lataushybridi ja Ford Puma kevythybrid – joskin auton perässä kyllä lukee komeasti vain Hybrid. Käyttövoimavaihtoehtoja siis riittää mielihalujen ja maksukykyjen mukaan.

vuoden auto suomessa 2021 / Volkwagen ID.3
Volkswagen ID.3

Sähkö on se suurin kysymys. Tavallisesti suomalaiset autotoimittajat ovat suosineet varsin perinteisiä käyttövoimia, mutta riittääkö Volkswagenin otsikot varastanut ID.3 vihdoin kääntämään katseet? Toisaalta ID.3:n lopullisia ohjelmistoversioita vielä odotetaan. Jos silmät ovat sähkölle suopeat, tarjoaa myös Kia e-Soul mielenkiintoisen vaihtoehdon. Uutuuksien keskellä tahtoo jo unohtaa Renault Zoen, joka sai niin mittavan kasvojenkohotuksen, että se otettiin kilpailuun mukaan.

Autoja 2020 – Vuoden Auto Suomessa 2021 koeajopäivä
Kia e-Soul

Finalistit selviävät pian

Finaalikuusikko selviää jo 11. marraskuuta. Auto- ja liikennetoimittajat ry:n valitsema joukko pisteytetään järjestykseen, ja voittaja selviää ensi vuoden alkupuolella. Ehkä finaalikuusikon selvittyä voittajaveikkaus helpottuu?

vuoden auto suomessa 2021

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuvat: Lauri Ahtiainen ja Henri Posa

Luetuimmat