30.5.2020

Autonhoidon perusteet: näillä vinkeillä auto puhdistuu helposti, turvallisesti ja edullisesti

Pesuohjeet autolle

Oikein tehty autonhoito on vaivatonta ja varsin edullista. Moottorin autonhoitosarjan ohjeilla pääset alkuun pesemisessä, ja innostuksen kasvaessa oppaita löytyy aina kiillotukseen ja kestopinnoittamiseen saakka.

Kevät saa usein talvihorroksessa maanneen autonhoitokuumeen heräämään. Päivän pidetessä pesuaineet, vahat ja muut tuotteet alkavat käydä houkutteleviksi, ja talven jäljiltä autokin on usein perusteellista putsausta vailla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Perusteet kannattaa kerrata

Moottorin kattava autonhoitoarkisto tarjoaa vinkit moottoritilasta kangasverhoiluun, mutta alkuun pääsee kertaamalla perusteet.

Ultima Waterless Wash Plus laimennus

Hurjan suurta varustemäärää ei tarvitse – alkuun pääsee muutamalla kympillä. Minimivarusteisiin laskettakoon kaksi ämpäriä, edullinen paineruisku, pesushampoo ja mikrokuituinen pesukinnas. Tarkemmin varusteita kannattaa kerrata autonhoidon aloituspakettia käsittelevästä jutusta.

Pesumenetelmät on myös hyvä kerrata – mielipiteitä ja tapoja on monia, mutta näillä vinkeillä auto puhdistuu ilman lisänaarmujen riskiä.

Esipesu tärkein

Kaiken perustana on oikeaoppinen esipesu, jonka tehtävänä on poistaa valtaosa liasta ennen kuin maalipintaan kosketaan pesuvälineellä – maalipinnan ja pesuvälineen välissä pyörivä hiekka kun jättää ikävät jäljet lopputulokseen. Operaatioon riiittää painepullosta sumutettava esipesuaine ja painepesuri.  Esipesun periaatteet voit kerrata täältä.

Bilt Hamber Auto-Foam

Esipesun jälkeen vuorossa on käsinpesu. Koska varmuus on paras, kannattaa pesussa hyödyntää kahta ämpäriä: toisessa pidetään vesi-pesuaine -liuosta, toisessa vain vettä. Perinteinen pesusieni kannattaa siirtää historiaan, nykyaikaiset pesukintaat tekevät kaiken paremmin. Pesukinnas on hyvä huuhdella vedessä puhtaaksi ennen pesuaineeseen kastamista, jotta mahdollinen naarmuttava lika jää matkasta.

Pesu on hyvä suorittaa ylhäältä alas ja puhtaammalta alueelta likaista kohti siirtyen – naarmujen välttäminen on usein vain työtavoista ja menetelmistä kiinni.

Pesuaine ei saa kuivua auton pintaan, joten tarvittaessa auto kannattaa huuhdella vedellä kesken pesun. Erityisen tärkeää tämä on tietysti aurinkoisella kelillä.

Pesuohjeet autolle
Tuuhea pesukinnas on vanhanaikaista pesusientä miellyttävämpi ja maalipinnan kannalta turvallisempi pesuväline.

Kuivaukseen suosittelemme vain ja ainoastaan mikrokuituliinaa: huokoisuuden ansiosta mahdolliset likapartikkelit, kuten ilmasta laskeutunut hiekkapöly, uppoavat liinan rakenteeseen eivätkä jää hankaamaan maalipintaa vasten.

Kattavammat pesuohjeet kannattaa kerrata täältä.

Pesemisen perusteet ovat siis varsin yksinkertaiset, eikä turhaa tuotehifismiä kannata pelätä. Rahoistaan tarkan kannattaa kuitenkin hieman miettiä mitä ostaa, sillä usein tuotteiden käyttökuluissa on suuria eroja: halpa ostohinta voi hämätä, jos tuotteen laimennussuhde on huono.

Perusteellisempaa puhdistusta

Pelkkä peruspesu ei kuitenkaan riittäne, jos kyse on ympäri vuoden käytössä olevasta arkiautosta. Arkistosta löytyy täsmäohjeita maantiesuolan karhentamiin kylkiin, auringon haalistamiin muoveihin ja tietysti ikkunoiden puhdistamiseen.

Erikoisauton detailing - vanteet
Vanteiden puhdistus vaatii omat aineensa, jotta pintaan tarttuneet jarrupölyjen jäämät irtoavat.

Laiska  puhdistaa auton kerralla huolella ja helpottaa ylläpitoa suojaamalla maalipinnan. Maalipinnan puhdistaminen vahaa tai muuta suojatuotetta varten on hieman peruspesua syvällisempi operaatio, ja siihen löydät ohjeet täältä. Perusteellisesti puhdistettuun pintaan suojatuote tarttuu parhaiten ja siten myös suoja on paras mahdollinen.

Puhdistetun maalipinnan voi suojata monella tapaa, vaikka usein puhekielessä puhutaankin vain vahauksesta. Vaihtoehtoja ovat perinteinen luonnonvaha, synteettisiä ja luonnonmateriaaleja yhdistävä hybridivaha, täysin synteettisesti valmistettu sealant sekä pitkäkestoisimman suojan antavat kestopinnoitteet.

Hybridivaha ja vaahtomuovilevitin

Valitsee vaihtoehdoista minkä tahansa, kannattaa ennen töihin ryhtymistä kerrata levityksen periaatteet: oikeat työtavat tekevät operaatiosta helppoa, ja usein myös aineita säästyy. Kuka nyt haluaisi hikoilla turhaan auton ääressä – ja vielä maksaa siitä?

Syvällisempää kiillotusta haaveilevien kannattaa lukea kymmenosainen juttusarja kiillotuksesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muutakin kuin maalipinta

Maalipinta on vain pieni osa autonhoitoa: täydellisesti peilaava pinta ehkä näkyy naapureille, mutta kuljettaja ja matkustajat nauttivat eniten puhtaista sisätiloista. Imurointi on kaiken perusta, mutta myös pölyt kannattaa pyyhkiä pois. Etenkin enemmän elämää nähneen auton kangaspenkit saattavat sisältää melkoisen biologisen seikkailun, joten joskus kannattaa harkita myös tekstiilipesurin käyttöä. Likaveden värin uskoo vasta kun näkee.

tekstiilipesuri
Ero puhtaan ja likaisen puolen välillä on hurja. Istuimien peseminen tekstiilipesurilla kannattaa tehdä käytettyyn autoon aina.

Moottorin autonhoitoarkistosta löytyy myös tarkkoja oppaita työvälineistä tai oppaista esimerkiksi butumin puhdistuksesta. Nämä löydät alla olevasta listasta.

Kaikki autonhoitojutut pääset lukemaan ilmaiseksi täältä.

Teksti: Lauri Ahtiainen, Kuvat: Moottorin arkisto, Henri Posa

Luetuimmat